
Paskó Csaba atya meglepő dolgot árult el a böjtről
Miről szól a nagyböjt valójában? Paskó Csaba katolikus pap szerint nem csupán a húsról való lemondásról. A sikeres séfként is ismert plébános a Metropolnak kifejtette: az időszak lényege nem a szenvedés.
Paskó Csaba katolikus pap, karnagy és séf. Nála jobban kevesen ismerik a hit lényegét, és ugyanolyan kevesen tudják, milyen komoly élvezetet képes nyújtani a zene, illetve egy-egy kiválóan elkészített fogás. 2025. március 5-én kezdetét vette a 40 napos nagyböjt.

Erről az időszakról a legtöbben csak annyit tudnak, hogy a hívők péntekenként tartózkodnak a húsételektől. Csaba atyát ezért a böjt valódi értelméről kérdeztük.
A keresztény böjt lényege nem csupán a húsételektől való tartózkodás. Sokkal inkább egy mélyebb lelki és erkölcsi önvizsgálat, önmegtagadás és az Istenhez való közeledés eszköze
– kezdte a katolikus pap, és hozzátette: a lemondás segít meglátni, mennyire függünk a testi szükségleteinktől, és rávilágít a belső küzdelmeinkre.
A nagyböjt közelebb visz Istenhez
Csaba atya kifejtette: a böjtben megmutatkoznak a vágyaink, szokásaink, amelyeket sokszor észre sem veszünk a mindennapokban. Ez lehetőséget ad arra, hogy tudatosabban dolgozzunk rajtuk.
Az étkezési megszorítások mellett fontos a fölösleges időtöltések (pl. szórakozás, közösségi média) csökkentése, hogy több idő jusson imádságra, elmélkedésre.
Paskó Csaba hangsúlyozta: a hagyományos böjt nemcsak a melegvérű állatok húsának mellőzését jelenti, hanem sok esetben tejtermékek, tojás és akár olaj elhagyását is. A böjt azonban túlmutat az ételeken: önkéntes lemondás lehet bármilyen más testi vagy lelki komfortzónánkról, ami közelebb visz Istenhez és a tisztább élethez.
A böjt lényege nem csak az ételekről való lemondás. A katolikusok szerencséje, hogy marhasültet nem, de elvileg kaviáros lazacot ehetnek böjtben. Aki csak ezt látja, az nem érti a böjt lényegét. Így a böjt egy eszköz az emberi lélek megtisztítására, hogy szabadabban és mélyebben élhesse meg hitét
- mondta az atya.
A katolikus pap-séf kérésünkre egy böjti receptet is megosztott velünk.
Zöldséges rétes
Hozzávalók:
- 1 csomag réteslap
- 25 dkg gomba
- 25 dkg sárgarépa
- 2 fej karalábé
- 10 dkg zellergumó
- 10 dkg petrezselyemgyökér
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 dl tej
- 2 tojás
- 3 dkg vaj
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 1 csapott mokkáskanál reszelt szerecsendió
- Törött bors és só ízlés szerint
- 2 evőkanál olaj (a réteslaphoz)
- 1 tojás (a kenéshez)
Elkészítés:
Az összes zöldséget megtisztítjuk, és vékony karikákra, illetve apró kockákra vágjuk. A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, hozzáadjuk a zöldségeket, és néhány percig pároljuk. Megszórjuk a liszttel, jól elkeverjük, majd fokozatosan hozzáöntjük a tejet, folyamatos keverés mellett, amíg besűrűsödik. Ízesítjük sóval, borssal és reszelt szerecsendióval. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. Hagyjuk kihűlni. A tojásokat felverjük, és a kihűlt zöldséges masszához keverjük. A réteslapokat kiterítjük, minden lapot megkenünk egy kevés olajjal, majd egymásra helyezzük őket. A zöldséges tölteléket a réteslap szélére halmozzuk, majd óvatosan feltekerjük. A tetejét megkenjük a felvert tojással, és előmelegített sütőben 180°C-on aranybarnára sütjük (kb. 25-30 perc). Ez a zöldséges rétes remek választás ebédre vagy vacsorára. Akár önmagában, akár köretként is tálalhatod.

Top hírek


„Kiszurkoltuk” - Orbán Viktor üzent az örmény-magyar meccs után
Kiderült, hogy hol szurkolta ki a győzelmet a kormányfő.

A Hunyadi sztárja csalt mosolyt a súlyos beteg, 9 éves Olivér arcára
Kádár L. Gellért Szombathelyen tartott közösségtalálkozót.
Hírlevél-feliratkozás
Hírlevél-feliratkozás
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre