RETRO RÁDIÓ

Így még nem láttuk őket! Vérét adta Müller Cecília és Gál Kristóf





Müller Cecília országos tiszti főorvos és Gál Kristóf alezredes, a rendőrség szóvivője is vérét adta a jó ügyért. Az Országos Vérellátó Szolgálat különleges kampányokkal hívja fel a figyelmet a véradás fontosságára.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.09.09.
Véres valóság

Futással egybekötött véradást szervezett az Országos Vérellátó Szolgálat. A szakértők szerint hazánk vérkészlete most megfelelő, de jó lenne ha ezt fenn tudnánk tartani. Az ügy mellett Gál Kristóf és Müller Cecília is kiállnak, mindketten rendszeres véradók, sőt mindketten szeretnek futni is. Az országos tiszti főorvos asszony ugyan már nem húz futócipőt, az esemény kapcsán elárulta, ha néhány évvel ezelőtt lennénk, ő is biztosan rajthoz áll.

Fotó: Metropol / Keresztesi Balázs

Müller Cecília: A véradás nem jelent többletkockázatot

Aki megteheti, hogy vért ad egy általános orvosi vizsgálaton is átesik. Kiszűrik a vér útján terjedő vírusos megbetegedéseket (pl. HIV, hepatitis, szifilisz) , ennek jó hozadéka is van a véradó számára. Kérem azokat, akik koruknál, egészségi állapotuknál fogva megtehetik, hogy segítenek embertársaikon és vért adnak, tegyék meg, mert ez a járványos időszakban gyakorlatilag még fontosabb. Semmilyen többletkockázattal nem jár a véradás a koronavírus járvány idején sem, hiszen korábban is betartották a higiéniás szabályokat. Annyi csupán, hogy a zsúfoltság elkerülése végett érdemes előre egyeztetett időpontra jönni.

 

Gál Kristóf: Véradásból jobb vagyok, mint futásból

 

Jelenleg nincs vérhiány

Nagy Sándor az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató helyettese a Metropolnak elárulta, miért nem tesztelik a levett véreket koronavírusra. – Szerencsére most nincs vérhiány, de ez hetek alatt változhat, ezért fontos, hogy az ellátás folyamatos legyen. Most éppen 5-6 napos előnyben vagyunk, ami nagyon jó arány, ezzel rendeztük a készleteket. Sokan félnek ilyenkor vért adni, ami érthető. Azonban mi nagyon ügyelünk, hogy minden szabályt betartsunk. Fontos hozzátenni, hogy ne azért jöjjenek az emberek véradásra, mert azt hiszik, hogy leteszteljük őket koronavírusra is. A feldolgozott vérkészítmények ugyanis nem fertőzőek. Ha egy donorról később kiderül, hogy koronavírusos lett és a tünetek megjelenése előtti 48 órában vért adott, kizárjuk néhány hétre a rendszerből, akikkel pedig kontaktusba léphetett, értesítjük.

 

Továbbra is vigyázni kell egymásra Hazánkban a jelenleg aktív fertőzöttek száma 4706 fő, ebből 3047 főnél az elmúlt egy hét alatt állapították meg a betegséget. Elhunyt egy idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 626 fő, 3972-an pedig már meggyógyultak. A koronavírus második hullámában a fiatalok körében terjed leginkább a betegség, az új fertőzöttek átlag életkora 26 év. Éppen ezért nagyon fontos, hogy továbbra is figyeljünk egymásta, tartsuk be a higiéniás szabályokat, tartsunk távolságot és használjunk maszkot zárt terekben.

 





Ezeket olvastad már?
Már egy hete hiába keresik a 11 éves pápai kisfiút, látta valaki Krisztiánt?

Már egy hete hiába keresik a 11 éves pápai kisfiút, látta valaki Krisztiánt?

A hajléktalanprobléma megoldását sürgeti Sára Botond, aki szerint ez sokaknak "fájni fog"

A hajléktalanprobléma megoldását sürgeti Sára Botond, aki szerint ez sokaknak "fájni fog"

„Húszéves koromig nem volt farmerem, mert nem engedhettem meg magamnak” – csaknem fél évszázados a magyar farmer

„Húszéves koromig nem volt farmerem, mert nem engedhettem meg magamnak” – csaknem fél évszázados a magyar farmer

Frontális ütközés történt: két kisgyerek sérült meg a kedd reggeli balesetben

Frontális ütközés történt: két kisgyerek sérült meg a kedd reggeli balesetben

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás