Cigi vagy e-cigi? Füst vagy pára? Kiderült, mennyire káros az „új” változat





A legjobb, ha rá sem gyújtunk, de ha mégis, itt egy kis kapaszkodó, hogy miben más a két típus.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.01.18.
ne gyújts rá!

E-cigaretta vs hagyományos dohányzás

Az e-cigaretta használatának kockázata eltér a hagyományos cigarettáétól, ezt mutatják legalábbis az egészségre gyakorolt hatásáról készült felmérések és adatok.

A legjobb, ha rá sem gyújtunk

A dohányzással kapcsolatos egészségügyi kockázatok a világon jelenleg több mint egymilliárd embert érintenek, Magyarországon több mint kétmillióan élnek a káros szenvedéllyel. A hatóságok által eddig bevezetett intézkedésekkel – mint a hagyományos dohánytermékek korlátozása és a megfelelő információk átadása a dohányzás kockázatairól – tulajdonképpen már elmentek a falig. A füstmentes technológiák esetében sokszor felmerül, valóban igaz, hogy kevésbé károsak?

(fotó: pixabay)

A Brit Állami Egészségügyi Hatóság (Public Health England) korábbi vizsgálati eredménye alapján az e-cigaretta párája 95 százalékkal kevesebb káros anyagot tartalmaz, mint a cigaretta füstje. Ez persze nem azt jelenti, hogy akárcsak megközelítené azt az eredményt, ha rá sem gyújtanánk. A hosszútávú hatásokról pedig még itt is csak igen keveset tudunk, hiszen az e-cigaretta viszonylag új termék a piacon, mindössze 15 éve jelent meg, és csak az utóbbi évtizedben vált elterjedtté.

A fiatalokat ne engedjük füstölni

A tavaly év végén tartott The Virtual E-Cigarette Summit 2020 konferencián a kutatók olyan konkrét kutatási eredményeket is bemutattak, amelyek az e-cigaretták használatának eddigi tapasztalatait dolgozták fel. A szakértők szerint ezen alternatívák használata a cigarettánál alacsonyabb károsanyag kitettséggel jár. Ezt támasztotta alá Sanjay Agrawal, a Leicesteri Egyetemi Klinika Pulmonológiai Osztályának professzora is, aki több kutatás eredményeinek vizsgálata után arra jutott, bár az e-cigaretta is okozhat légzőszervi megbetegedéseket, a krónikus obstruktív tüdőbetegség tünetei viszont azon dohányosok körében, akik áttértek az elektronikus cigaretta használatára, valamelyest mérséklődtek.

A szakember véleménye szerint a szabályozásról döntő hatóságoknak elsősorban az eltérő mértékű kockázatokat kellene mérlegelniük, miközben szorosan figyelemmel kellene követni azt is, hogy kik az e-cigaretták potenciális fogyasztói. Egyrészről ugyanis meg kell akadályozni azt, hogy ezek a termékek a fiatalok kezébe kerüljenek, másrészről ugyanakkor azoknak a felnőtt dohányzóknak, akik valamiért nem szoknak le, az új technológiák és alternatívák segíthetnek a káros anyagoknak való kitettség mérséklésében.





Ezeket olvastad már?
Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás