Tompos Kátya egyik nagy álma már soha nem teljesülhet

A 41 éves korában elhunyt színésznő életkedve és életöröme másoknak is hatalmas lendületet adott. Tompos Kátya néhány éve mesélt kedvenc szerepeiről, a színházról és arról, hogy mivel foglalkozott volna, ha nem színésznő lett volna.



Megosztás
Szerző: M. K.
Létrehozva: 2024.05.31.
Módosítva: 2024.05.31.
Tompos Kátya álom színésznő szerep

Tompos Kátya küzdelme csupán néhány héttel ezelőtt vált publikussá, amikor betegsége már olyan fázisba jutott, hogy a nyilvánossághoz fordult, mert anyagi tartalékai elfogytak a kezelésre, amely Magyarországon nem volt elérhető.

Tompos Kátya
Tompos Kátya a rákbetegség egy ritka válfajával küzdött (Fotó: Bánkúti Sándor / hot! magazin archív)

A felhívást egy alapítvány tette közzé, amelyben “Szeretünk Kátya” címen jótékonysági gálát szerveztek a színésznőnek. Közönsége egy emberként mozdult a hírre, Kátyának pedig úgy tudni, az összeg is összegyűlt a kezelésére, sajnos azonban túl későn, a színésznő május utolsó hajnalán öröklétre szenderült.

Színház és filmezés

Kátya egy korábbi interjújában arról beszélt, hogy színház és filmezés között nem tud dönteni, mindkettőt nagyon szereti. Ha azonban nem érkezett volna meg a színház az életébe, egész más területen dolgozott volna. Lehet, hogy tolmács lennék, vagy idegenvezető, biztosan énekelnék, képzőművészettel, esetleg iparművészettel foglalkoznék - vallotta a színésznő 2021-ben, amikor, mint már tudjuk, már jelentkezett a betegsége. 

Kátya megszámlálhatatlan szerepet tudhatott a háta mögött, játszott a Valami Amerika második és harmadik részében, a Poligamyban, A nejem, nőm, csajom-ban, és a Coming Out-ban, hogy csak ismertebb filmjeit említsük, színpadi szerepeivel már az egyetem elvégzése után folyamatosan lenyűgözte a közönséget.

A My Fair Lady és az orosz klasszikus szerepek, mint Csehov Sirályának Nyinája vagy Osztrovszkij Katyerinája a Viharból volt a kedvencem. De szerettem a Köntörfalak Esztijét és az Ahogy tetszik Rosalindáját is, vagy éppen Polly-t a Koldusoperából, Sally-t a Cabaret-ból…

Netflixes limonádában nehezen tudta volna elképzelni magát, de akadt olyan álma is, ami sosem válhatott valóra: Jó sorozatban bármikor játszanék. Ha már a Netflixnél tartunk, az Emily Párizsban című sorozatban nem játszanék szívesen, egymásra pakolt klisék tömkelegét láttam benne, viszont egy Ricky Gervais-féle Afterlife karakter eljátszásáért az életemet adnám.

Tompos Kátya
Tompos Kátya William Shakespeare 'Ahogy tetszik' című darabjában, Rosalinda-ként (Fotó: MTI / Kollányi Péter)

Az életvidám színésznőnek semmi nem szegte kedvét

Kátya a koronavírus-járvány okozta átállás kapcsán is csak mosolyogva legyintett az online színház okozta nehézségekre:

Én inkább úgy vagyok vele, hogy ez egy ilyen időszak, amelynek köszönhetően fel kell találnunk magunkat. A közönség reakciója persze hiányzik, de annak kell örülni, hogy sok olyan előadást örökítenek meg, ami talán a modern technika segítségével megmarad az utókornak. Persze az lesz az igazi, ha majd valóban megnyitják a színházakat és lesznek nézők.

A teljes interjú a Colore oldalán olvasható. 

@borsonline Elhunyt Tompos Kátya! A 41 éves, Jászai Mari-díjas színésznő, hosszantartó betegség után, május 31-én hajnalban hunyta le örökre a szemét. Egy ország gyászolja! #hungary #magyar #neked #nekedbe #nekedbelegyen #foryoupage #foryou #tomposkatya #gyasz ♬ eredeti hang – Bors - Bors

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás