Bajban Karácsony Gergely barátai: korrupciógyanú egy újabb baloldali polgármester ellen Budapesten

Egyre több dolog derül ki a budapesti baloldali korrupciós hálózatról: Karácsony Gergely főpolgármester újabb szövetségese kerülhet komoly bajba.



Megosztás
Szerző: WM
Létrehozva: 2024.09.05.
Módosítva: 2024.09.05.
Szaniszló Sándor Karácsony Gergely Központi Nyomozó Főügyészség Kiss László korrupció

A fővárosi vesztegetési botrány nyomozásában vizsgálja a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a pestszentlőrinci, korrupciógyanús ingatlanügyeket – tudta meg a Magyar Nemzet.

Komoly vagyonok vándorolhattak Szaniszló Sándor DK-s polgármesterhez is. Fotó: Hatlaczki Balazs / Facebook

A lap felidézi, hogy Budai Gyula fideszes képviselő még 2022 tavaszán tett feljelentést a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) azt követően, hogy Anonymous egy olyan vágatlan hangfelvételt hozott nyilvánosságra, amely arról szól, hogy 

a XVIII. kerületi ingatlanfejlesztések után komoly vagyonok vándorolhattak Szaniszló Sándor DK-s polgármesterhez, a helyi alpolgármesterhez és azokhoz az emberekhez, akik elősegítették a gyors, olajozott ügymenetet. 

A felvételeken hallható, hogy az Üllői út 323. szám alatt épülő nyolcvanhat lakásos beruházásból az érintettek négy lakást tudtak maguknak „kikanyarítani”. Ebből kettőn a helyi polgármester és az alpolgármester, kettőn pedig az álarcos alak felvételén beszélő, baloldali kötődésű személyek osztozhattak. Egyikük említést tett az Üllői út 357. szám alatti, 46 lakásos projektről is. 

Ha kisebbek a méretek, akkor ugye mégsem tudsz olyan mértékű kérést megfogalmazni. Mert akkor nem jön ki gazdaságosságilag […]. Ez minket is kicsit frusztrált. Kerestük a vevőjelölteket, és a végén leakasztottunk egy f…szit, dr. … Györgyöt, zseniális csóka

– idézték fel a történteket. Az egyik beszélgetőtárs szavaiból végül kiderült, hogy egy jól kieszelt hitelkonstrukcióval és túlárazással ebből a beruházásból is sikerült visszakapni négy lakást: „Az lett a deal, hogy ugyanúgy négy lakás, kettő az adó fölfele, ami ugye a vezetők fele. Polgi, alpolgi izé meg kell hagyni. […] De ott megint kettő ingyent tudtunk a Bacsikkal kiugrasztani magunknak. És arra meg most szerződtünk le azon az Innok-konferencián, úgyhogy igazából az van, hogy ez is egy ilyen szép kövér szám lesz” – dicsekedett el a felvétel egyik szereplője, aki minden bizonnyal Bacsik Györgyre, a kerületi vagyonkezelő vezetőjére utalt.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda két éve elrendelte a nyomozást, ami idővel átkerült a KNYF alárendeltségébe tartozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségre – ez derült ki a Magyar Nemzet birtokában lévő hatósági határozatból.

Börtönben az óbudai kerületi vezetés

Amint arról korábban többször beszámoltunk, óriási korrupciós botrány rázta meg az elmúlt hetekben Budapest III. kerületét. A botrány kitörése óta rács mögé került Karácsony Gergely több szövetségese is, köztük a kerület polgármestere és alpolgármestere is.

A hatóságot nagy mértékben segítette egy titokzatos informátor, aki önmagára és a III. kerületi bűnügy több szereplőjére, köztük Kiss László polgármesterre is terhelő vallomást tett még 2021 decemberében. Többek között azt is elmondta, hogy Kiss Lászlót „főnöknek” nevezték az ügy szereplői, akik azt is hozzátették, hogy a polgármesternek „megy a pénz”. Mindezek az információk lendületet adtak az eljárásnak, de Kiss meggyanúsításához közeli bizalmasának feltáró vallomás is kellett.

Idén márciusban fogták el az első gyanúsítottakat, köztük a baloldal fontos háttéremberét, P. Gábort, illetve társait, D. Róbertet, valamint F. Lászlót, Kiss László bizalmasát, felesége korábbi üzlettársát. Utóbbi kettő már szabadult a letartóztatásból, miután a Magyar Nemzet információi szerint beszélni kezdtek.

Júniusban a nyomozó ügyészek elvitték Óbuda alpolgármesterét, Czeglédy Gergőt, majd augusztus 14-én Kiss Lászlót is őrizetbe vették. Mindkettőjüket vesztegetéssel gyanúsítják, a hatóság feltételezése szerint Czeglédy száz-, Kiss tizennyolcmilliót tehetett zsebre. Mindketten abszurdnak tartják a gyanúsítást és ártatlannak vallják magukat ugyanúgy, ahogy P. Gábor is.

Budapesti baloldali pénzszivattyú

Összedőlni látszik a Karácsony Gergely és a DK által csőd szélére kormányzott Budapestet átszövő korrupciós kártyavár. Óbuda és Pestszentlőrinc mellett ugyanis Zuglót is elérte a korrupciós botrány. A kerület baloldali vezetői ellen vádat emeltek: a Központi Nyomozó Főügyészség parkolást és BKV-t érintő korrupcióval vádolta meg Horváth Csaba fővárosi képviselőt, Zugló polgármesterét, Tóth Csabát, Zugló korábbi országgyűlési képviselőjét, Baja Ferenc volt szocialista minisztert, valamint Molnár Zsolt szocialista országgyűlési képviselőt. 

Lentebb olvashatják a részleteket, itt pedig egy korábbi cikkünket, amelyben összeszedtük Budapest nagy korrupciós térképét – amelyet interaktív formában is elérhet ezen a linken:

https://korrupcioterkep.metropol.hu/

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás