Budapesti korrupció: Óbudától a „fehér poros” Kispestig érhetnek a szálak

A Lackner-ügyről elhíresült Kispesten is történhettek visszaélések – például a 2019-es önkormányzati kampányban. A budapesti korrupciós ügyek egybefüggő hálózatnak látszanak – ezt a konklúziót lehet levonni a korrupciógyanús botrány titokzatos feljelentőjének vallomásából.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.09.13.
baloldal Budapest korrupció

A budapesti korrupciós ügyek összeérni látszanak, és a szálak egészen Karácsony Gergelyig érhetnek. Nemcsak, hogy ugyanaz a tulajdonosi kör vásárolt ingatlant Kispesten az önkormányzattól, mint a korrupciógyanúba keveredett Pestszentlőrincen, ahol a gyanú szerint visszaosztottak lakásokat Szaniszló Sándor polgármesternek és alpolgármesterének, de mint kiderült, az óbudai korrupciós ügy kapcsán már ismertté vált P. Gábor bonyolította azokat. Óbudán azóta rács mögött van a dékás polgármester és helyettese is. Ráadásul a Magyar Nemzet újabb feltáró cikksorozatából kiderült, hogy a titokzatos óbudai informátor korábban a „fehér-poros” – ügytől hangos Kispestet is szóba hozta vallomásában.   

Budapesti korrupció
Budapesti korrupció: Óbudán Kiss László polgármestert letartóztatták, a korrupciógyanús ügy miatti fogva tartását december közepéig meghosszabbították Fotó: MW

Budapesti korrupció: polgármesterek kerültek bajba

Ismert, az egész ügy úgy indult, hogy a hatóságoknál megjelent egy informátor, aki önmagára és több későbbi gyanúsítottra, köztük Kiss László óbudai polgármesterre is terhelő vallomást tett még 2021-ben. A titokzatos informátor többek között azt is elmondta, hogy Kisst „főnöknek” nevezték az ügy szereplői, akik azt is hozzátették, hogy a polgármesternek „megy a pénz”. 

A lap a korrupciógyanús ügy egy új szálát közölte azonban azzal, hogy a vallomásrészletet közölt Kispestre vonatkozóan:

P. Gábor 2018. év vége felé azzal keresett meg, hogy a cégemmel az ő segítségével nem vennék-e részt a 2019-es önkormányzati képviselő-választás kampányához kötődő feladatokban. Ez elsősorban reklámtevékenységet jelentett volna, ilyen munkát én korábban soha nem végeztem, és a cégemben sem volt ilyen képesítéssel rendelkező személy, így sem a személyi, sem a tárgyi feltételei nem voltak meg annak, hogy én ilyen tevékenységet végezzek.

Később a férfi azzal folytatta, hogy P. Gábor megnyugtatta őt, hogy neki csak Gajda Péterrel és az ellenzéki összefogás „egyesüléssel” kell szerződést kötnie, de a munkát ki kell adnia egy alvállalkozónak. A tanú állította: neki megmondták, hogy cégének semmilyen konkrét tevékenységet nem kell végeznie, de az árakat majd úgy határozzák meg, hogy a cégnek 10-15 százalékos haszna maradjon.

A korrupciógyanús ügyről így beszélt még

A szerződéseket én gyakorlatilag úgy írtam alá, hogy annak feltételeit senkivel semmilyen módon nem én tárgyaltam le, az alvállalkozókkal és a pártok képviselőivel, valamint a polgármesterrel sem kerültem kapcsolatba. Tudomásom szerint ezeket a tárgyalásokat P. Gábor folytatta le, az én feladatom kizárólagosan abból állt, hogy az elém tett papírokat aláírjam, illetve a cégem számlájára érkező összegeket a P. Gábor által meghatározott összegben és feltételekkel továbbutaljam” – ismertette a feljelentő. 

Mint az már ismert, a pestszentlőrinci ingatlanügyek kapcsán a Központi Nyomozó Főügyészségtől elkülönített eljárásban a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálódik, éppen ezért kereste meg a Magyar Nemzet a rendőrséget, hogy van-e esetleg nyomozás a kispesti szál miatt is. P. Gábor információik szerint visszautasítja, hogy bármelyik kerületben is bűncselekményt követett volna el.

 

Ugyanaz a tulajdonosi kör a kerületekben, P. Gábor a bonyolító

 

Azt a figyelemre méltó információt már a Metropol adta hírül, hogy a pestszentlőrinci, Üllői úti telket tulajdonló cég azé a két személyé, akik még 2019-ben magánszemélyként megvásárolták Kispest önkormányzatától azt a lepusztult állapotban lévő Kossuth téri társasházat, amelyet aztán felújítottak. Ráadásul mindkét ügyet az Óbudáról induló, korrupciógyanús ügyben letartóztatott, illetve gyanúsított P. Gábor intézte… 

 

A baloldali kerületi korrupciós modell

 Az önkormányzat eladja a telket, azon társasház épül, amelyben aztán lakásokat csípnek le maguknak az ezt intézők és a polgármester – erről beszélt legalábbis Anonymus egyik hangfelvételén P. Gábor, a kispesti önkormányzat vagyongazdálkodási irodájának korábbi vezetője, a kispesti polgármester volt kabinetfőnöke, a budapesti baloldal „örökös kampányfőnöke”. Nem készpénzt, hanem lakásokat kapnak „jutalékként” a felvétel szerint; a 86 lakásosból négyet.

A szóban forgó eset a felvétel szerint a Kispesttel szomszédos XVIII. kerületben történt, ahol a DK-s Szaniszló Sándor a polgármester, aki szerint egyébként mindez rágalom. Az ügy azért is aggasztó, mert a felvételen megnevezett és a nyomozóhatóság látókörébe került pestszentlőrinci, Üllői úti telket tulajdonló cég azé a két személyé, akik még 2019-ben magánszemélyként megvásárolták Kispest önkormányzatától azt az addigra lepusztult állapotba került Kossuth téri társasházat, amelyet aztán felújítottak.

 

A fővárost átszövő pénzszivattyú: eddig 16 gyanúsítottja van a korrupciógyanús ügynek

Mint emlékezetes, a korrupciógyanús ügyben indult nyomozás kapcsán idén márciusban fogták el az első gyanúsítottakat, köztük a Kispestről induló és „mágus” becenévre hallgató baloldali háttérembert, P. Gábort, illetve társait, D. Róbertet, valamint F. Lászlót, Kiss László DK-s óbudai polgármester bizalmasát, felesége korábbi üzlettársát. Ők már szabadultak a letartóztatásból, miután információink szerint beszélni kezdtek.

Itt még szabadlábon: Czeglédy Gergő, Óbuda baloldali alpolgármestere és Kiss László DK-s polgármester Fotó: Facebook

A nyomozó ügyészek a nyár folyamán letartóztatták Óbuda szocialista alpolgármesterét is, Czeglédy Gergőt, ezt követően pedig Kiss László DK-s polgármestert. Mindkettőjüket vesztegetéssel gyanúsítják, a hatóság feltételezése szerint Czeglédynek 100 milliós, Kissnek 18 milliós ügye van. Mindketten ártatlannak vallják magukat ugyanúgy, ahogy P. Gábor is. Úgy tudjuk, a gyanú szerint egyébként nem maga P. Gábor volt az, aki a vesztegetési pénzeket átadhatta a politikusoknak.

Czeglédy vallomásából korábban közöltek részleteket, de írtak arról is, hogy a feljelentő kép- és hangfelvételeket is átadott a nyomozó ügyészeknek több szereplőről, amik nagyban hozzájárulhattak a nyomozás sikeréhez. 

A hatósági dokumentumokból kiderül, hogy ezekből a felvételekből hozott nyilvánosságra több részletet Anonymus is, például egy autóban történt pénzátadásról, illetve egy olyan sok 100 millió forintnyi összegről, amit Magyarországra akartak hozni és amelynek eredete valamilyen drogügyletből származhatott

A hatóságnak átadott felvételek között több kerületet érintő visszaélésre is van utalás, például a hanganyagokban előkerül a zuglói korrupciós ügy is, de a XVIII. kerületre vonatkozóan is hangzanak el információk.

 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás