Paskó Csaba atya meglepő dolgot árult el a böjtről

Miről szól a nagyböjt valójában? Paskó Csaba katolikus pap szerint nem csupán a húsról való lemondásról. A sikeres séfként is ismert plébános a Metropolnak kifejtette: az időszak lényege nem a szenvedés.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.03.07.
pap séf böjt hús

Paskó Csaba katolikus pap, karnagy és séf. Nála jobban kevesen ismerik a hit lényegét, és ugyanolyan kevesen tudják, milyen komoly élvezetet képes nyújtani a zene, illetve egy-egy kiválóan elkészített fogás. 2025. március 5-én kezdetét vette a 40 napos nagyböjt.

Paskó Csaba
nagyböjt
Paskó Csaba: A nagyböjt lényege nem a szenvedés / Fotó: Olvasói

Erről az időszakról a legtöbben csak annyit tudnak, hogy a hívők péntekenként tartózkodnak a húsételektől. Csaba atyát ezért a böjt valódi értelméről kérdeztük.

A keresztény böjt lényege nem csupán a húsételektől való tartózkodás. Sokkal inkább egy mélyebb lelki és erkölcsi önvizsgálat, önmegtagadás és az Istenhez való közeledés eszköze

– kezdte a katolikus pap, és hozzátette: a lemondás segít meglátni, mennyire függünk a testi szükségleteinktől, és rávilágít a belső küzdelmeinkre.

A nagyböjt közelebb visz Istenhez

Csaba atya kifejtette: a böjtben megmutatkoznak a vágyaink, szokásaink, amelyeket sokszor észre sem veszünk a mindennapokban. Ez lehetőséget ad arra, hogy tudatosabban dolgozzunk rajtuk.

Az étkezési megszorítások mellett fontos a fölösleges időtöltések (pl. szórakozás, közösségi média) csökkentése, hogy több idő jusson imádságra, elmélkedésre.

Paskó Csaba hangsúlyozta: a hagyományos böjt nemcsak a melegvérű állatok húsának mellőzését jelenti, hanem sok esetben tejtermékek, tojás és akár olaj elhagyását is. A böjt azonban túlmutat az ételeken: önkéntes lemondás lehet bármilyen más testi vagy lelki komfortzónánkról, ami közelebb visz Istenhez és a tisztább élethez.

A böjt lényege nem csak az ételekről való lemondás. A katolikusok szerencséje, hogy marhasültet nem, de elvileg kaviáros lazacot ehetnek böjtben. Aki csak ezt látja, az nem érti a böjt lényegét. Így a böjt egy eszköz az emberi lélek megtisztítására, hogy szabadabban és mélyebben élhesse meg hitét

- mondta az atya.

A katolikus pap-séf  kérésünkre egy böjti receptet is megosztott velünk. 

Zöldséges rétes

Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap
  • 25 dkg gomba
  • 25 dkg sárgarépa
  • 2 fej karalábé
  • 10 dkg zellergumó
  • 10 dkg petrezselyemgyökér
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 dl tej
  • 2 tojás
  • 3 dkg vaj
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 1 csapott mokkáskanál reszelt szerecsendió
  • Törött bors és só ízlés szerint
  • 2 evőkanál olaj (a réteslaphoz)
  • 1 tojás (a kenéshez)

Elkészítés:

Az összes zöldséget megtisztítjuk, és vékony karikákra, illetve apró kockákra vágjuk. A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, hozzáadjuk a zöldségeket, és néhány percig pároljuk. Megszórjuk a liszttel, jól elkeverjük, majd fokozatosan hozzáöntjük a tejet, folyamatos keverés mellett, amíg besűrűsödik. Ízesítjük sóval, borssal és reszelt szerecsendióval. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. Hagyjuk kihűlni. A tojásokat felverjük, és a kihűlt zöldséges masszához keverjük. A réteslapokat kiterítjük, minden lapot megkenünk egy kevés olajjal, majd egymásra helyezzük őket. A zöldséges tölteléket a réteslap szélére halmozzuk, majd óvatosan feltekerjük. A tetejét megkenjük a felvert tojással, és előmelegített sütőben 180°C-on aranybarnára sütjük (kb. 25-30 perc). Ez a zöldséges rétes remek választás ebédre vagy vacsorára. Akár önmagában, akár köretként is tálalhatod.

 

Paskó Csaba 
zöldséges rétes
Paskó Csaba zöldséges rétese a böjti napokon is fogyasztható 


 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás