A legnagyobb korrupciós ügy Karácsonyék körül: mi derül ki a hídpénzbotrány ügyében?





Mi lehet a kiszivárogtatott dokumentumokban és hangfelvételekben? Most fény derülhet az eddigi legnagyobb korrupciós botrányra a baloldal vezette főváros háza táján.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.05.08.
Módosítva: 2024.05.13.
Karácsony Gergely botrány Budapest korrupció

Nem alhat most nyugodtan Karácsony Gergely, akiről valakik a bizalmi környezetéből titkos dokumentumokat és hangfelvételeket szivárogtattak ki laptársunkhoz, a Magyar Nemzethez... Mint írják, rengeteg dokumentum és hanganyag került hozzájuk Karácsony kampányáról, kampányfinanszírozásáról, külföldi kapcsolatairól és arról, hogyan is működik a baloldal fővárosi gépezete.

Így várhatóan hamarosan újabb részletek derülhetnek ki a hídpénzbotrányról is, vagyis a Lánchíd-beruházáshoz kötődő eddig ismert legnagyobb budapesti botrányról Karácsony Gergelyék fővárosi uralma idején.

Ilyen botrányos hídfelújításra még soha nem volt példa, és a hatóság sikkasztás és hűtlen kezelés gyanúja miatt is nyomoz a Lánchíd-beruházás milliárdos megdrágítása okán.  Ez az eddigi legcsúnyább korrupciógyanús ügye Karácsony Gergely „csődpolgármesternek” és a Gyurcsány emberei által irányított fővárosnak...

CSS_20230804-31
Karácsony Gergely: Nem tudok botrányról a Lánchíddal kapcsolatban – Fotó: Csudai Sándor

Bár a „csődpolgármester” az eddig már tőle megszokott kommunikációs stratégiát követi, azaz a Lánchíd felújítását övező korrupciógyanú kapcsán is tagad, mellébeszél és nem ad érdemi válaszokat, egyre nyilvánvalóbban kezd kirajzolódni a Lánchíd-beruházás körüli visszás helyzet. Először a hídpénzbotrány borzolta a kedélyeket, hiszen eltűnt másfél milliárd forintnyi közpénz; aztán a hídon balesetveszélyesen összetákolt elektronikától és más kivitelezési munkáktól volt hangos a sajtó, majd a kevesebb műszaki tartalom melletti túlárazás gyanúja és egy figyelemreméltó hangfelvétel kiszivárgása verte ki a budapestieknél a biztosítékot. 

Felújítás: Ötmilliárddal drágábban, de a Széchenyi tér és Váralagút felújításának elhagyásával

A Lánchíd felújítását még a Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzat kezdte meg, amikor 2019-et megelőzően tendert írtak ki a rekonstrukcióra. Ahogy akkor, úgy a második, már Karácsony Gergelyék által 2020 őszén jegyzett közbeszerzésen is az A-Híd Zrt. ajánlata nyert. Második körre azért volt szükség, mert az új baloldali városvezetés új koncepciót kívánt megvalósítani. Karácsony új koncepciója végül ötmilliárd forinttal többe került – ám jóval kevesebb műszaki tartalommal... A Tarlós-féle közbeszerzésen 35 milliárd forintos költség szerepelt, ebben azonban a híd renoválása mellett a Széchenyi téri villamosalagút és a Váralagút felújítása is szerepelt. Az ajánlatban önmagában a Lánchíd bruttó 21,8 milliárd forintos végösszeggel szerepelt. Ehhez képest a „csődpolgármester” által 2020-ban elfogadott pályázatban már bruttó 26,75 milliárdra rúgott a végső ceh. A Váralagút és Széchenyi tér nélkül. A hidat, megszegve az állammal való megállapodást, Karácsonyék autóforgalom nélkül adták át a budapestieknek, fél évvel később pedig kirobbant az első botrány.

Az A-Hídnak hatvanszor annyi előleget fizettek ki, mint azt korábban tervezték, a kötbér mértékét viszont lefelezték Karácsonyék – Fotó: Ripost

A hídpénzbotrány során eltűnt százmilliók egy részét jó eséllyel a villanyszerelési munkán spórolták meg...

Videónkat itt nézheti meg:

Aztán a hídpénzbotrány idén januárban robbant ki, amikor kiderült, hogy a Lánchíd felújítását megnyerő A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalt át 2020 novembere és 2022 júliusa között, tehát éppen a hídberuházás idején a számlagyárügyben súlyos bűncselekményekkel gyanúsított Vig Mór cégének, a Sunstrike Kft.-nek. Aztán ebből az összegből 900 millió forintot azonnal továbbutaltak Vig Mór magán- és ügyvédi letéti számlájára. A botrány az elmúlt évtized legnagyobb sikkasztása lehet Budapesten, az ügyben nyomoz a NAV, vizsgálatot indított a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI), és több feljelentés is született. A fővárosi számlagyár ügyében jelenleg vesztegetés és költségvetési csalás gyanújával nyomoz a hatóság, de elképzelhető, hogy az érintetteknek milliárdos sikkasztás és hűtlen kezelés miatt is felelniük kell. 

A KEHI vizsgálatot indított, sőt pár hete egy részjelentést is közölt, ami megerősítette a sajtóban megjelent információkat és porrá zúzta Karácsonyék korábbi magyarázkodását.

Baloldali politikusok a fővárosi számlagyár mögött?

A fővárosi számlagyárügy ismét fordulatot vett, egy titokzatos informátor lerántotta a leplet a fővárosi baloldal eddigi legcsúnyább korrupciógyanús botrányáról. Az ismeretlen levélíró azt állította, hogy Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontnál a biztonsági cég irodájába járt „elszámolni” a Lánchíd-beruházásból kiszivattyúzott, majd készpénzben felvett összegekkel. Az „elszámolás” a levélíró szerint a vállalkozás vezetője és a jogász között zajlott. Ebből egyértelműen az következik, hogy az A-Híd Zrt. által az exügyvédnek átutalt 1,5 milliárd forint itt cserélhetett gazdát. Budai Gyula szerint ráadásul a biztonsági cég kapcsolatban áll a felújítást végző A-Híd Zrt.-vel. 

Ami még gyanúsabbá teszi az egész történetet, hogy a levélíró úgy tudja: a hídpénzből jelentős összegek kerültek a fővárosi baloldalhoz.A megtudott adatok alapján nem volt nehéz megállapítani, hogy a biztonsági cég a Lövőház utca 7–9. szám alatt található Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft. A biztonsági vállalkozás egyik tulajdonosa Apáthy Zoltán Endre, az ő édesapja pedig nem más, mint Apáthy Endre, akinek a családi érdekeltségébe tartozik az A-Híd Zrt. Amennyiben tehát igazak a bennfentes levélíró állításai, a Lánchíd-beruházásból „kimentett” pénzek az azt végző A-Híd tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza, ahonnan az összegek a levélíró szerint a budapesti Városházán landoltak. Az ügyben vesztegetés gyanújával a rendőrség elrendelte a nyomozást, ám célszerűségi okokból a több száz milliós számlagyárban már eljáró NAV-hoz került az ügy. Nem véletlenül, hiszen a szálak összeérnek, és az sem zárható ki, hogy a cikkünkben említett további bűncselekményekkel is „megtalálják” az érintetteket.  

A Lánchíd-felújítás ügyében hűtlen kezelés gyanúja miatt is nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda, mégpedig a közpénzből finanszírozott beruházás sokszoros megdrágulása miatt. Ráadásul a „csődpolgármesterék” az 5 milliárdos drágulás mellett majdnem hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték a Tarlós idején zajló tenderhez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért viszont megfelezték.

Minderről Bajnai Gordon egykori bizalmasa egy titokban készített hangfelvételen úgy vélekedett, hogy a milliárdos drágulás oka egyértelműen az, hogy a fővárosi baloldal pénzt vett ki a projektből

 

Míg Karácsony mosolyogva szelfizett, a háttérben 1,5 milliárd forintnak veszett nyoma a felújításra szánt közpénzből – Fotó: RUZSA RANIA / Facebook

Újabb korrupciógyanú: „Ebből ki lehet venni pénzt?”

 A Magyar Nemzet számolt be arról a kiszivárgott felvételről, amin 2021-ben a Városháza-gate egyik kulcsfigurája, Bajnai bizalmasa és társa beszélget. Az üzletember úgy fogalmazott: „El vannak foglalva ezzel a Lánchíd meg Blaha Lujza tér, meg ezek körüli fosztogatással meg osztogatással stb., stb.” A beszélgetőpartner megdöbbenve kérdezett vissza, hogy „ebből ki lehet venni pénzt?”

Bajnai régi „harcostársa” a felvételen a Lánchídra utalva így fogalmazott: „Hát ötmilliárddal megdrágult, és kisebb a tartalma.” Ezt követően a Blaha Lujza téri felújításról is beszélt: „Ugyanez a Blaha Lujza tér, egyharmaddal megdrágult és kisebb a tartalma.”

Tüttő Kata ezzel a tengerben lovaglós, luxusnyaralós fotóval vált igazán híressé... – Fotó: Facebook

Ezek után arra a kérdésre, hogy mindezt „ők intézik?”, a következőt válaszolta: Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes és »ez a bagázs egész nap szorgalmasan dolgoznak ezeken«”. Mindezek miatt fordult Tényi István a Nemzeti Nyomozó Irodához hűtlen kezelés és hivatali vesztegetés gyanújával. 





 





A dosszié további cikkei

Top hírek







Hírlevél-feliratkozás