Bronzérmes lett a Szakácsolimpián a magyar séf-pap





Bronzérmet nyert a stuttgarti Szakácsolimpián Paskó Csaba a vajdasági plébános, aki leginkább arról híres, hogy saját étterme van, amit maga vezet, azaz séf is. A plébános rendkívül büszke a sikerére, hiszen egy ilyen elismerésre az egész világ felfigyel.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.02.09.
pap bronz Vajdaság séf szakács

Európában immár több, mint száz éve két nagyobb szakácsverseny létezik. Ezeket négyévente rendezik. Ilyen a Szakácsolimpia, ami egy eleme a Nemzetközi Konyhaművészeti Kiállításnak. Erre a megmérettetésre a világ számos tájáról érkeznek versenyzők és zsűritagok egyaránt. Fontos szabály, hogy a bírálók nem pontozhatják a saját országuk képviselőit. Ezúttal 1800 szakács mérte össze a tudását, akik között ott volt a séf-pap, Paskó Csaba is.

Paskó Csaba
Paskó atya alig pihent a verseny alatt. Fotó: Olvasói

2018-ban Varga Károly séf bátorítására eljutottam a világbajnokságra Luxemburgba, ahonnan egyéni versenyzőként ezüstéremmel jöttem haza. Ezúttal szintén az ő segédletével létrehoztunk egy nyolc régiót képviselő csapatot. Én magam a Délvidékről érkeztem

 – mondta a Metropolnak Paskó atya. A reneszánsz pap az egyházi szolgálata mellett tevékenykedik karmesterként és séfként is. Paskó Csaba ezúttal egyéni versenyzőként bronzérmet nyert a stuttgarti Szakácsolimpián.

Paskó Csaba
A különleges menüsor rengeteg kreativitást igényelt  Fotó: Olvasói

A hatalmas csarnokban megtartott eredményhirdetés alatt őszintén izgultam, hogy hallani fogom-e a nevemet. Amikor végül kimondták, eufóriát éreztem, amihez hozzájárult a fanfárzene, illetve az ezernyi éljenző pályatárs

 – emlékezett vissza a séf, aki úgy véli egy ilyen eredményhez megfelelő rátermettség és akarat nélkül nem elérhető. Paskó atya azt is elárulta a Metropolnak, hogy a közel egyhetes verseny alatt nagyon kimerült, hiszen alig tudott aludni.

Volt, hogy 36 órán keresztül cipőt sem cseréltem. A menüsor megalkotásakor fontos kritérium volt, hogy a kétféle meleg, illetve kétféle hideg finger foodból, a hideg előételből, a levesből, a meleg előételből, a meleg köztes fogásból, a főételből, és a desszertből álló menüsorban egyetlen elem sem ismétlődhet

 – magyarázta a szakács, és hozzátette: fontos kritérium, hogy a finomságokat az ember már ránézésre megkívánja.

"Díszítő elemeket nem szabad használni. Ha az egyik tányéron ehető virágot alkalmazunk, a másikon valamilyen roppanós elemre van szükség, ha egy krémes állagú ételt kreálunk, kell mellé valami kemény, de egy panírozott étel mellé is szükséges valamilyen mártás" – sorolta a Paskó Csaba, hogy mi mindenre kellett odafigyelnie.

A pap az egyes fogásokat már legalább 10-15-ször elkészítette korábban, hogy az olimpián tökéletesre sikerülhessenek. A gyakorlás fontos ahhoz, hogy a különböző lépések rutinszerűen menjenek.


 





 





Ezeket olvastad már?
Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás