Tarlós István: Az új közgyűlés akár működésképtelen is lehet

Mit remélhetünk az épphogy újraválasztott Karácsony Gergely főpolgármestertől és az új, töredezett Fővárosi Közgyűléstől? Hogyan értékeli Budapest jelenét és jövőjét? Erről beszélgettünk Tarlós István korábbi főpolgármesterrel.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.07.29.
Tarlós István főpolgármesteri választás Karácsony Gergely Vitézy Dávid Budapest

„A főpolgármester-választás folyamata rendkívül méltatlan volt mindenkire nézve, a jelenlegi helyzet alapján az is bekövetkezhet, hogy az új közgyűlés működésképtelen lesz és összeomlik” – vélekedett Tarlós István a Metropol kérdéseire reagálva. A volt főpolgármester szerint Karácsony Gergely továbbra is önállótlan, megírják neki a „kottát”. Az, hogy ez a döntően DK-s kör a kezdetektől nem együttműködő a kormánnyal, a legnagyobb érvágás a fővárosiak számára, hiszen emiatt gyakorlatilag alig értelmezhető Budapesten a fejlődés, ami még Demszky Gábor idejében is nagyobb mértékű volt. 

Tarlós szerint főpolgármesternek lenni „tízpróbás foglalkozás”: nagyon sok mindenhez kell érteni, és erre az összetett feladatra Karácsony Gergely kevéssé alkalmas Fotó: Markovics Gábor

Metropol: Hogyan látja Karácsony Gergely helyzetét az új, sokpárti közgyűlésben?

Tarlós István: Nagyon nehéz dolga lesz. Ha egyébként Vitézy Dávid nyert volna, neki még nehezebb helyzete lenne meglátásom szerint. Ezt a mondatomat egyszerűen a matematikára alapozom. Mint a becsukott könyv, nem kiszámítható a Tisza Párt, nem tudni, hogyan viselkedik majd a közgyűlésben. Van egy-két dolog, amit nehéz elképzelni. 

Metropol: Például mire gondol? 

T. I.: Például arra, hogy a többségi erő létrehozása érdekében létrejöhet-e egy Fidesz–DK–LMP együttműködés. Azt nem mondom, hogy kizárt, mert manapság bármi előfordulhat, de meglepő fordulat lenne. Az is erősen kétséges, hogy a Magyar Péter-féle társulat mennyire akar vagy tud, mondjuk a Fidesszel, együttműködni, továbbá, hogy a Fidesz a Tiszával ugyanígy mennyire akar, tud közösen dolgozni. De az matematikailag mindenképpen igaz, hogy Vitézy Dávidnak a Fidesszel és a Magyar Kétfarkú Kutyapárttal sem lenne meg a többsége. Ha Karácsony kiegyezik a Tiszával, akkor meglesz a többsége a közgyűlésben. Arra, hogy a Tisza támogatná-e Vitézyt, nem tudok válaszolni, Magyar Péter nem nyilatkozott Vitézyről kedvezően. De akkor is arra lenne szükség, hogy a Tisza, együttműködve a DK-val, vagyis Karácsony hátterével, Vitézy mögé álljon. Ezt megint nem könnyű elképzelni. Tehát a logika szerint valamivel könnyebb Karácsonynak megszereznie a közgyűlési többséget, mint Vitézynek. Hogy aztán ez hogyan alakul majd, még nem tudni. 

Metropol: A széttöredezett közgyűlés működésének első próbája a főpolgármester-helyettesek megválasztása lehet... 

T. I.: Ezt már október-novemberben meg kell oldania az új testületnek. Különböző változatokról lehet hallani. Az egyik az, hogy Karácsony beemeli Vitézyt főpolgármester-helyettesnek, ha egyáltalán Vitézy elvállalná ezt a feladatot a kampányban történt sértegetések után. Az is kérdés, hogy egyáltalán, bármelyik jelölt tud-e majd támogatottságot szerezni ahhoz, hogy a többség beiktassa a főpolgármester-helyettesi pozícióba. De felmerülhet az is, hogy a közgyűlés összeomlik, amit kizárni szintén nem lehet. Az első fél év során ez, úgy tudom, nem lehetséges, de a költségvetési beszámoló májusig elhúzódhat, ekkor már Karácsony elbuktatható. A következő költségvetéssel pedig még inkább. Kérdés az is, hogy a Tisza meg akarja-e buktatni Karácsonyt egyáltalán. Az európai uniós áramlatokat ismerve, illetve miután Magyar nem túl hazafias módon kezdett el mozogni Brüsszelben, nem tartom valószínűnek, hogy arra biztatják kint, rántsa ki a szőnyeget Karácsony Gergely lába alól. 

Metropol: Apropó, költségvetés! Mit szól ahhoz, hogy Karácsonyék előre elköltik a főváros pénzét és gyakorlatilag hitelből, pénzügyi trükközéssel működik Budapest?

T.I: Az elmúlt öt év pénzügyi helyzetét nem ismerem annyira, hogy véleményezzem. Ugyanakkor precízen le tudom vezetni a főváros 2019-es pénzügyi helyzetét és ismerem a főváros kommunikációját. Így az az érzésem, hogy a balliberális városvezetés egyrészt védekezésből, másrészt politikai érdekből rendszeresen eltorzítja a pénzügyi tényeket.

Metropol: Ön szerint Karácsony elmúlt 5 évében mi volt a legnagyobb veszteség a budapestiek számára?

T. I.: Karácsony Gergely nem gonosz ember, de eléggé önállótlan. A mögötte álló kör  – aki írja neki a kottát – a kezdetektől nem akar együttműködni a kormánnyal, ami a város érdekeit nézve nagyon kedvezőtlen, és a jövőben sem sok jót ígér. Budapest biztonságos működését ugyanis csak a kormánnyal való jó kapcsolat és az ebből fakadó támogatások garantálják. Ha rossz a viszony, akkor nincs fejlődés, nincs biztonságos működés sem. Nekem is voltak komoly nézeteltéréseim a kormánnyal, de a főbb kérdésekben tudtunk együtt gondolkodni, ami a főváros jövőjének és fejlődésének záloga. Ha azt veszem, hogy az Orbán-kormánnyal az én ciklusom alatt mennyit tudott fejlődni a város, az lényegesen több volt, mint az azt megelőző 20 évben, és még inkább több volt, mint a 2019–2024 közötti időszakban. A jelenlegi felállás mellett sanszos, hogy a 2019–2024 közötti állapot marad meg. 

Metropol: Erre a választási eredményre számított?

T. I.: Arra számítottam, hogy Karácsony Gergely megnyeri a választást, de arra nem, hogy ilyen szoros lesz az eredmény. A igazsághoz hozzátartozik, hogy amíg 2019-ben – valószínű külföldi szálakat is ideértve – az ellenzék táborának mindenféle reményei voltak Karácsony Gergelyt illetően, addig az azóta eltelt 5 évben olyan teljesítményt nyújtott a főpolgármester, hogy hiába liberális beállítottságú Budapesten a relatív többség, ezt a választást illett volna megnyerni vele szemben. Nem is csak néhány száz szavazattal, hanem nagy magabiztossággal. Szerintem egy főpolgármester-választásnak nem így kellene kinéznie, méltatlan volt az egész. Még szerencse, hogy nem lottósorsolásról volt szó, mert ezen az alapon, ha vékony tollal ikszelik be a lottószámokat, akkor az nem érvényes? Addig sorsolnak újra, míg valakinek a számait ki nem húzzák? Ez komolytalan. Szóval: a vonalprobléma, az újraszámlálás és kicsit az egész méltatlan volt egy főpolgármester-választáshoz. Olyan sem történt még, hogy az Alkotmánybíróságnak kell foglalkoznia a főpolgármester-választással. Összességében eléggé indulatos és túlfűtött lépések történtek, amiket látszólag higgadt kommunikációval igyekeztek tompítani. Ez a főpolgármester-választás valószínűleg erről a cirkuszról lesz ismert.

Metropol: Eddig önnek sikerült egyedül győznie Budapesten konzervatívként. Mi a titok?

T. I.: Most már elég valószínűnek tűnik, hogy az utóbbi 85 évben én leszek az egyetlen konzervatív, keresztény városvezetője Budapestnek. Az, hogy másnak ez nem sikerült, annak köszönhető, hogy Budapest többsége balliberális nézeteket vall. Ezt nagyon nehéz Budapesten leküzdenie bárkinek is. Nekem előnyöm, hogy nem voltam párttag, még ha konzervatívként ahhoz a közösséghez is tartozom. A függetlenségem miatt végig szuverén tudtam maradni. Ezért kaptam minden választáson több szavazatot, mint a Fidesz–KDNP. Emellett fontos az is, hogy milyen a kampány. Nézetem szerint ez most nem volt tökéletes. 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

     

 

  

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás