RETRO RÁDIÓ

A házi kenyér a legfinomabb





Nagyanyáink, dédanyáink otthon sütötték a kenyeret, és bizony komoly munka volt a dagasztás, a kelesztés és a ropogósra sütés. A sütésre már előző nap felkészültek, de másnap kora reggel 4-5 órakor kezdődött az igazi munka, hogy délre elkészüljön a friss kenyér, ami minősítette a háziasszonyt. Ma ismét reneszánszát éli a házi kenyér. Íme, egy klasszikus újragondolva és egy reformrecept.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.08.24.
recept kenyér házi sütés

Dagasztás nélkül

Hozzávalók: 50 dkg kenyérliszt (BL 80), 2 kk. só, 2 dkg friss élesztő, 4 dl langyos víz

Elkészítés: A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, belemorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a langyos vizet. Egy fakanállal alaposan összeforgatjuk. A konyhapulton lefedve 2 órát hagyjuk pihenni. Ezután lisztes kézzel elkezdjük az edényben átforgatni, közben az edény falát is meghintjük liszttel. Hagyjuk további 30 percet kelni. Addig előmelegítjük a sütőt 250 fokra, benne a sütésre előkészített jénaival. Ha letelt a fél óra, és a sütő elérte a megfelelő hőfokot, a jénait kiemeljük a sütőből, kikenjük vékonyan olajjal, meghintjük liszttel, és belefordítjuk a tésztát. Ráfordítjuk a jénai tetejét. A sütőbe helyezve 10 percet sütjük alul-felül sütéssel a maximális hőfokon, majd 200 fokra csökkentjük a hőmérsékletet. Amikor betesszük a kenyeret a sütőbe, egy vízzel teli tálkát is helyezünk a sütő aljába. 35 perc után eltávolítjuk a jénai fedelét, és további 15 percet sütjük. Legvégül óvatosan kiemeljük a kenyeret a tálból, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Tönkölybúzalisztes

Hozzávalók: 150 g aktív kovász, 200 ml víz, 350 g tönkölybúzaliszt (teljes kiőrlésű), 1 ek. olívaolaj, 3 tk. só, magok (tökmag, napraforgómag, szezámmag, lenmag)

Elkészítés: Az aktív kovászt elkeverjük a vízzel, hozzáadjuk az átszitált lisztet és az olajat, és gyorsan összekeverjük. Hagyjuk 10 percet pihenni, majd hozzáadjuk a magokat (mindegyikből kb. 1 marokkal). Alaposan átdolgozzuk, és letakarva állni hagyjuk 3 órát. Ezután hozzáadjuk a sót, újra átdagasztjuk, kelesztőtálba tesszük, és újabb 3 órát hagyjuk kelni. A sütőt bekapcsoljuk, az aljába egy fazék vizet rakunk, és betesszük a sütőedényt a tetejével együtt. A megkelt kenyeret óvatosan átrakjuk a forró edénybe, lekenjük hideg vízzel, és megszórjuk szezámmaggal. Letakarjuk a forró tetővel, és 230 Celsius-fokon 15 percet sütjük. Ezután levesszük a hőmérsékletet 210 fokra, és 10 percet sütjük, majd 200 fokon, már fedő nélkül, további 25 percet sütjük. Ha elkészült a kenyér, hideg vízzel lekenjük, és rácson hagyjuk kihűlni.

Ínycsiklandó látványt nyújt a frissen készült kenyér Fotó: Archív

 





Ezeket olvastad már?
Sűrű nap, túláradó érzelmekkel, ezek a csillagjegyek borulhatnak ki ma

Sűrű nap, túláradó érzelmekkel, ezek a csillagjegyek borulhatnak ki ma

Leleplezték a tudósok az antarktiszi piramis rejtélyét

Leleplezték a tudósok az antarktiszi piramis rejtélyét

Elárulta a magánnyomozó: ez a közös jel árulkodik a hűtlen pasikról

Elárulta a magánnyomozó: ez a közös jel árulkodik a hűtlen pasikról

Elképesztő felfedezés: a kutyák tényleg értik és össze is kapcsolják a főneveket – Videó

Elképesztő felfedezés: a kutyák tényleg értik és össze is kapcsolják a főneveket – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás