RETRO RÁDIÓ

Rákóczi-túrós - Fodor Erika konyhájából





A frissen sült házi Rákóczi-túrós, langyos, remegős habbal megunhatatlan klasszikus. Mi úgy szeretjük, ha a tésztaréteghez képest dupla olyan vastag a túró, és legalább háromszoros a hab a tetején!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2020.09.25.
így főzünk mi

A jó Rákóczi-túrós titka az omlós tésztaalap, a friss túró, a házi lekvár és a hab a tetején. Ezek arányát mindenki ízlés szerint alakítja. Mi úgy szeretjük, ha lentről felfelé haladva egyre gazdagabb rétegek következnek: tésztából csak épp hogy, rajta kétszer olyan vastag réteg túró, amin három emeletnyi hab remeg. A tésztát készíthetjük gluténmentes lisztkeverékből vagy rizslisztből is, túróból pedig használhatunk laktózmentest. Langyosan a legfinomabb, a végek a háziasszonynak járnak!

Házi Rákóczi-túrós hozzávalók 12 személyre

A Rákóczi túrós mintájára mákos habost is készíthetünk, a tészta-töltelék-hab arány ugyanaz: 1:2:3 (Fotó: Archív)

Tészta

25 deka puha vaj, 40 deka liszt (gluténmentes-keverék vagy rizs is lehet), 2 tojás sárgája, pici só, fél zacskó sütőpor, fél citrom leve, reszelt héja

Krém

1 kiló túró, 2 tojás sárgája, fél citrom leve, héja, házi baracklekvár, cukor ízlés szerint

Hab

10 tojásfehérje, 25 deka cukor (lehet kevesebb)

A házi baracklekvár megágyaz a túrónak (Fotó: ÍArchív)

 

Elkészítés

 

Egy szelet tömény habos túró (Fotó: Archív)

Tészta

Egy közepes téglalap alakú (vagy kerek) tepsit kivajazunk. A puha vajat a liszttel (normál vagy gluténmentes) és a tojássárgákkal, pici sóval és fél zacskó sütőporral, kevés víz hozzáadásával kézzel összedolgozunk. Emberi fogyasztásra alkalmas fél citrom héját reszelünk bele és egy kis levet is. A tésztagombócot belenyomkodjuk egyenletesen a kivajazott tepsibe, és villával megszurkáljuk. Közepes hőfokon, légkeveréssel elősütjük aranyszínűre a tésztát.

Krém

Míg sül, előkészítjük a tölteléket. A túrót a tojássárgájákkal, pici cukorral villával kikeverjük, citromlét és reszelt héját beleszórjuk. Az elősütött tésztára, ha meghűlt, rákenjük a házi lekvárt, majd a túróréteget, így 10 percre visszatesszük takarékon a sütőbe szikkadni a túró miatt.

Hab

A hűtőből elővett, hideg tojásfehérjéket először cukor nélkül félkeményre verjük, majd a cukor fokozatos hozzáadásával olyan állagúvá, hogy ha felfordítjuk a tálat, akkor is benne marad. Kenőlapáttal egyenletesen eloszlatjuk a sütőből kivett, meghűlt túróréteges süti tetején. Villával mintázhatjuk a habot. 20-25 percig be a sütőbe. Közepes hőfokon légkeveréssel aranybarnára sütjük a habot.

Ez jó lesz, nem esik le a habverőről! (Fotó: Archív)

Tuti tipp

1.Ahhoz, hogy kemény és szép magas habot verjünk, nem szükséges sem sót, sem citromlevet tenni a tojásfehérjéhez, a titok abban rejlik, hogy sok fehérjénk legyen, és azt közvetlenül a felverés előtt vegyük csak ki a hűtőből.

  • Arra is ügyeljünk, hogy a cukrot ne egyszerre zúdítsuk bele a habba, mert akkor összeesik. Három részletben, fokozatosan eldolgozva keverjük bele.
  • Ha kész a süti, még melegen, vizes késsel vágjuk fel.
  • +1 Tipp

    A sok tojás sárgájából készíthetünk egy jó házi majonézt vagy tartármártást.





    Ezeket olvastad már?
    Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

    Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

    Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

    Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

    Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

    Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

    Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

    Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás