Óbudai korrupció: három hónappal tovább marad börtönben az alpolgármester

Sitten marad Óbuda baloldali alpolgármestere, Czeglédy Gergő, aki a gyanú szerint 100 millió forint kenőpénzt fogadott el hivatali közbenjárásáért. Czeglédyt gyanúsítottként hallgatja ki a hatóság, az ügynek továbbra is 10 gyanúsítottja van.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.08.06.
Czeglédy Gergő Karácsony Gergely Kiss László

Óbuda önkormányzata teljes némaságba burkolózott, továbbra sem hívja vissza alpolgármesterét pozíciójából, pedig a hatóság október 20-ig meghosszabbította a korrupciós üggyel gyanúsított Czeglédy Gergely letartóztatását. A minősített hivatali vesztegetés bűntettével gyanúsított baloldali alpolgármestert először 30 napra tartóztatták le egy önkormányzati cégvezetővel együtt, akit bűnsegédként gyanúsítanak.

Czeglédy Gergely és Kiss László polgármester Forrás: óbudaihírek.hu

Óbuda szocialista alpolgármestere –a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) gyanúja szerint– azért, hogy biztosítsa egy reklámcég plakátjainak elhelyezését Óbudán, 100 millió forintnyi kenőpénzt fogadott el. A vesztegetési pénz eltusolására pedig fiktív szerződéseket kötöttek. Egyelőre az ügynek 10 gyanúsítottja van, a Magyar Nemzet szerint az is fontos körülmény, hogy az egyik vallomás szerint Kiss László DK-s polgármester neve is felmerült: egy tanú azt állította, hogy ő is részesült a kenőpénzből. Ha mindez bebizonyosodik, akkor az ellenzéki politikus ellen a KNYF szintén eljárást indít majd. A nyomozó ügyészség több személyt vezető beosztású személy által, az előnyért hivatali helyzetével visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével gyanúsít, melyet az alpolgármester tettesként, a többi gyanúsított pedig, akik a „strómancégek” ügyvezetői voltak, bűnsegédként követtek el. 

Így is lehet pénzhez jutni Óbudán?

Szinte hazajár Kiss László hivatalába a hatóság Fotó: MW

A nyomozó ügyészség gyanúja szerint egy férfi – két reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával több mint 100 millió forintot fizetett az alpolgármesternek, hogy az hivatali helyzetét kihasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásáért, további reklámcélú használatukért, valamint a szükséges engedélyek megadásáért. A reklámtevékenységet folytató cégek ügyvezetője fiktív szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, és az már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában.

Karácsony hosszú hónapok után végül menesztette Czeglédyt a BKK-tól

További érdekesség az ügyben, hogy Czeglédy nemcsak alpolgármester Óbudán, hanem Karácsony Gergely delegáltjaként a BKK felügyelőbizottságának is tagja volt. Kiss László óbudai polgármesterrel ellentétben a korrupciós ügy kirobbanása után a főpolgármester - igaz, csak politikai nyomásra - menesztette Czeglédy Gergelyt posztjáról. Czeglédy egyébként Demszky Gábor főpolgármester helyettesének, Hagyó Miklósnak volt irodavezetője. Mint emlékezetes, Hagyót felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték abban a korrupciós botrányban, ami azért robbant ki, mert társaival 1,49 milliárd forintot elsikkasztottak, az összeget pedig fiktív szerződésekkel szívták ki anno a BKV-ból...

A most őrizetbe vett Czeglédy Gergely alpolgármester tevékenysége egyébként már az önkormányzati választási kampányban gyanút keltett. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje például arról beszélt, hogy 2019 óta Czeglédy 183 millió forinttal növelte értékpapírvagyonát és öt új ingatlant is beszerzett.

Nem ez az első eset, hogy a Kiss László által vezetett hivatalban nyomozók jelentek meg

Hónapokkal ezelőtt a hatóság emberei korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt tartottak házkutatást az óbudai polgármesteri hivatalban, akkor négy személyt vettek őrizetbe. A Központi Nyomozó Főügyészség akkor megerősítette: egy férfi a kft.-jén keresztül – szolgáltatások nyújtására – fiktív szerződéseket kötött a kerületi önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal. P. Gábor 2020-ig a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője volt az MSZP-s Gajda Péter irányította kispesti önkormányzatnál, ám szerepe jóval túlmutatott ezen. Erre utalt egy korábbi videójában Anonymus, az álarcos alak. Ebből kiderült: P. Gábor intézhette Karácsony Gergely 2021-es előválasztási kampányát, ugyanis egy levelezés szerint a baloldali háttérember egy kft. nevében eljárva kért árajánlatot több mint száz óriásplakátra. Azt írta: finanszírozóként a Párbeszéd Magyarországért Pártot tüntessék fel, ám felhívta a figyelmet arra, hogy a végfelhasználó a főpolgármester alapította mozgalom lesz. Anonymus akkor a 46 milliós engedménnyel zárult számlát is mellékelte a nyomozóhatóságnak. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás