Dől a baloldali korrupciós kártyavár Budapesten: a rács mögé került óbudai alpolgármester után elvitték Kiss László polgármestert is

Már 16 gyanúsítottja van a korrupciós ügynek Óbudán. Zugló, a baloldali korrupció egyik fellegvára után most Óbudán is dagad a korrupciós botrány: a rács mögött lévő alpolgármester után most a DK-s polgármestert is elvitte a hatóság. Hivatali vesztegetéssel gyanúsítják.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.08.15.
Módosítva: 2024.08.15.
Óbuda baloldali Zugló Kispest Budapest

Egyre dagad az óbudai korrupciós botrány. Az ügyészség közölte: 

Már 16 gyanúsítottja van az óbudai korrupciós ügynek. A Központi Nyomozó Főügyészség a korrupciós bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában újabb öt személyt hallgatott ki gyanúsítottként, akik közül hárman őrizetben vannak.

A nyomozó főügyészség tegnap összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre az ügyben, amelynek keretében számos helyszínen – köztük a Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat épületében, valamint több önkormányzati cégnél – végzett kutatást és lefoglalást. A főügyészség öt személyt hallgatott ki gyanúsítottként.

A tegnap kihallgatott gyanúsítottak között van dr. Kiss László III. kerületi polgármester, egy önkormányzati vezető, valamint a polgármesteri hivatal egy korábbi alkalmazottja, akik jelenleg őrizetben vannak és a letartóztatásuk elrendelését indítványozza az ügyészség.

Behálózza a baloldali városvezetést a korrupció

Karácsony Gergelyt Zuglóban elásnák baloldali „barátai”, mint ő maga mondta, Kispesten az a képviselő, aki nem keresi meg az évi 100 milliót, „az hülye”, mint a baloldali képviselők mondják, Óbudán pedig 100 milliós kenőpénz vándorolhat a gyanú szerint, fiktív szerződésekkel takargatva – és a rács mögött lévő alpolgármester mellett most elvitték a nyomozók Kiss László DK-s polgármestert is… Ez az elmúlt év Budapestje, amely a korrupciós ügyektől volt hangos, most pedig dőlni látszik a baloldali korrupciós kártyavár.

Czeglédy Gergőt, Óbuda szocialista alpolgármesterét a nyár folyamán tartóztatták le, Kiss László DK-s polgármestert a napokban vették őrizetbe Fotó: Facebook

Soha ennyi nyomozás helyi korrupciógyanús ügyben nem volt még, mint most a baloldali vezetésű kerületekben, valamint a fővárosban Karácsony Gergely főpolgármestersége idején. Mint kiderült, például már Karácsony miniszterelnöki előválasztását is kétes pénzekből finanszírozták, ekkor gurultak külföldről a „lakossági mikroadomány-ládikákba” kötegestül a dollár- és eurótízezrek. Lánchíd- és hídpénzbotrány, Városháza-botrány, BKV-hajómutyi, használtbusz-mutyi és még sorolhatnánk napestig, mennyi fővárosi ügyben zajlik jelenleg is nyomozás. De sorra dőlnek ki a csontvázak a kerületi szekrényekből is, a baloldali kispesti fehér poros ügytől a zuglói parkolási mutyin át Óbudáig. A szocialista Czeglédy Gergő alpolgármester letartóztatása után most Kiss László DK-s polgármestert is őrizetbe vette a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF), amikor összehangolt akciót tartott a III. kerületi önkormányzatnál. 

Óbuda: kenőpénz, fiktív szerződések

Czeglédy Gergő, a III. kerület MSZP-s alpolgármestere – a KNYF gyanúja szerint– 100 millió forintnyi kenőpénzt fogadott el azért, hogy biztosítsa egy reklámcég plakátjainak elhelyezését Óbudán. A vesztegetési pénzt pedig fiktív szerződésekkel tussolták volna el. A nyomozó ügyészség több személyt vezető beosztású személy által, az előnyért hivatali helyzetével visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével gyanúsít, melyet az alpolgármester tettesként, a többi gyanúsított pedig, akik a „strómancégek” ügyvezetői voltak, bűnsegédként követtek el. Egyelőre az ügynek 10 gyanúsítottja van, az őrizetbe vett Kiss László polgármester a 11. lehet, vallomások szerint ugyanis neki is jutott a pénzből, ő volt a „főnök”.  

A KNYF által Óbudán letartóztatott P. Gábor Kispestről indult

A baloldali vezetésű Kispestről a sajtóban leginkább a botrányos felújítások, a haveri érdekkörök, a korrupciógyanú, pénz- vagy lakásvisszaosztás kapcsán lehetett hallani az elmúlt 5 évben. A sort a Lackner Csaba volt szocialista képviselőre hasonlító férfiról készült titkos felvétel nyitotta meg, ebben az illető elmondta, hogy „aki nem keresi meg az évi 100 milliót képviselőként, az hülye”. Később P. Gáborról Anonymus hozott nyilvánosságra egy másik hangfelvételt. Ezen P. Gábor, a kispesti önkormányzat vagyongazdálkodási irodájának korábbi vezetője, Gajda Péter polgármester kabinetfőnöke arról beszélt, hogyan lehet egykori önkormányzati telken épülő társasházból lakásokat kikanyarítani a vezetőknek.  Azóta csak úgy sorjáznak a különféle hatalmi visszaélésre és más korrupcióra következtetni engedő ügyek a helyi Fidesz szerint.

P. Gábor, aki a baloldali kerületekben „mindent” el tudott intézni

P. G. nevét később az országgyűlési választások előtt, a médiában Anonymusként elhíresült férfitól hallhattuk. A maszkos alak egy rejtett kamerával készített felvételt mutatott be, amelyen P. G. és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint — feltételezhetően — kenőpénzzel számolt el. Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó.

Egy másik videóban közölt hangfelvételen P. G. és egy, a nyilvánosság számára ismeretlen személy a pestszentlőrinci ingatlanfejlesztések megcsapolásáról beszélgetett. A felvétel szerint Szaniszló Sándor DK-s polgármester, a helyi alpolgármester, valamint a kerületi vagyonkezelő vezetője számára egy negyvenhat és egy nyolcvanhat lakásos ingatlanból „osztottak vissza” nyolc lakást. Szaniszló tagad.

Nyomozás plakátügyben 

Anonymus olyan dokumentumokat is nyilvánosságra hozott, amelyek azt igazolhatják, hogy P. G. részt vett Karácsony előválasztási kampányában. Egy 2021. augusztus 26-i e-mail szerint P. G. a Key Price Kft. nevében kért ajánlatot és elérhető felületlistát száz óriásplakát elhelyezésére. P. G. azt írta, hogy megrendelőként a Párbeszéd Magyarországért Pártot tüntessék fel, ám felhívta a figyelmet arra, hogy a végfelhasználó a 99 Mozgalom lesz, amely nem jogi személy. A megrendelő, vagyis a PM társelnöke Karácsony Gergely főpolgármester volt akkoriban, aki a kormányfői posztért küzdött, de váratlanul visszalépett Márki-Zay Péter javára. A párt másik társelnöke az a Szabó Tímea volt, aki a korrupciós ügyletek miatt már említett Óbudán a baloldal közös jelöltjeként vett részt az országgyűlési választásokon. Az üzlet végül meg is valósult, hiszen Anonymus az erről szóló számlát is mellékelte.

A kiállított bizonylat szerint a 123 hirdetési felületért csak 5,2 millió forintot kellett fizetni, hiszen az 51 millió forintos árból a Key Price Kft. közel 46 millió forint engedményt kapott. Mind a III. kerületi korrupciós botrány, mind Karácsony előválasztási kampánya ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz.

Nyomozás a zuglói parkolási mutyi miatt

A gyanú szerint maffiaként működött a parkolópénzeket lenyúló baloldal Zuglóban. Kiderült: gyakorlatilag védelmi pénzt szedhettek a vállalkozásoktól, cserébe nem támadták meg a szerződéseket. De a vélt maffiaszerű működésnek korábban is voltak már jelei: amikor Karácsony Gergely azt mondta saját baloldali barátairól, hogy „őt elássák Zuglóban”, és a családját is megfenyegették, de emlékezhetünk egy rejtélyesen eltűnt balos önkormányzati képviselőre is…

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás