Maszkban szültem, aztán jött a PCR teszt





A vége már nagyon nem volt egyszerű. Szülés előtt egy héttel köhögni kezdett a négyéves kisfiam, így nem mehetett oviba.



Megosztás
Szerző: Nagy Angéla
Létrehozva: 2021.05.25.
kismama maszk szülés

Amikor kezdett jobban lenni, ismét minden óvodát bezártak a vírus miatt, így aztán már nem is reménykedhettem egy kis szülés előtti pihenőidőben. Neki is nehéz volt és nekem is. Egy utolsó hetekben, napokban lévő nő - legalábbis én - már nem igazán tud sokat ficánkolni, a padlón ülve kirakósat játszani, vagy a másik alternatívának felajánlott „szórakozásnak” - a gyártsunk macskát wc-papír gurigából -, sem tudtam már őszintén örülni. Persze megcsináltuk, hiszen szeretem őt.

Aztán eljött a nagy nap, vagy este, amikor elemi erővel jelezte az én második kisfiam, hogy ő akkor most érkezik. És valóban. Semmi konkrét előjel nélkül, szinte egyik percről a másikra tudatta, hogy elindul erre a nagyvilágra. A kórház udvarán már hordággyal vártak, mert az hitték, az udvaron köszönthetjük az uraságot. De csak kibírta a szülőszobáig. Egy ideig kegyesek voltak velem az ott dolgozók, de mivel az egyikükkel sikerült kissé összevitatkozni a „hangosságom” miatt a két fájás között, az egyikük rám ripakodott, hogy „különbenis pándémia” van, vegyem fel a maszkot... Aztán közölte, hogy ne nézzek ilyen csúnyán...

Tudtam, hogy hiába ellenkezem, és azt is éreztem, hamar túl leszek rajta, muszáj volt hát belenyugodni a helyzetbe, hogy amikor amúgy sem kapok levegőt a fájdalomtól, a maszk különösen nem segít majd. Túl sok empátiát, és nő a nő iránt érzett, segíteni akarást nem éreztem egyesektől, sőt, inkább hátráltattak a jelenlétükkel. Tették a dolgukat, mint a robotok. Az „én dokim” nem ért volna be, így nem is hívtam, pedig jól esett volna egy kis támogatás. Aztán mindenféle fájdalomcsillapító nélkül megszületett a mi kisfiunk.

Amikor azt hittem, már mindenen túl vagyok, közölték, hogy most azonnal leveszik még a PCR tesztet is. Azt sem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek. Nevettem, hiszen minden okom megvolt rá. Egy éjszakára egy egyágyas szobába kerültem, amíg ki nem derült, hogy negatív a teszt eredménye. Igaz, mielőtt a szobába kerültem volna, volt még némi komplikáció, meg műtét, ami miatt majdnem a másvilágra kerültem, de maradjunk annyiban, hogy megúsztam. Segítettek az orvosok, segített a Jóisten. Meg szerencsém volt, ez biztos.

A maszkviselést szülés alatt pedig fogjuk rá, hogy megértem, hiszen rettenetes dolgokat művel a koronavírus, és nem várható el a kórházi dolgozóktól, hogy nap mint nap védelem nélkül álldogáljanak a páciensek mellett, de az ott, velem szemben alkalmazott hangnem, és a hozzáállás esik rosszul, a mai napig. Soha nem felejtem el nekik ezt a megalázó érzést. Teszem hozzá, volt szerencsére ott pár olyan ember is, akinek a kézfogását, a mosolyát sosem fogom elfelejteni, mert sokat jelentett, de ez az este mégis rideg emlékként marad meg bennem. Szóval, merjük tisztelni és elfogadni egymást, talán úgy könnyebb lesz elviselni ezt a járványos helyzetet is.





Ezeket olvastad már?
Elment a nyűgös öregúr, a mi Tóbiásunk

Elment a nyűgös öregúr, a mi Tóbiásunk

Egyre több magányos ember várja a karácsonyt Kárpátalján

Egyre több magányos ember várja a karácsonyt Kárpátalján

Miért nem bír ki ma már egy házasság egy életet?

Miért nem bír ki ma már egy házasság egy életet?

Aranyásók és az ásó, kapa, nagyharang küldetés

Aranyásók és az ásó, kapa, nagyharang küldetés

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás