A frissen sült házi Rákóczi-túrós, langyos, remegős habbal megunhatatlan klasszikus. Mi úgy szeretjük, ha a tésztaréteghez képest dupla olyan vastag a túró, és legalább háromszoros a hab a tetején!
A jó Rákóczi-túrós titka az omlós tésztaalap, a friss túró, a házi lekvár és a hab a tetején. Ezek arányát mindenki ízlés szerint alakítja. Mi úgy szeretjük, ha lentről felfelé haladva egyre gazdagabb rétegek következnek: tésztából csak épp hogy, rajta kétszer olyan vastag réteg túró, amin három emeletnyi hab remeg. A tésztát készíthetjük gluténmentes lisztkeverékből vagy rizslisztből is, túróból pedig használhatunk laktózmentest. Langyosan a legfinomabb, a végek a háziasszonynak járnak!
Tészta
25 deka puha vaj, 40 deka liszt (gluténmentes-keverék vagy rizs is lehet), 2 tojás sárgája, pici só, fél zacskó sütőpor, fél citrom leve, reszelt héja
Krém
1 kiló túró, 2 tojás sárgája, fél citrom leve, héja, házi baracklekvár, cukor ízlés szerint
Hab
10 tojásfehérje, 25 deka cukor (lehet kevesebb)
Tészta
Egy közepes téglalap alakú (vagy kerek) tepsit kivajazunk. A puha vajat a liszttel (normál vagy gluténmentes) és a tojássárgákkal, pici sóval és fél zacskó sütőporral, kevés víz hozzáadásával kézzel összedolgozunk. Emberi fogyasztásra alkalmas fél citrom héját reszelünk bele és egy kis levet is. A tésztagombócot belenyomkodjuk egyenletesen a kivajazott tepsibe, és villával megszurkáljuk. Közepes hőfokon, légkeveréssel elősütjük aranyszínűre a tésztát.
Krém
Míg sül, előkészítjük a tölteléket. A túrót a tojássárgájákkal, pici cukorral villával kikeverjük, citromlét és reszelt héját beleszórjuk. Az elősütött tésztára, ha meghűlt, rákenjük a házi lekvárt, majd a túróréteget, így 10 percre visszatesszük takarékon a sütőbe szikkadni a túró miatt.
Hab
A hűtőből elővett, hideg tojásfehérjéket először cukor nélkül félkeményre verjük, majd a cukor fokozatos hozzáadásával olyan állagúvá, hogy ha felfordítjuk a tálat, akkor is benne marad. Kenőlapáttal egyenletesen eloszlatjuk a sütőből kivett, meghűlt túróréteges süti tetején. Villával mintázhatjuk a habot. 20-25 percig be a sütőbe. Közepes hőfokon légkeveréssel aranybarnára sütjük a habot.
Tuti tipp
1.Ahhoz, hogy kemény és szép magas habot verjünk, nem szükséges sem sót, sem citromlevet tenni a tojásfehérjéhez, a titok abban rejlik, hogy sok fehérjénk legyen, és azt közvetlenül a felverés előtt vegyük csak ki a hűtőből.
+1 Tipp
A sok tojás sárgájából készíthetünk egy jó házi majonézt vagy tartármártást.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre