Sok családnál elképzelhetetlen a karácsony Rákóczi-túrós nélkül.
Mind a mai napig rengetegen gondolják úgy, hogy a Rákóczi-túrós Rákóczi Ferenc után kapta a nevét, de az édességnem semmi köze sem I. sem II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemhez. A süteményt Rákóczi János, a Gellért Szálló híres, Gundel-féle éttermének konyhafőnöke, cukrász és mesterszakácsa alkotta meg és mutatta be az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás magyar éttermében. S hogy miképp alkotja meg a sokak számára a karácsonyi asztal egyik nélkülözhetetlen édességét Lázár séf? Máris mutatjuk!
A tésztához:
350 g búzaliszt
150 g margarin
100 g porcukor
2 db tojássárgája
1 mk. szódabikarbóna
100 ml tejföl
1 mk. só
A töltelékhez:
500 g rögös túró
100 g kristálycukor
50 g búzadara
3 tojás sárgája
100 ml tejföl
1 mk. reszelt citromhéj
A sütemény tetejére:
300 g baracklekvár
5 tojás fehérje
100 g porcukor
A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük. 1 cm vastagra nyújtjuk, majd 180 fokon 15 percig sütjük.
A tölteléket összekeverjük, majd az elősütött tésztára simítjuk és 180 fokon 15 percig sütjük.
A lekvárral megkenjük a töltelékkel elősütött tésztát. A felvert cukros tojás habot rányomjuk. Végül 160 fokon még 10 percig sütjük.
– osztotta meg receptjét Instagram-oldalán Lázár séf, aki egy videót mellékelt az elkészítésről:
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre