RETRO RÁDIÓ

Elképesztő történet: Fenyő Miklós itt írta meg a legnagyobb slágerét





Évtizedek óta nincs buli a Csavard fel a szőnyeget, a Csókkirály és a többi nagy Fenyő-sláger nélkül, melyeket új dalokkal fűszerezve élvezhetünk a Fenyő 75 Jubileumi koncertturné első állomásán, június 11-én Nagykanizsán, a vadonatúj, impozáns Kanizsa Arénában. A sztárvendég Szandi lesz.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.09.
legenda!

A 75 éves dalszerző, szövegíró és kiváló énekes koncertjének külön érdekessége, hogy most jelenik meg és lesz elérhető a közönségnek Fenyő Miklós 75 Magyar Népmese című könyve. A különleges minőségű, soha nem látott fényképekkel színesített kiadvány 75 dalszöveget – azaz Fenyő elmondása szerint 75 magyar népmesét – és azok születésének háttértörténetét, inspirációját írja, mutatja be néha romantikus, olykor vicces stílusban. A könyv elérhető lesz a turné további állomásain, többek között Siófokon, Nyíregyházán, Szegeden, Győrben és Budapesten, a decemberi Aréna-koncerten is – írja a Bors.

Részlet a könyvből: Csavard fel a szőnyeget

A 6-os villamos Budapest egyik ikonikus mutatványa. Kis túlzással talán még azt is mondhatjuk, igazi hungarikum. De egy biztos, számomra sokatmondó múzsa! Ezáltal sokatmondóvá válhat a házibulikért rajongó nemzedékek számára is.

Igen, már elárultam, ott ültem a 6-os villamoson. Ezer felé szálltak a gondolataim. A Hungária előtti életemet éltem. Éppen nem volt zenekarom, de szenvedélyesen és állhatatosan kitartottam amellett, hogy márpedig én akarok egy együttest. Nagyjából el is képzeltem, hogy kik lesznek majd a tagjai. Ismertem zenészeket, akiket nagyra becsültem, mindegyikük remek volt a saját hangszerén. Én velük képzeltem volna el, de jó is lenne, ha… Aztán kicsit később, két megálló és egy „de jó is lenne ha” között, egyszer csak hirtelen beugrott egy dalcím. De nem magyarul, hanem angolul: Roll Up The Carpet.

Mondogattam, mint egy mantrát. Gondoltam, ez de jól hangzik. Elképzeltem, hogy hangzana ez magyarul. Amikor lefordítottam, rájöttem, hogy nem rosszul. Na jó, nem szerénykedem, nagyon is jól hangzik. Csavard fel a szőnyeget!

Pfuuu, itt van hát a házibuli. Itt a minden akadályt legyőző, a szomszédok, szülők, tanárok arcába belebeszélő, mindennek és mindenkinek ellentmondó, szembeszálló dal. Ezt sugallta a mondat, ott, nekem, 1967-ben, a megállóban.

Megírtam a Csavard fel a szőnyeget magyarul, végig. Akkor írtam dalt először életemben. Otthon, a pianínónkon mindjárt összeraktam a zenét is hozzá. Hát, őszintén mondhatom, teljesen el voltam ájulva magamtól. Pfuuu de jó, benne van a szemtelenség, a csajozás, a házibuli – ahogy akkor mondtuk: a HáBé –, vagyis benne van minden, ami abban az életkorban fontos volt.

A könyvből még több részletet olvashatsz a Bors mai és holnapi számában, vagy a borsonline.hu-n





Ezeket olvastad már?
„Nagyon-nagyon sokan írnak rám” – Peter Srámek körül zsonganak nők, mióta lefogyott

„Nagyon-nagyon sokan írnak rám” – Peter Srámek körül zsonganak nők, mióta lefogyott

Balázs Klári vallomása: „Minden nap mérlegre állok"

Balázs Klári vallomása: „Minden nap mérlegre állok"

„Hétfőn útnak indulunk a legkisebbik Széki kölyökkel és minden lányt meglocsolunk” – Curtis a húsvéti hagyományaikról mesélt

„Hétfőn útnak indulunk a legkisebbik Széki kölyökkel és minden lányt meglocsolunk” – Curtis a húsvéti hagyományaikról mesélt

„Hajam nem ilyen lesz, ne izguljatok!” – Ördög Nórit így még nem láttad!

„Hajam nem ilyen lesz, ne izguljatok!” – Ördög Nórit így még nem láttad!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás