RETRO RÁDIÓ

Üldözik az autósokat: Karácsony Gergely 30 km/órára csökkentené a sebességet a város jó részén – Videó!





Ismét előhúzta Karácsony Gergely a korábban már elvetett, drasztikus sebességkorlátozási terveit a „kalapjából”. A főpolgármester városszerte megduplázná a 30-as övezetek számát, ami valószínűleg tovább fokozná a dugókat Budapesten.



Megosztás
Szerző: G.M.
Létrehozva: 2023.03.01.
Módosítva: 2023.03.01.
Karácsony Gergely forgalomcsillapítás 30-as övezetek Budapest autósok üldözése

Gellert kapott Karácsony Gergely a 4-es, 6-os villamosok megállójában történt halálos gázolás kapcsán: a főpolgármester – miután megszakértette az egyébként valóban súlyos balesetet – ismét előhúzta a kalapból a forgalomcsillapításra vonatkozó korábbi terveit. 

Karácsony Gergelynek fixa rögeszméje az autósok üldözése Fotó: Facebook

Kerékpárutak, lezárt Lánchíd és rakpart

Mint azt már minden budapesti, vagy a fővárosban autózó jól tudja: Karácsony Gergely megválasztását követő első intézkedései között szerepelt, hogy a Nagykörútra, valamint több főútvonalon is kerékpársávokat festetett fel. Azért sem írhatjuk, hogy „alakított ki”, mivel szó szerint csupán több liter sárga festéket használtak fel ehhez a művelethez, ami egyrészt igen balesetveszélyes – tekintve az érintett útszakaszok forgalmát – másrészt pedig kellemes kis dugók alakultak ki miattuk. 

A biciklisek most ott tekerhetnek a pöfékelő autók között Fotó: Máté Krisztián

A főpolgármester azonban itt még nem állt meg: hogy fokozza az érzést, a Lánchidat – miután végre elkészült a felújítása – teljesen lezárta az autós forgalom elől, nyaranta pedig hasonlóan tesz a pesti alsó rakparttal is: sétálóutcát kreál belőle. 

Ismét előkerült a 30-as táblák ötlete

Karácsony Gergely egyszer már belengette, hogy a jelenlegi 70-es táblákat 50-esekre cseréli a városban, valamint több 30-as övezetet létesít, majd ezt az ötletet – a nagy ellenállás miatt – elvetette. Most azonban ismét előkerültek a kalapból, folytatni kívánja a „forgalomcsillapításnak” becézett ámokfutását: 

– meg akarja duplázni Budapesten a 30-as (!) övezetek számát

– a belvárosban is alacsonyabb sebességhatárokat akar megjelölni, 

ami valószínűleg tovább fokozza majd a dugók kialakulását, a levegő minőségének romlásáról már nem is beszélve.

A drasztikus sebességcsökkentések mellett szerepel a tervei között 100 db 24 órás traffipax is, ami valóban visszatartó erő lehet a gyorshajtók számára – itt csak egy kérdés merül fel: miért várt erre idáig? 

A kerékpársávos Lánchíd átadás után Fotó: Havran Zoltán

A baleseti helyszínelő szerint is irreális

A Metropol megkérdezte a Budapesten autózókat is Karácsony újabb forgalomcsillapítási terveiről, és ami a 30-as övezeteket illeti, többen kiakadtak: 

„Fölfokozódnának a városban a torlódások. Ezáltal az emberek idegesebbek lennének, nem figyelnének oda. (…) Abban az esetben harminccal megy az ember mellékutakon ha az útviszonyok ezt követelik meg, de egyébként ha egyedül megyek egy mellékúton, akkor nem tartom be. 

Szerintem irreális a sebességhatárok ilyen szintű csökkentése. Be lehet tartani biciklivel meg háromszemélyes autóval…

– magyarázta László. 

Találkoztunk egy baleseti helyszínelővel is, aki szakmája révén számtalan balesettel találkozott, ezért határozott véleménye van a témáról: „Rutint kellene szerezni a vezetőknek és akkor mindegy, hogy ötven vagy hetven. Viszont arra kellene figyelni, hogy aki eléri a megfelelő korhatárt, annál érdemes lenne bevezetni egy másodlagos orvosi vizsgálatot is, hogy még alkalmas-e vezetni. Ez a legfőbb baleseti forrás, tudom, mert baleseti helyszínelő vagyok.

A harmincas szabályozás irreális, nem tartanák be, ha be is vezetnék.

Imre szerint „Úgy kellene megoldani (a forgalomcsökkentést), hogy a forgalom milyen: iskolába, munkába menet órához kötve csökkenteni vissza. Hat órától kilenc óráig harminc, kilenctől tizenkettőig maradjon úgy a forgalom, ahogy eddig, aztán amikor jönnek vissza, megint lehet csökkenteni.” 

Valamennyivel csökkentené a baleseteket a szabályozás, de ez igazából sokkal több hátránnyal jár, mint előnnyel. Tehát ez nem racionális.

Ahhoz, hogy egy ilyet be lehessen vezetni, praktikus lenne az is, hogy a városból kizárják az autósokat, de ahhoz megfelelő infrastruktúra kéne, olyan lépéseket tenni először, amivel lehet csökkenteni a forgalmat” – mondta Gábor.





 





A dosszié további cikkei
Ezeket olvastad már?
Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás