Bernáth József séf, az Európai Friss Csapat gasztronagykövete a friss kajsziból készített császármorzsa receptjét küldte el a Metropolnak, megtoldva egy videós bemutatóval, amelyen még egy bónusz kajszisaláta készítésére is tesz javaslatot.
„Főzés előtt célszerű a kajszit megvizsgálni és kiválogatni, mert a szemek érettségétől függ, hogy melyik ételben érdemes felhasználni őket. A keményebbekből remek saláta készülhet, míg a puhábbakat, érettebbeket desszerthez vagy főételhez érdemes felhasználni” – ajánlja Bernáth József séf.
Császármorzsa karamellizált kajszibarackkal és lekvárral
180 g tej, 3 db tojás, 20+40 g kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 20 g búzadara, 90 g finomliszt
18 g napraforgóolaj
36 g vaj
4-6 db sárgabarack, 15 g porcukor, 120 g sárgabaracklekvár, néhány levél friss bazsalikom
A megmosott sárgabarackokat kimagozzuk, cikkekre vágjuk, és majd csak a tálalás előtt dolgozunk vele újra. A tésztához feltesszük a tejet melegedni. Két tojást különválasztunk. A fehérjéket félretesszük, a sárgájukhoz hozzáütjük a harmadik egész tojást. 20 g kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a csipet sóval elkeverjük, majd hozzáadjuk a búzadarát és a lisztet is. Ha felforrt a tej, fokozatosan hozzákeverjük a tojásos-lisztes masszához. Ha hozzáadtuk az összes tejet és csomómentes a tésztánk, jól dolgoztunk. A félretett két tojásfehérjét a 40 g cukorral habbá verjük, és óvatosan fellazítjuk vele a palacsintatésztát. Sütés előtt legalább 10-12 percig hagyjuk állni. A serpenyőt közepes fokozaton előmelegítjük. Csak akkor öntünk bele egy teáskanálnyi zsiradékot, ha már kellően felmelegedett. Ezt követően a serpenyőbe ujjnyi vastag tésztát öntünk. Körülbelül 1 percig nem is bolygatjuk. Ha sült illata van a tésztának, egy széles lapátkanállal alányúlunk, majd óvatos, de határozott mozdulattal megfordítjuk. Ha fordítás közben eltörne a palacsinta, ne szomorodjunk el, úgyis fel fogjuk majd csíkozni. A másik oldalán körülbelül fél percig sütjük, s a lapátkanállal még a serpenyőben csíkokra szabdaljuk a palacsintát. A vajon megpirult csíkokat egy meleg tányérra vagy egy kis fémedénybe öntjük, hogy langyos maradjon, amíg a többi tésztát is kisütjük. Minden új palacsinta előtt tisztára töröljük a serpenyőt, és csak előmelegítés után vajas-olajozzuk újra. Egy 25−28 cm átmérőjű palacsintasütőben 3 db palacsintát tudunk ebből a mennyiségből kisütni. Ha elkészültek a palacsinták, tisztára töröljük a serpenyőt, beleöntjük a sárgabarackcikkeket, s megszórjuk egy kevés porcukorral. Közepes lángon 1-2 percig melegítjük. Amíg megpirul a barack, addig a még meleg morzsára rákanalazzuk a lekvárt, és megszórjuk a maradék porcukorral. A tálalást a karamellizálódott barackcikkekkel és bazsalikomlevelekkel fejezzük be.
Nézd meg videón is egy bónusz kajszis salátarecepttel megtoldva!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre