RETRO RÁDIÓ

„Muter, hazahoztalak!” – Erdélybe vitte szülei hamvait Nagy Feró





Nagy Feró négy év különbséggel veszítette el édesanyját és édesapját, halálukról ez idáig még sosem beszélt. Bár sokáig az Óbudai temetőben nyugodtak szülei, végül úgy döntött, „hazaviszi” őket Erdélybe, oda, ahonnan egykor indultak, és a Nyárád folyóba szórta hamvaikat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.16.
megható

A Beatrice zenésze mindig is büszkén vállalta erdélyi gyökereit. Hetvenhat évvel ezelőtt Letenyén erdélyi menekültek gyermekeként született – írja a Bors.

Gyerekként egy pince­lakásba kerültek

Édesapja azért jött át Magyarországra, mert nem akart a magyarok ellen harcolni a román hadseregben. Eleinte egy kocsiszínben laktak, majd egy Verőfény utcai pince­lakásba kerültek. Sokszor töltötte a szünidőt Erdélyben, de ma is szívesen jár oda. Édesanyja azt szerette volna, ha mérnök lesz a fiából, ám Feró ennek ellenére a rockzenészéletet választotta. Sikerült valóra váltania azt az álmát, amire vágyott, amit nemcsak szeret, de meg is tud élni belőle. Nemrégiben egy háromállomásos turnét tartottak Erdélyben, először Homoródszentmártonon, azt követően Csíkszentmártonban, végül Marosvásárhelyen.

„Erdélybe mindig hazamegyek”

– Hatalmas siker volt, hihetetlenül sokan voltak. Idén már öt-hat alkalommal jártunk ott, játszottunk Gyergyó környékén, Székelyföldön is. Mindig örömmel megyek oda, mert nekem ma is egy kicsit a hazám, már csak a családom és a neveltetésem miatt is. A rokonaim a mai napig Marosvásárhelyen és környékén élnek. Mindig megmelengeti a szívemet, ha arra járok. Ráadásul azon a falun mentünk keresztül, ahol az édesanyám meglátta a napvilágot. Bár nemigen tudok ott mit csinálni ennyi idő távlatából, de néhány percre megálltunk, és picit el tudtam meren­geni a múlton. Mondhat­tam volna egy imát anyámért, megérdemelte volna, mert már fönn van a mennyekben. Áttelepedett szüleim többször hangsúlyozták, hogy ez a mi hazánk, Magyarországon csak ideiglenesen lakunk. Nyárád menti székelynek tartom magam, édesanyám egyébként Nyárádszentbenedeken született – mesélte a Borsnak Feró.

„Az én koromban már minden régen volt”

A Kossuth-díjas énekesnek máig fáj a szülei elvesztése, bár ahogy szokták mondani, az idő begyógyítja a sebeket. Először édesapja, majd négy évre rá édesanyja is örökre lehunyta a szemét. Évekig az Óbudai temetőben volt elhelyezve az urnájuk, aztán Feró gondolt egyet, és úgy döntött, hazavinné őket.

– A szüleimet elhamvasztattam, és mivel Magyarországon éltek, itt is volt a temetésük. Évekkel később jutott eszembe, elviszem őket haza, oda, ahonnan indultak, ahol születtek. Elindultam a hamvaikkal Erdélybe, és beleszórtam a Nyárád folyóba. Nekem ez olyan érzés volt, mintha sok év után hazatértek volna. Botond fiam kísért el az útra, ketten búcsúztunk tőlük örökre. Letérdeltem, imádkoztam egy sort, és sírva mondtam anyámnak: „Muter, hazahoztalak!” Igaz, ez is már öt-hat évvel ezelőtt történt, de az én koromban már minden régen volt – mesélte meghatódva a ma már négyszeres nagypapa.

Fotó: Bors

 





Ezeket olvastad már?
„Nagyon-nagyon sokan írnak rám” – Peter Srámek körül zsonganak nők, mióta lefogyott

„Nagyon-nagyon sokan írnak rám” – Peter Srámek körül zsonganak nők, mióta lefogyott

Balázs Klári vallomása: „Minden nap mérlegre állok"

Balázs Klári vallomása: „Minden nap mérlegre állok"

„Hétfőn útnak indulunk a legkisebbik Széki kölyökkel és minden lányt meglocsolunk” – Curtis a húsvéti hagyományaikról mesélt

„Hétfőn útnak indulunk a legkisebbik Széki kölyökkel és minden lányt meglocsolunk” – Curtis a húsvéti hagyományaikról mesélt

„Hajam nem ilyen lesz, ne izguljatok!” – Ördög Nórit így még nem láttad!

„Hajam nem ilyen lesz, ne izguljatok!” – Ördög Nórit így még nem láttad!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás