Nem titok többé: Kovács Lázár elárulta a tökéletes húsvéti sonka receptjét - videó





Hogyan kell gyorsan, ám finom húsvéti sonkát készíteni? Kovács Lázár séf elárulta a titkot.



Megosztás
Szerző: Mona
Létrehozva: 2024.03.28.
Kovács Lázár tökéletes húsvéti sonka titok

Azt mondják a hozzáértők, hogy a húsvéti sonka elkészítéséhez rengeteg türelem és idő szükséges. Ezekből próbál kicsit lefaragni Kovács Lázár séf, aki a rendhagyó kuktás sonkafőzést mutatta be.

Kovács Lázár
Kovács Lázár nem tartotta magában, milyen fűszereket használ a sonka főzéséhez Fotó: Pozsgai Ákos PÁ Petőfi Népe

Kovács Lázár azt is elmondta, milyen húsrészt válasszunk

„Megpróbálok összeszedetten tippeket adni a sonka főzéséhez és beszélnék arról, mit is takar a sonka elnevezés, pláne, ha minőségi kézműves termékekről beszélünk. Jelen esetben a combot vegyük górcső alá, ami sonka combból készül, de megtalálható itt a tarja is, amit előszeretettel mostanában gyakran használnak húsvéti sonka gyanánt – mutatott az asztalon elterülő húsdarabra. –Valóban egyszerű, szép, és a magas zsírtartalma miatt hidegen fogyasztva is nagyon jóízű csemege lehet. De ha a klasszikus combból indulunk ki, akkor több részre – felsál, dió, frikandó – lehet szedni, vagy akár szív formában egyben tartani, és ugye kinek, mekkora a kuktája vagy a főzőedénye, olyan sonka méretet válasszon” – tanácsolta a séf.

Sokan arra esküsznek, hogy szépen, lassan, pötyögtetve tudjuk tökéletesre főzni a sonkát, amivel Lázár séf egyet is ért, viszont hangsúlyozta, azt már kevesen tudják, hogy a kuktát erre is lehet használni.

Ha egy kötözött sonkát választunk, és belehelyezzük a vízbe, a vastag edény tartja a hőt. Miután felhevült, elérte a megfelelő hőmérsékletet, lekapcsoljuk és úgy hagyjuk”

Babérlevelet mindenképpen ajánlanék hozzá, ezen kívül kevés fokhagymaport és egy kis feketeszemes-borsot, ezután mehet rá a kupak.

„Ha nagyon odapörkölünk neki, akár egy óra alatt is el tud készülni egy ilyen darab sonka. Viszont ha még szaftosabb húst akarunk, akkor lassabban főzzük, én két órát mondanék az elkészültéhez. (…) Fontos szabály, a kuktát ne nyissuk ki nyomás alatt. Amikor a hangja elcsitult, le lehet venni a tetejét. Főzés után a kuktában hagyjuk kihűlni!” – árulta el a titkait a séf.





 





Ezeket olvastad már?
"Azt hiszem, lesz mit mesélnünk" - sejtelmesen üzent az Ázsia Expressz forgatásáról hazatérő Cserpes Laura

"Azt hiszem, lesz mit mesélnünk" - sejtelmesen üzent az Ázsia Expressz forgatásáról hazatérő Cserpes Laura

Alulról fotózták a TV2 sztárjának popsiját, már nem is lehetne ennél kerekebb

Alulról fotózták a TV2 sztárjának popsiját, már nem is lehetne ennél kerekebb

Nagyon gömbölyödik: Kulcsár Edinának már hatalmas a pocakja

Nagyon gömbölyödik: Kulcsár Edinának már hatalmas a pocakja

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás