
10 emberből kilenc nem tudja, mit jelentenek a következő, rég elfeledett mondatok
Ez a kvíz sokakon kifog majd!
Aki szereti halmozni az élvezeteket, és az ünnepi nagy „evészetek” után nem tudja eldönteni, hogy desszertként még egy mákos vagy diós sütit tuszkoljon le, mert mindkettőt nagyon szereti – annak ajánljuk a flódnit mint tökéletes megoldást. Ebből csak egy szeletet kell enni, és egyszerre benne a dió és a mák!
A flódnit sokféleképpen csinálják, én az egyszerűsítés kedvéért egy alap zserbótészta fehérborral tunningolt változatából készítem, a dió-, a mák-, a szilvalekvár- és az almatöltelék összevonásával. A süteménybe a diótöltelék kerül külön egy rétegként, a másikban pedig együtt van a lekvár az alma és a mák, ami könnyíti az egész desszertet, és 2 réteggel kevesebb tészta kell hozzá.
500 g liszt
125 g hideg vaj
125 g hideg kacsa- vagy libazsír
100 g tejföl
50 g tej
20 g élesztő
1 tojás
2,5 ek. porcukor
2 kiskanál fehérbor
20 dkg frissen darált mák
4-5 db alma,
7 dkg cukor
1/2 citrom reszelt héja és leve
4 evőkanál házi szilvalekvár
20 dkg durvára darált dió
15 dkg cukor
1 dl víz
1 narancs vagy mandarin leve
Kenéshez
2 tojás sárgája
2 evőkanál víz
A tésztához a tejet langyosra melegítjük, az élesztővel és egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet, a vajat és a zsírt összemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tejfölt, a felfuttatott élesztőt, a bort és végül a tojást. Mindezt egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva egy órára hűtőbe tesszük. Sütés előtt a tésztát három egyenlő részre osztjuk. Az első réteget kinyújtjuk, és a kizsírozott vagy vajazott tepsi aljára tesszük, villával megszurkáljuk, ráterítjük a diótölteléket, majd a következő réteg tészta jön. Ha ezt is megszurkáltuk, jöhet rá az almás-lekváros-mákos töltelékkombó. Ezt fedjük le a harmadik réteg tésztával, amit megkenünk a tojás sárgájával. Az egészet egyben, 170 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk hűlni, és utána szeleteljük.
A hozzávalókat összefőzzük, majd rottyanás után belecsepegtetjük a gyümölcs levét, és hagyjuk picit dermedni.
Egy lábos aljára reszeljük az almát, erre jön a darált mák és a cukor, majd lassú tűzön összefőzve, apránként adagoljuk bele a lekvárt, ahogy felveszi. Ha már nem ropog a cukor, és megfőtt a mák, belecsepegtetjük és reszeljük a citromot. Hagyjuk állni.
Aki szereti, a diótöltelékbe főzhet egy marék mazsolát!
A tetejét csak akkor porcukrozzuk, ha a tálalással ünnepi havas látványt szeretnénk elérni, egyébként elég édes a nélkül is.
Ez a kvíz sokakon kifog majd!
Húsvéti napi horoszkóp. Lássuk, kinek mit tartogatnak a csillagok!
Súlyos allergiái miatt nem eszik gyümölcsöt és zöldséget.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre