Flódni egyszerűen – Ünnepi süti a hedonistáknak, és még tejmentes is!

Aki szereti halmozni az élvezeteket, és az ünnepi nagy „evészetek” után nem tudja eldönteni, hogy desszertként még egy mákos vagy diós sütit tuszkoljon le, mert mindkettőt nagyon szereti – annak ajánljuk a flódnit mint tökéletes megoldást. Ebből csak egy szeletet kell enni, és egyszerre benne a dió és a mák!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.12.23.
flódni recept

A flódnit sokféleképpen csinálják, én az egyszerűsítés kedvéért egy alap zserbótészta fehérborral tunningolt változatából készítem, a dió-, a mák-, a szilvalekvár- és az almatöltelék összevonásával. A süteménybe a diótöltelék kerül külön egy rétegként, a másikban pedig együtt van a lekvár az alma és a mák, ami könnyíti az egész desszertet, és 2 réteggel kevesebb tészta kell hozzá.

Hajszálvékony tészta, sok almás mák és ropogós dió Fotó: Fodor Erika

Hozzávaló

Tészta

500 g liszt

125 g hideg vaj

125 g hideg kacsa- vagy libazsír

100 g tejföl

50 g tej

20 g élesztő

1 tojás

2,5 ek. porcukor

2 kiskanál fehérbor

Tészta és a kétféle tömbösített töltelék Fotó: Fodor Erika

Mákos töltelék

20 dkg frissen darált mák

4-5 db alma,

7 dkg cukor

1/2 citrom reszelt héja és leve

4 evőkanál házi szilvalekvár

Alma, mák, szilvalekvár és dió Fotó: Fodor Erika

Diótöltelék

20 dkg durvára darált dió

15 dkg cukor

1 dl víz

1 narancs vagy mandarin leve

Kenéshez

2 tojás sárgája

2 evőkanál víz

Így rétegezzük a tésztát és a tölteléket Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

Tészta

A tésztához a tejet langyosra melegítjük, az élesztővel és egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet, a vajat és a zsírt összemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tejfölt, a felfuttatott élesztőt, a bort és végül a tojást. Mindezt egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva egy órára hűtőbe tesszük. Sütés előtt a tésztát három egyenlő részre osztjuk. Az első réteget kinyújtjuk, és a kizsírozott vagy vajazott tepsi aljára tesszük, villával megszurkáljuk, ráterítjük a diótölteléket, majd a következő réteg tészta jön. Ha ezt is megszurkáltuk, jöhet rá az almás-lekváros-mákos töltelékkombó. Ezt fedjük le a harmadik réteg tésztával, amit megkenünk a tojás sárgájával. Az egészet egyben, 170 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk hűlni, és utána szeleteljük.

Flódnit az ünnepi asztalra! Fotó: Fodor Erika

Diótöltelék

A hozzávalókat összefőzzük, majd rottyanás után belecsepegtetjük a gyümölcs levét, és hagyjuk picit dermedni.

Máktöltelék

Egy lábos aljára reszeljük az almát, erre jön a darált mák és a cukor, majd lassú tűzön összefőzve, apránként adagoljuk bele a lekvárt, ahogy felveszi. Ha már nem ropog a cukor, és megfőtt a mák, belecsepegtetjük és reszeljük a citromot. Hagyjuk állni.

Egy szelet karácsony Fotó: Fodor Erika

Tuti Tipp

Aki szereti, a diótöltelékbe főzhet egy marék mazsolát!

+1 Tipp

A tetejét csak akkor porcukrozzuk, ha a tálalással ünnepi havas látványt szeretnénk elérni, egyébként elég édes a nélkül is.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás