RETRO RÁDIÓ

Ő volt a depressziós sirály – sosem hallott titkok Sisi királynéról

Megszámlálhatatlan mennyiségű könyv született a Magyarországon csak Sisiként emlegetett Erzsébet királynéról, de eddig senki nem írta meg regényesen, egyben korabeli visszaemlékezések, naplóbejegyzések és magánlevelek alapján Erzsébet történetét. Tavaly év végén került a könyvesboltokba Káli-Rozmis Barbara Erzsébet királyné és a magyarok című kötete.Megosztás
Szerző:
2022.01.10. 05:40
Erzsébet királyné

Káli-Rozmis Barbara elsőként kutathatta és használhatta fel a könyvéhez a Habsburg-család magyar ágának archívumát.

Minek nevezné ezt a könyvet: életrajz, monográfia?

Regényes formában szerettem volna elbeszélni a királyné életét, hogy a lehető legtöbb emberhez szóljon: kutatókhoz éppúgy, mint egyszerű rajongókhoz. A kötetben hátul 28 oldal végjegyzet található és ez nem véletlen: nem akartuk elijeszteni az egyszerű olvasókat, a kutatók viszont látják, hogy melyik információ pontosan milyen forrásból származik. Sok olyan esemény olvasható a kötetben, amelyről az ember első ránézésre azt gondolná, hogy kitaláció, holott nem az.

Mennyiben más ez a kötet, mint a megjelent több tucat hasonló?

Bár sok párbeszéd van benne, de ettől még nem regény, viszont egyetlen beszélgetést sem én találtam ki, hanem napló- és visszaemlékezés-részletek alapján, a valósághoz ragaszkodva írtam át párbeszédekké. Minden fontos történést a lehető legpontosabban igyekeztem rekonstruálni. Azt szerettem volna, hogy az olvasó úgy érezze, mintha ő is jelen lett volna. Arra törekedtem, hogy az elbeszélést történelmi tényekkel ötvözzem.

Miért volt fontos, hogy megírja ezt a könyvet?

Korábban is írtam a királynéról, de akkoriban csak magamnak. Élveztem vele foglalkozni, a királyné fokozatosan szenvedélyemmé lett. Nem gondoltam volna, hogy egy Erzsébet királynéról szóló kötet lesz az első könyvem, ugyanis a fiókomban valódi regényterveim is vannak.

Hol dolgozott leggyakrabban?

Többnyire a férjem családjától örökölt 120 éves íróasztalon, ahol ott áll az Erzsébet királynéról készült szobor, amit Seremetyeff-Papp János gróftól kaptam ajándékba. A szobor eredetije Herman Klotz alkotása, amely az Örökimádat- templomban állt, sajnos megsemmisült. A szobor azért volt fontos számomra, mert folyamatos inspirációt adott. A gróf úr volt az, aki összeismertetett Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceggel, a királyné ükunokájával.

Foggal a szájában született

Erzsébet királyné (1837. december 24.–1898. szeptember 10.) Münchenben született Miksa bajor herceg és Mária Ludovika hercegnő nyolc gyermekéből harmadikként. Foggal a szájában jött világra, ami a babona szerint a rendkívüli szerencse előjelének számított.

Fotó: Káli-Rozmis Barbara magángyűjteményéből

A Sisi-út

Erzsébet királyné népszerűsége máig töretlen, életének egykori állomásait ma is sokan keresik fel. Erre az igényre alapozva született 2002-ben a Sisi kulturális út, mely érinti életének legfontosabb helyszíneit Bajorországból kiindulva egészen Genfig.

Néhány érdekesség a királynéról:

Erzsébet királyné sírja Bécsben a kapucinusok templomában található. A síron mindig van friss, magyar nemzeti színekkel átkötött csokor.

Gyermekkorában az Elisabeth rövidítéseként Lisinek becézték. Ebből keletkezett később a „Sisi”, és a csak a Romy Schneider-féle filmekből ismert változat, a „Sissi”.

A királyné szinte minden ruháját pontosan rá igazították.

A korszak legszebb asszonyának számított.

Komoly szerepe volt az 1867-es osztrák–magyar kiegyezésben.

Gróf Andrássy Gyulához nem fűzték gyengéd szálak, de igaz barátok voltak.

Fia halála után orvosi értelemben is diagnosztizált depresszió gyötörte.

A királyné állandó jelzője: a bolyongó császárné (fia halála után szinte minden idejét utazással töltötte).

Két kedvenc városa: Gödöllő és Korfu.

Rendkívül olvasott és tanult volt, több nyelven is folyékonyan beszélt, valamelyest magyarul is.

A görög mitológia avatott ismerője volt.

Gyerekkorától kezdve lovagolt, hegyet mászott, túrázott, úszott.

Érzékeny és tehetséges költő volt.

Önmagára sirályként tekintett, mert számára a madár a szabadság jelképe volt

A genfi merénylet után utolsó szavai magyarul hangzottak el: „hát most mi történt velem?”.

A Habsburg-család archívuma

Bár sokan nem tudják, de Magyarországon létezik egy archívum, melyben a Habsburg-család magyar ágának dokumentumait őrzik. A gyűjtemény kezelője gróf Seremetyeff-Papp János személyes ajánlást fogalmazott meg a Metropol olvasóinak:

„Milyen volt a valódi Erzsébet királyné? – teszik fel nekem sokan a kérdést. Erre azt szoktam válaszolni, olvassák el Káli-Rozmis Barbara a témáról írt, nemrégen megjelent sikerkönyvét, amelyben érdekesen és izgalmasan, mégis hitelesen jeleníti meg őt! És valóban, aki egyszer belekezd az olvasásába, nehezen fogja tudni letenni! Szívből ajánlom a Metropol olvasóinak is ezt az izgalmas és hiteles könyvet.”

Káli-Rozmis Barbara

Fotó: Metropol/NZ

Bölcsészettudományi karon végzett anglisztika–magyar nyelv és irodalom szakon. Több mint másfél évtizede kutatja Erzsébet császárné-királyné életét. Hat éve publikál Erzsébet királyné életével kapcsolatos magyar és angol nyelvű írásokat weboldalán. Létrehozott egy YouTube-csatornát is, ahol érdekességeket oszt meg Erzsébettel kapcsolatban. Egyik videójának köszönhetően a Habsburg-család magyar ága úgy döntött megnyitják előtte az eddig mások elöl zárolt családi archívumukat. Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, Erzsébet királyné ükunokája elismerésként megtisztelte azzal, hogy ajánlót írt a könyvbe.

Ezeket olvastad már?
Késsel fenyegette öt gyerekét a börtönből szabadult férfi

Késsel fenyegette öt gyerekét a börtönből szabadult férfi

Lövések dördültek a koronázási ceremónia után, öten is megsérültek – Videó

Lövések dördültek a koronázási ceremónia után, öten is megsérültek – Videó

Annyira berúgott egy 27 éves nő, hogy nem emlékszik arra, hogy szexuálisan zaklatott egy kisfiút

Annyira berúgott egy 27 éves nő, hogy nem emlékszik arra, hogy szexuálisan zaklatott egy kisfiút

Orbán Viktor az Állatok világnapja alkalmából posztolt

Orbán Viktor az Állatok világnapja alkalmából posztolt

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás