Budapest levegője izzik: Szentkirályi Alexandra nem hagyja szó nélkül a baloldali korrupciót

„A főváros tele van korrupcióval” – erre emlékeztetett Szentkirályi Alexandra, miközben folytatódik a baloldali szappanopera. A Fidesz budapesti elnöke a pénteken alakuló ülést tartó Fővárosi Közgyűlésben erre is felhívja majd a figyelmet.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.10.03. 05:00
Módosítva: 2024.10.03. 11:31
Fővárosi Közgyűlés korrupciós botrány Karácsony Gergely Óbuda Budapest

Míg az új Fővárosi Közgyűlés pénteken alakul meg, addig Budapest több kerületében már letették az esküt az új testületek. A korrupciótól hangos Óbudán is felállt az új városvezetés, bár az ülésről „egyéb elfoglaltsága” okán, hiányzott Kiss László korábbi DK-s polgármester és Czeglédy Gergő, volt alpolgármester. A két baloldali politikus, mint emlékezetes, rács mögött van, Kisst 18, szocialista alpolgármesterét pedig 100 milliós korrupcióval vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz budapesti elnöke ennek apropóján jelezte közösségi oldalán, hogy a főváros tele van korrupcióval, Karácsony Gergely mindenkit szabadon engedett garázdálkodni, így a közgyűlésben a Fidesz–KDNP erre is ráirányítja majd a figyelmet.

budapest
Budapest: Szentkirályi Alexandra szerint a főváros tele van korrupcióval, és erre rá is irányítják majd a figyelmet Fotó: Pesthy Marton

A korrupciógyanú Óbudán kívül felmerült a szocialista Horváth Csaba vezette Zuglóban, a DK-s László Imre vezette Újbudán és a szintén DK-s Szaniszló Sándor irányította Pestszentlőrincen is, de a szálak elérhetnek akár Karácsony Gergelyig. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz budapesti elnöke erre emlékeztetett két nappal a Fővárosi Közgyűlés megalakulása előtt. 

A főváros tele van korrupciós ügyekkel. Erre jó példa, hogy nemrég volt az óbudai önkormányzat alakuló ülése, amely az alpolgármester és a régi-új polgármester részvétele nélkül zajlott, mert mind a ketten le vannak tartóztatva. Mindeközben itt vannak a kerületi parkolási mutyik, a Lánchíd-botrány és a Városháza eladásának híre is. Karácsony Gergely már az előző ciklusban is bedobta a lovak közé a gyeplőt és hagyta, hogy mindenki szabadon garázdálkodhasson

– írta közösségi oldalán a kormánypárti politikus. Hozzátette: „De azért szeretnék mindenkit megnyugtatni, mi ott leszünk a Fővárosi Közgyűlésben, és rájuk irányítjuk a reflektorokat”.

Budapest: ennyi korrupciós botrány még sosem volt 

Az elmúlt időszakban rengeteg, mára már nyomozati szakaszban lévő korrupciógyanús ügylet merült fel a Karácsony-féle Budapesten: mint a Városháza-ügy, aztán a külföldről guruló dollárok („lakossági mikroadományok” a ládikákba, eurótízezrek formájában, emlékszünk?), aztán itt volt a Lánchíd felújítása: 1,5 milliárdos hídpénzbotrány számlagyárral spékelve, aztán láttunk a Lánchídtól a Blaháig megdráguló beruházásokat, vagyis több pénzért, csökkentett műszaki tartalommal átadott felújításokat, valamint kétes közbeszerzéseket.

Összedőlni látszik a Karácsony Gergely és a DK által csőd szélére kormányzott Budapestet átszövő korrupciós kártyavár Fotó: MW

A rengeteg budapesti botrány miatt szinte már a feledés homályába merült az országgyűlési választást megelőző, Anonymus által belengetett, óbudai kenőpénzek visszafizetéséről szóló botrány, amely mostanra ért be, és aminek következtében letartóztatták Czeglédy Gergő szocialista alpolgármestert, majd Kiss László DK-ás polgármestert is. Mint ismert, Óbuda önkormányzatánál a nyomozó ügyészség többször tartott összehangolt házkutatást, dokumentumokat keresve. Ezt követően tartóztatták le Czeglédyt, akit 100 milliós kenőpénz elfogadásával vádolnak, majd a DK-s polgármestert, akit 18 millió forint kenőpénz elfogadásával gyanúsítanak. 

 Czeglédy Gergő, Óbuda baloldali alpolgármestere és Kiss László DK-s polgármester rács mögött, az új önkormányzati testület nélkülük alakult meg Fotó: Facebook

A Kiss László polgármesterrel közölt megalapozott gyanú szerint 2019. októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak majd az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni. Hogy a vesztegetési pénz eredetét és felhasználási céljait leplezzék, az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el.

Kiss László DK-s polgármestert bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség.

Anonymus titkos felvételeket mutatott be a többi között óbudai kenőpénzek átadásáról, de Szaniszló Sándor neve is itt merült fel először

Zugló baloldali vezetői ellen pedig vádat emeltek: a Központi Nyomozó Főügyészség parkolást és BKV-t érintő korrupcióval vádolta meg Horváth Csaba korábbi fővárosi képviselőt, Zugló polgármesterét, Tóth Csabát, Zugló korábbi országgyűlési képviselőjét, Baja Ferenc volt szocialista minisztert, valamint Molnár Zsolt szocialista országgyűlési képviselőt. 

Kérdés egyelőre, hogy a maszkos leleplező által megvillantott többi baloldali vezetésű kerületi ügyekre mikor kerül sor. Mint emlékezetes, hasonlóan kenőpénzek elfogadásáról, visszaosztásról, ingatlanhoz jutásról beszélt a többi között a Szaniszló Sándor DK-s polgármester által vezetett XVIII. kerületben és Kispesten is. Érdekesség, hogy Óbudáról az elsők között vitték el P. Gábort, aki Szaniszló kerületében és Kispesten is megfordult az elmúlt évtizedben, a hírek szerint, mint egyfajta „mágus”. Azt nem tudni, hogy a nevezett személyek jól alszanak-e az óbudai ügy robbanása után, de azt igen, hogy Szaniszló már akkor tagadott. Így volt ez Kiss László esetében is, de Zuglóban sem rózsás a helyzet, nem beszélve Újbudáról és a fővárosról... Annyi biztos, hogy már most kirajzolódott a Budapestet is átszövő, maffiaszerű baloldali pénzszivattyú térképe, még akkor is, ha az ártatlanság vélelme személy szerint megilleti a gyanúsítottakat.

Nézd meg, melyik kerületben mennyit lophattak – kattints a milliárdokért!

Lejjebb olvashatjátok a részleteket, itt pedig egy korábbi cikkünket, amelyben összeállítottuk Budapest nagy korrupciós térképét – amelyet interaktív formában is elérhetsz ezen a linken:

https://korrupcioterkep.metropol.hu/

Karácsony végre leült Szentkirályival is

Karácsony Gergellyel! A főpolgármester ugyanis 114 nap után a legtöbb budapesti szavazatával bíró frakciót, a Fideszt is felkereste. Igaz, ez a közgyűlés alakulása előtti első egyeztetés a többi frakcióvezetővel” – harangozta be Szentkirályi Alexandra a Fővárosi Közgyűlés megalakulása előtt két nappal. 

Karácsony szerint a Tisza Párt furcsa és számára nehezen értelmezhető politikai stratégiát folytat: semmiért sem vállal felelősséget, nem akar semmit, nem vesz részt semmiben, de közben minősítget, és a megválasztott főpolgármestert akadályozná Fotó: MW 

Mint ismert, a Gyurcsány Ferenc támogatását bíró, újrázó főpolgármester a nyár folyamán a DK-val és a Tisza Párt elnökével egyeztetett csak. Utóbbiról elmondta, hogy sikertelen volt, mivel Magyar Péter, a baloldal új messiása – akit többször is hazugságon értek már –, kizárólag Vitézy Dávidot szavaztatná meg, mint főpolgármester-helyettes. Ráadásul Karácsony szerint a főpolgármester jogköreit is csorbítani szándékozott, ezért nem találtak közös nevezőt. A találkozót követően Karácsony elmondta, hogy egyáltalán nem fog főpolgármester-helyettest jelölni a kialakult helyzet miatt, mivel csak akkor támogatná Vitézyt, ha korábbi helyettese, Kiss Ambrus továbbra is a helyén maradhatna. Ezt viszont a többség nem szavazná meg, ezért a főpolgármester úgy játszotta ki a patthelyzetet végül, hogy csaknem valamennyi eddigi jogkörével felruházva, utolsó napján kinevezte a Gyurcsány- és Bajnai-kormányt is megjárt Kiss Ambrust a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatójának. A baloldali szappanopera jelenleg itt tart, közeleg az alakuló ülés, várjuk a folytatást...

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás