Korrupciós botrány Óbudán – A polgármester is érintett lehet az ügyben egy vallomás szerint

A vesztegetéssel vádolt Czeglédy Gergő alpolgármesternek illendő lenne lemondania – vélekedik Óbuda kormánypárti politikusa. Gyepes Ádám szerint a DK-s polgármesternek pedig vállalnia kellene a felelősséget, hiszen még az önkormányzat lapja is elhallgatja a történteket.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.07.11.
Módosítva: 2024.07.11.
Nyomozó Főügyészség gyepes Ádám önkormányzat vesztegetés Óbuda Kiss László

Ideje lenne, ha Czeglédy Gergő vállalná a felelősséget és lemondana alpolgármesteri posztjáról” – mondta Gyepes Ádám. A fideszes önkormányzati képviselő úgy értesült a hírekből, hogy egyre többen kötnek vádalkut az óbudai korrupciógyanús ügy vádlottjai közül, az egyik gyanúsított vallomása alapján pedig Kiss László polgármester is érintett lehet az ügyben. A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények gyanújával folytat nyomozást, az óbudai önkormányzatnál többször is járt.

A baloldali önkormányzat megbízásaiból visszaosztott kenőpénzek ügye továbbra is nagy port kavar / Fotó: MW

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) eddig tíz személyt hallgatott ki gyanúsítottként a nagy port kavaró korrupciós, vélhetően önkormányzati pénzek visszaosztásáról is szóló botrány kapcsán. Legutóbb Czeglédy Gergőt, Óbuda alpolgármesterét tartóztatta le a hatóság. A vesztegetéssel vádolt baloldali politikus sorsáról a napokban döntött a hatóság. A másodfokú bíróság helybenhagyta a Budai Központi Kerületi Bíróság korábbi végzését, így továbbra is letartóztatásban marad társával együtt. A KNYF az alpolgármestert egyébként azzal gyanúsítja, hogy százmillió forintnyi kenőpénzt fogadott el azért, hogy biztosítsa egy reklámcég plakátjainak elhelyezését Óbudán. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezésére fiktív szerződéseket kötöttek. 

Mint arról a Metropol korábban beszámolt, Czeglédy mellett őrizetbe vettek egy másik személyt is, ő Kiss László III. kerületi polgármester kampányfőnöke, a Békásmegyeri Piac igazgatója. 

Gyepes Ádám fideszes képviselő lapunknak elmondta:

„Szintén ő vezette 2022-ben Szabó Tímea kampányát, amikor kábítószerből származó pénzekről számolt be a sajtó, és Szabó botránya a nyomozóhatóságok látókörébe került.” 

Czeglédy Gergő (balra) Kiss László DK-s polgármester társaságában / Forrás: obuda.hu-kontra.hu

Mindennek ellenére Kiss László polgármester továbbra is körömszakadtáig ragaszkodik bukott alpolgármesteréhez, akit – nagy nehezen ugyanKarácsony Gergely főpolgármester már felmentett fővárosi pozíciójából, a BKK felügyelőbizottságából. A gyanúsítottak egyike információink szerint olyan vallomást tett, miszerint Kiss is érintett lehet a korrupciós botrányban. Gyepes Ádám fideszes önkormányzati képviselő úgy értesült a hírekből, hogy többen kötöttek már vádalkut a hatóságokkal, vagyis az enyhébb büntetés reményében beismerő vallomást tettek és feltárták az ügy részleteit. Így merülhetett fel Czeglédy neve is.

Lassan fél éve tart a III. kerület történetének legnagyobb korrupciós botránya, az önkormányzat hivatalos lapja – amelyet az óbudaiak pénzéből finanszíroznak – mégsem adott tájékoztatást az itt élők számára arról, hogy miért tartóztatták le a kerület egyik választott vezetőjét, hogy milyen bűncselekmények miatt folyik a nyomozás az önkormányzatot érintően, és hogy Kiss László polgármester mit kíván tenni annak érdekében, hogy helyreállítsa Óbuda-Békásmegyer becsületét

– mondta a Metropolnak Gyepes Ádám.

A baloldal „megoldóembere” is előzetesben 

Márciusban is volt egy hasonló akció Óbudán, akkor négy embert vettek őrizetbe. Lapunk tudomása szerint köztük volt P. Gábor, Gajda Péter kispesti polgármester egykori kabinetfőnöke és „megoldóembere”, aki 2020-tól a DK által vezetett kerületekben (a Szaniszló Sándor vezette XVIII. és a Kiss és Szabó Tímea által fémjelzett III. kerületben) kezdett keményen üzletelni, de köze volt Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti kampányához is. Óbudán egyébként a helyi újság kiadásának feladatait vette át cégével.

Fiktív szerződésekkel manipuláltak

A megalapozott gyanú szerint P. Gábor a cégén keresztül 2021-ben szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött az óbudai önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított-társa által kijelölt két gazdasági társasággal. A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben vették fel, és korrupciós célokra fordították.

A Kiss László-féle III. kerületi önkormányzat márciusban még azt közölte, hogy sem hivatali, sem önkormányzati, sem az intézményrendszerben dolgozó munkatársat nem érint az eljárás, amellyel kapcsolatban dokumentumokat és iratokat kért be a Központi Nyomozó Főügyészség az önkormányzattól. Mostanra azonban úgy fest, ez nem igaz...  

A baloldal „megoldóemberére” Anonymus hívta fel a figyelmet

A maszkos alak által nyilvánosságra hozott felvételek szerint P. Gábor több baloldali vezetésű kerületben is osztott vissza kenőpénzeket. A rejtett kamerával készített felvételeken az látszik, amint P. és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint — feltételezhetően — kenőpénzzel számolt el. Az álarcos alak szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó. Egy másik videóban közölt hangfelvételen P. Gábor és egy, a nyilvánosság számára ismeretlen személy a pestszentlőrinci ingatlanfejlesztések megcsapolásáról beszélgetett. A felvétel szerint P. Gábor, Szaniszló Sándor DK-s polgármester, a helyi alpolgármester, valamint a kerületi vagyonkezelő vezetője számára egy 46 és egy 86 lakásos ingatlanból „osztottak vissza” nyolc lakást.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás