Kerületeken átívelő a baloldali korrupciós hálózat – most az óbudai alpolgármester bukott le

Már tíz gyanúsítottja van a márciusban kirobbant óbudai korrupciós ügynek, rács mögé került többek között Czeglédy Gergő óbudai alpolgármester és egy önkormányzati cég vezetője. Czeglédy az alapos gyanú szerint százmillió forintot vágott zsebre, de a szálak elvezetnek más kerületekhez is. Mutatjuk, hogyan!



Megosztás
Szerző: WM
Létrehozva: 2024.06.21.
Czeglédy Gergő baloldal Óbuda Újság korrupció

„A Központi Nyomozó Főügyészség a korrupciós bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában minősített vesztegetés elkövetésével gyanúsított meg öt újabb személyt, aki közül ketten őrizetben vannak” – közölte szerdán a főügyészség. A nyomozóhatóság kedden csapott le több helyszínen, köztük az óbudai városházán, ahol házkutatást tartott.

Városháza, Polgármesteri Hivatal Óbudán a Fõ téren
Az óbudai városházán is házkutatást tartottak a súlyos baloldali korrupciós ügy miatt Fotó:  Róka László 

 

Őrizetbe vették Czeglédy Gergő baloldali alpolgármestert, akinek az ügyészség megalapozott gyanúja szerint egy férfi – két, reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégein keresztül több mint 100 millió forintot fizetett azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve a hasznosításukhoz szükséges hozzájárulás és az engedélyek megadása érdekében.

Mint arról a Metropol már beszámolt, a Czeglédy Gergő mellett őrizetbe vett másik személy Kiss László III. kerületi polgármester kampányfőnöke, aki egyben a Békásmegyeri piac igazgatója is.

Ő vezette 2022-ben Szabó Tímea kampányát is, amikor kábítószerből származó pénzekről számolt be a sajtó és Szabó Tímea botránya a nyomozóhatóságok látókörébe került

– mondta a Metropolnak Gyepes Ádám fideszes képviselő. 

A szálak messzire vezetnek

Márciusban az ügyészség két társával együtt letartóztatott két embert, az egyik közülük – a Magyar Nemzet információi szerint – P. Gábor, aki a gyanú szerint egy kerületeken átívelő korrupciós hálózatnak volt a kulcsembere. A baloldal háttéremberére még két évvel ezelőtt hívta fel újra a figyelmet Anonymus. 

A maszkos alak által nyilvánosságra hozott felvételek szerint P. Gábor több baloldali vezetésű kerületben is osztott vissza kenőpénzeket. A DK-s Kiss László vezette Óbudához, a DK-s Szaniszló Sándor vezette XVIII. kerülethez, de a szocialista Gajda Péter vezette Kispesthez is kötötték a feltételezett korrupciós ügyeket. A rejtett kamerával készített felvételeken az látszik, amint P. és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint — feltételezhetően — kenőpénzzel számolt el. 

A felvételeken jól látható, ahogyan az összegeket papírzacskóba tették. 

Az álarcos alak szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó. Egy másik videóban közölt hangfelvételen P. Gábor és egy, a nyilvánosság számára ismeretlen személy a pestszentlőrinci ingatlanfejlesztések megcsapolásáról beszélgetett. A felvétel szerint P. Gábor, Szaniszló Sándor DK-s polgármester, a helyi alpolgármester, valamint a kerületi vagyonkezelő vezetője számára egy 46 és egy 86 lakásos ingatlanból „osztottak vissza” nyolc lakást.

A Párbeszéd nevében kért száz óriásplakátot

A mostani őrizetbe vételek összefüggésben állhatnak azzal a nyomozással is, amit az Óbuda Újság botránya kapcsán indítottak: a gyanú szerint P. Gábor Key Price Kft.-je vette át a lap kiadását, miután 2019-ben az új DK-s kerületvezetés szerződést bontott az addig a munkát elvégző céggel. A Key Price öt évre nyerte el a kiadói munkákat 356 millió forint értékben. Anonymus olyan dokumentumot is bemutatott, amiben P. Gábor a Key Price Kft. nevében kért ajánlatot és elérhető felületlistát száz óriásplakát elhelyezésére. 

P. Gábor azt írta, hogy megrendelőként a Párbeszéd Magyarországért Pártot tüntessék fel, amelynek egyik társelnöke Karácsony Gergely főpolgármester volt abban az időben.

Három év alatt öt ingatlant szerzett az alpolgármester

A Metropol idén februárban írt arról, hogy a polgármesteri hivatal folyosóján terjedő pletykák szerint valójában – a most őrizetbe vett – Czeglédy Gergő irányít a III. kerületben. Az alpolgármester az elmúlt 3 évben szépen gyarapodott: öt ingatlant szerzett Csobánkán, Balatonkenesén, Székesfehérváron, Mátraszentimrén és Óbudán. 

Ezeknek a többsége 1000 négyzetméter feletti ingatlan. Czeglédy Gergely az MSZP helyi nagykutyája volt és korábban Hagyó Miklós hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt elítélt főpolgármester-helyettes kabinetfőnökeként dolgozott. Az óbudai alpolgármester állampapír-megtakarítása 70 millió forinttal növekedett, valamint képviselősége alatt tekintélyes mennyiségű euró- és dollárkötvényre is szert tett, összesen 215 millió forint értékben. 

Bevallása szerint több cégből is „jelentős mértékű” osztalékot kapott, amit összegszerűen le sem írt a vagyonnyilatkozatában.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás