Csak így győzhetjük le a járványt





Kemenesi Gábor virológus részletesen mesélt a megoldásról, ami elengedhetetlen a koronavírus megfékezéséhez.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.20.
védekezés

Kemenesi Gábor virológus Facebook-oldalán írt az oltóanyagokkal kapcsolatos aktuális kihívásokról – szúrta ki a Ripost.

„A vakcinák tekintetében óriási kihívás most a gyártási logisztika, az egyenlő vagy legalább kiegyensúlyozott elosztás az országok között és egyáltalán a vakcinálási kedv megfelelő szintre tornázása és harmonizálása világszerte” – írta a szakember, aki egy térképet is megosztott, ami jól mutatja, hogy miért van szükség a COVAX nemzetközi összefogásra.

„A térképpel ezt szemléltetem – a világ gazdagabbik része már 2021 év végére eléri az átoltottsági szintet, míg Ázsia és Dél-Amerika bizonyos részei, Ukrajna és Afrika döntő többsége komoly lemaradással ezt csupán 2023-ra éri el a jelenlegi állás szerint. Egyre inkább megismerve a természetes fertőzés jelentette hosszútávú egészségügyi kockázatokat és hatásokat, sajnos jó eséllyel ezek az országok hasonlóan hosszú távú egészségügyi kihívásokkal is szembenéznek” – húzta alá a virológus.

Fotó: Facebook/Kemenesi Gábor/BBC

A COVAX célja

Az összefogás a csatlakozó kormányok és a védőoltásokat gyártó cégek együttműködésével biztosítja, hogy az oltóanyagok világszerte elérhetők legyenek a magasabb és az alacsonyabb jövedelmű országokban egyaránt. Ennek megvalósítása három alappillérre épül:

  • A tagországok nem egyesével, egymás ellen versengve és egymást túllicitálva egyezkednek a gyártó cégekkel, hanem együtt, egyetlen szervezetként fellépve tárgyalnak velük a nagy tételű vásárlásról. Ezzel gyorsabban hozzáférhető és olcsóbban tartható az oltóanyag.
  • Ezután a védőoltásokat a tagországok népességük arányában osztják szét egymás között, ezzel elkerülve, hogy a gazdagabb államok tömegesen felvásárolják az oltóanyagot a szegényebb országok elől.
  • Az oltásokat egy előre meghatározott elosztási rend szerint juttatják el az emberekhez, elsőként az egészségügyi dolgozókhoz, majd a vírus által veszélyeztetett csoportokhoz, azaz az idősekhez és a krónikus betegséggel élőkhöz, végül pedig a többi emberhez, országonként attól függően, mennyire súlyos az ottani járványhelyzet.
  • A kezdeményezés anyagi része úgy néz ki, hogy a magasabb jövedelmű országok a saját zsebükből fizetik az oltásokat, míg 92 alacsony és közepes jövedelmű ország ellátását adományokból és jótékonysági akciók révén biztosítják.





    Ezeket olvastad már?
    "Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

    "Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

    Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

    Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

    Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

    Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

    „Lövöldözik felénk” -  Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

    „Lövöldözik felénk” - Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás