Budapest: Baljós felhők, egymásnak feszült a baloldal, helyettes nélkül maradhat Karácsony

Karácsony Gergely kitálalt, Magyar Péter idegbe jött, Vitézy kiakadt, Szentkirályi leleplez. Jelenleg itt tart Budapest, pedig október 3-tól már az új közgyűlés diktálná a tempót...Ha egyáltalán lesz olyan.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.10.01. 05:00
Magyar Péter Vitézy Karácsony Gergely Szentkirályi Alexandra Budapest

Vészterhes Budapest levegője. Azt eddig is tudtuk, hogy a fővárosi szavazók olyan új közgyűlést hoztak létre, amelynek párttöredezettsége miatt nehéz lesz működnie. A közgyűlés akár működésképtelenné is válhat, ha nem tudnak megegyezni a városvezetők. Míg a baloldal új messiása, a többször is hazugságon ért Magyar Péter kavar, addig Karácsony Gergely nem hozta létre mindmáig az őt támogató többséget, inkább csak átmentené Gyurcsány Ferenc embereit a jövőnek. Vitézy Dávid főpolgármester-helyettesi pozícióban gondolkodna, ha a feltételek megfelelőek volnának, de nem azok. Mindeközben titkos találkozókat és hatalmi szerepleosztásokat leplezett le Szentkirályi Alexandra. Így áll most a mérleg, amely baljós árnyakat vet az elstartoló új közgyűlés működésére. A jelek szerint például nem lesz főpolgármester-helyettes, miután Karácsony nem szándékozik jelölni... így.      

budapest
Budapest: Karácsony nem fogadta el Magyar Péter ajánlatát, miszerint Vitézy Dávid legyen az egyetlen helyettese.  Szerinte ez azt jelentené, hogy Vitézy átvenné a hatalmat a fővárosban Fotó:MW

Úgy tűnik, az új közgyűlés mától regnáló képviselőinek a körmére égett az első feladat, sem a főpolgármesternek, sem a frakcióknak nem sikerült létrehozni hatalmi többséget, amely pártpolitikai téren egységes erőt biztosíthatna számukra, de még a főpolgármester-helyettes(ek) személyében sem tudtak megállapodni. Mint ismert, az új fővárosi közgyűlést 32 képviselő és a főpolgármester alkotja majd. Az új képviselők megbízatása 2024. október 1-től hatályos. Az alakuló ülés október 3-án várható, ezt követően hozhatnak már döntéseket is az új városvezetők, ha tudnak. Egyelőre azonban még mindig csak a nyilvános csörtékig jutottak el. A háttéralkukról és hatalomátmentésről, a kártyák leosztásáról Szentkirályi Alexandra, a Fidesz budapesti elnöke rántotta le a leplet. Ő legutóbb azt is bejelentette, hogy a fővárosi vezetői pályázatok nyerteseit a folyamatban lévő hatalmi viták és megállapodások alapján nevezik majd ki, és a budapestiek magukra maradtak...

Amit én látok a mostani felállásban, az az, hogy a budapestiek ügyét most egész egyszerűen senki nem képviseli. Ezek az emberek saját magukkal, meg a deal-elésekkel, meg a limonádézás melletti osztogatásokkal vannak elfoglalva és a budapestiek ügyét senki nem viszi. Senki nem foglalkozik a közlekedéssel, a hajléktalankérdéssel, a köztisztaság kérdésével, a lakhatás problémáival, és még sorolhatnám

–mondta Szentkirályi Alexandra videójában a kialakult helyzetről.   

Szentkirályi videóját itt nézheted meg:

 

Budapest: Karácsony hosszú hallgatás után kitálalt

Hónapokig tartó hallgatás után Karácsony Gergely végre megtörte a csendet, interjúban tálalt ki az elmúlt időszakról. A többi között arról beszélt, hogy bár Magyarral kapcsolatban álltak nyáron, valódi egyeztetésre csak most kerítettek sort, amit egyébként sikertelennek minősített. Mint mondta, a Tisza Párt furcsa és számára nehezen értelmezhető politikai stratégiát folytat: semmiért sem vállal felelősséget, nem akar semmit, nem vesz részt semmiben, de közben minősítget, és a megválasztott főpolgármestert akadályozná. 

Vitézy Dávidba lettek hirtelen szerelmesek, csak és kizárólag őt hajlandók megszavazni főpolgármester-helyettesnek 

– mondta Karácsony, hozzátéve: "Van egy mestertervük, amit persze letagadnak, de én pontosan tudom, hogy igaz: Vitézy minden hatalmi jogkört magához ragadva kvázi főpolgármesterként vezetné a várost. Ez a választói akarat megpuccsolása lenne, amit teljességgel elfogadhatatlannak tartok. Éppen ezért olyan nem lehet, hogy Vitézy Dávid legyen az egyedüli főpolgármester-helyettes". Mint kiderült, Karácsony csak úgy nyitott Vitézyre, ha az ő korábbi helyettese, Kiss Ambrus lehet a másik főpolgármester-helyettes, de a tárgyaláson erre nem kapott Magyar Pétertől támogatást. Mint mondta, világos volt, hogy jelenleg nincs más, akit támogatnának (Vitézyn kívűl- a szerk.), de jelölni, nyilvánosan felvállalni még őt sem hajlandó Magyar Péter. 

Karácsony megzsarolta volna Magyar Pétert?

Azt állítja a Tisza Párt már többször is hazugságon ért elnöke, hogy Karácsony megzsarolta őt. A baloldal új messiása legutóbb arról tett tanúbizonyságot, hogy fogalma sincs Budapest működéséről. Most azt hangoztatja: 

Egy valódi vezető teljesíti a törvényi kötelezettségeit, próbál kompromisszumos jelölteket és megoldásokat találni. Egyeztet az érdemi szereplőkkel és nem vádaskodik. Ehelyett a főpolgármester inkább megzsarolt engem, hogy ha nem támogatjuk a Gyurcsány-Bajnai kormány embereit, Kiss Ambrust és Tordai Csabát, akkor inkább senkit nem jelöl helyettesnek. Elmondta azt is, hogy ha nem támogatjuk a szavazatunkkal, hogy a főváros vezetésében és cégeiben itt maradjanak a “régi gárda” kemény titánjai, akkor inkább költségvetést sem készít a fővárosban

– kommentálta Magyar Péter a legfrissebb helyzetet. A baloldali politikus szerint a főpolgármester nyíltan elmondta neki azt is, hogy „ő is, az óbaloldali ellenzék is, a Fidesz is és a Tordai Csabával szoros kapcsolatot ápoló Kutyapárt is a Tiszát fogja támadni". 

Vitézy: Nem jelentkeztem főpolgármester-helyettesnek

Vitézy szerint a főpolgármester valótlanságokat állít.

Karácsony szerint Vitézyvel Budapest jól járna, "csak ne legyen nála a kasszakulcs" Fotó: youtube

Így kommentálta Vitézy Karácsony kitálalását:

  • A választók Karácsony Gergelyt kisebbségbe szorították a Fővárosi Közgyűlésben, ezzel az új helyzettel a főpolgármester képtelen szembenézni, az új fővárosi szereplőkkel meg sem próbálta kialakítani az együttműködést, ehelyett ragaszkodik a régi baloldali szövetségeseihez és a szoci háttérembereihez. Ehhez viszont, úgy tűnik, nincs többségi támogatása -. Karácsony Gergelynek egyetlen célja volt: megint eljátszani az áldozatot, telesírni a fél magyar médiát.  
  • Természetesen vannak feltételeim, de egyik sem hatáskörökről szól, hanem a programomról: BKK-rendészetről, külső kerületekről, köztisztaságról, állatvédelemről és a sok más, a budapestieket érintő ügyről. Arról, hogy hogyan kellene jobban vezetni a várost.
  • Nem jelentkeztem főpolgármester-helyettesnek. Sőt, Karácsony Gergelynek a kampányban elkövetett hazugságai, személyeskedő, becsmérlő mondatai, 5 év kudarcos városvezetési teljesítménye után erősen el kellett gondolkodnom azon, hogy egyáltalán beszélni van-e értelme erről a felkérésről vele. 
     

Karácsony nem jelöl főpolgármester-helyettest

Ezért sem tesz javaslatot Karácsony az október 3-i alakuló ülésen a főpolgármester-helyettes személyére: 

Megvárom, amíg a munkaterápia egy kicsit jobb belátásra bírja a pártokat, és esetleg rájönnek arra, hogy itt van egy város, amiért felelősséggel tartoznak. Ha meg nem, akkor a főispán fog rám küldeni valakit főpolgármester-helyettesnek. Ha ez a közgyűlési frakciók szerint így oké, akkor majd a főispán embere kap egy irodát a negyedik emeleten, hozzá egy kávéfőzőt, viszont semmilyen jogkört

–mondta Karácsony.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás