Sosem mennek ki a divatból ezek a fergetegesen finom házi készítésű desszertek, amik ikonikus kellékei egy lakodalomnak. De nem kell hozzá esküvő, hogy degeszre együk magunkat belőlük, mi magunk is megsüthetjük otthon.
Ínycsiklandó receptekkel készült nektek a Fanny magazin.
1.
Őszibarack sütemény
Hozzávalók (12 darabhoz):
A tésztához:
700 g liszt
1 tasak sütőpor
300 g porcukor
200 ml tej
120 g zsír
3 db tojássárgája
A töltelékhez:
a kivájt tésztarészek durvára törve
150 g darált dió
200 g puha vaj
2-3 ek. kakaópor
pár ek. baracklekvár
1 ek. rum
tej
A díszítéshez:
zöld és piros ételfesték
kristálycukor
1. Először a tésztát készítjük el. Gyúrjunk lágy tésztát az összes hozzávalóból, a legegyszerűbben robotgéppel tudjuk megtenni (a dagasztó- vagy a keverőfeltéttel). Ha már szép sima, akkor formázzunk diónyi gombócokat belőle.
2. Terítsünk sütőpapírt egy-két nagy tepsire, és sorakoztassuk rá a kis gömböket, egymástól távol, mert nőni fognak. Süssük meg a 150 fokra előmelegített sütőben, és még tűzforrón vájjuk ki a tészták belsejét az alsó, sima részből indulva úgy, hogy maradjon félcenti vastag faluk.
3. Keverjük össze a töltelék hozzávalóit – fontos, hogy jól kenhető legyen. Ha kell, pici tejet adjunk hozzá. A kivájt félgömböket töltsük meg a krémmel, kettőt-kettőt tapasszunk össze.
4. Két üvegben kis vízben oldjunk fel egy pici piros és zöld ételfestéket, és ecsettel kenjük le az összetapasztott barackokat, végül forgassuk meg a kristálycukorban.
Elkészítés: 110 perc
1 adag: 290 kcal
2.
Hartyáni krémes
Hozzávalók (10-12 szelet):
A tésztához:
2 ek. méz
200 g kristálycukor
2 ek. cukrozatlan kakaópor
2 db tojás
400 g finomliszt
1 mk. szódabikarbóna
1-2 ek. tej
A krémhez:
3 csomag vaníliaízű pudingpor
750 ml tej
300 g puha vaj
250 g porcukor
A töltelékhez:
150 ml feketekávé
1 ek. rum
18 db babapiskóta
1. Vízgőz felett olvasszuk össze a mézet a cukorral és a kakaóporral, dolgozzuk hozzá a tojásokat. A lisztet forgassuk össze a szódabikarbónával. Öntsük hozzá a mézes keveréket, és gyúrjuk össze. Ha túl kemény a tészta, akkor egy kis tejjel lazíthatjuk.
2. Osszuk két egyenlő részre a tésztát, és egyesével nyújtsuk 25×35 centis lappá. Terítsük egy-egy sütőpapírral fedett sütőlemezre (a sodrófa segítségével), és süssük meg a 180 fokos sütőben pár perc alatt. Tegyük át egy rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.
3. Főzzünk sűrű krémet a pudingokból és a tejből. Átlátszó fóliával fedjük le, hagyjuk kihűlni. A puha vajat habosítsuk ki a porcukorral, majd dolgozzuk össze a kihűlt pudinggal. Az egyik hideg tésztalapot tegyük egy tálcára. Kenjük rá a vaníliás krém felét.
4. Keverjük össze a kávét a rummal. Egyesével mártsuk meg benne a babapiskótákat, és sorban rakosgassuk a krém tetejére. Simítsuk rá a maradék krémet, majd óvatosan helyezzük rá a másik tésztalapot. Finoman nyomkodjuk le, és tegyük a hűtőszekrénybe legalább egy éjszakára, hogy a mézes lapok megpuhuljanak. Tálalás előtt meghinthetjük porcukorral, és tetszés szerint vágjuk négyzetekre vagy hosszúkás szeletekre.
Elkészítési idő: 70 perc
Egy szelet: kb. 597 kcal
3.
Minyon
Hozzávalók (10 darabhoz):
A piskótához:
3 db tojás
3 ek. cukor
3 ek. liszt
A krémhez:
2 db tojás
2 ek. keményítő
100 g cukor
100 ml tejszín
50 g étcsokoládé
150 g puha vaj
2 ek. holland kakaópor
A bevonathoz:
4,5 csésze porcukor
1 tasak vaníliás cukor
negyed csésze víz
negyed csésze kukorica-, glükóz- vagy aranyszirup
pár csepp piros ételfesték
A díszítéshez:
színes cukorvirág és szórócukor
1. A piskótához verjünk kemény habot a szétválasztott tojások fehérjéjéből, közben lassan adjunk hozzá 1 ek. cukrot. Egy másik tálban habosítsuk ki a tojássárgájákat 2 ek. cukorral. Több adagban forgassuk hozzá a lisztet és a cukros tojásfehérjehabot. Egy nagy gáztepsibe terítsünk sütőpapírt, vékonyan kenjük rá a masszát. Süssük meg a 180 fokra előmelegített sütőben, azután fordítsuk ki egy rácsra, húzzuk le róla a papírt, és hagyjuk teljesen kihűlni.
2. A krémhez keverjük össze a tojásokat a keményítővel, a cukorral meg a tejszínnel, és gőz felett főzzük sűrűre. Kevergetve hűtsük ki, közben adjuk hozzá a finomra vágott csokoládét is. A puha vajat jól habosítsuk ki a holland kakaóporral, majd dolgozzuk össze a hidegre hűlt főzött csokis krémmel.
3. A kihűlt piskótalapot hosszában vágjuk három csíkra. Az alsó lapra kenjük rá a csokis krém felét, nyomjuk rá a középső piskótát, majd arra simítsuk a maradék krémet. A tetejére nyomjuk a felső lapot. Rövid időre tegyük a fagyasztóba, hogy könnyebb legyen majd felkockázni. Ha jól lehűlt, vágjuk egyforma kockákra.
4. A mázhoz egy hőálló tálban keverjük össze a porcukrot, a vaníliás cukrot, a vizet és a szirupot. Gőz fölött, kevergetve sűrítsük be. Pár csepp ételfestékkel színezzük rózsaszínre. Néhány percig hagyjuk hűlni. Egy villával tartsunk a tál fölé egy-egy süteménykockát, és egy kanál segítségével csorgassuk rá körben a sűrű mázt. Tegyük egy rácsra, és nyomjuk rá a díszítésre szánt színes cukrokat. Figyelem: a máz nagyon gyorsan megszárad!
Elkészítési idő: 120 perc
1 adag: 190 kcal
4.
Vaníliakrémes kosárka
Hozzávalók (10 darabhoz):
A tésztához:
130 g liszt
1 mk. sütőpor
30 g porcukor
1 db nagy tojássárgája
80 g vaj
vaj és liszt a formák előkészítéséhez
A vaníliakrémhez:
1 csomag vaníliaízű pudingpor
300 ml tej
100 g puha vaj
70 g porcukor
A csokicsíkokhoz:
50 g étcsokoládé
1. A tésztához keverjük össze a lisztet, a sütőport és a porcukrot. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a vajat, gyúrjuk rugalmas tésztává. Csomagoljuk átlátszó fóliába, és fél órára tegyük be a hűtőszekrénybe.
2. Közben készítsük el a krémet. A pudingport főzzük meg a tejben. Takarjuk le átlátszó fóliával, és így hagyjuk kihűlni. A puha vajat keverjük habosra a porcukorral, majd robotgéppel dolgozzuk össze a kihűlt vaníliás pudinggal.
3. A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen nyújtsuk 3-4 mm vastagra, és vágjunk ki belőle 7 cm átmérőjű körlapokat. Kis kosárkaformákat kenjünk ki vajjal, szórjunk meg liszttel. Nyomkodjuk bele szépen a tésztákat. Kés hegyével szurkáljuk meg, és a 190 fokra előmelegített sütőben süssük készre 15-20 perc alatt. Rácson hagyjuk kihűlni.
4. Összeállítás: a vaníliás krémet kanalazzuk habzsákba, és töltsük meg vele a kosárkákat. Tegyük be a hűtőszekrénybe. A mázhoz gőz felett olvasszuk meg az apróra vágott csokit, és csíkozzuk be vele a kosárkák tetejét.
Elkészítési idő: 90 perc
Egy adag: 283 kcal
5.
Hatlapos sütemény
Hozzávalók a tésztához (12 szelethez):
600 g finomliszt
1 csomag szalalkáli
50 g porcukor
csipet só
150 g mangalica zsír vagy kacsazsír
100 g vaj
1 db tojás
150 ml tej
A kakaós krémhez:
2 db tojássárgája
330 g kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
120 g finomliszt
50 g cukrozatlan kakaópor
1 liter tej
100 g vaj
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Két tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
A hatlapos tésztájához a szalalkálit futtassuk fel egy kevés tejben.
A lisztet keverjük össze a sóval és a cukorral, majd morzsoljuk össze a zsírral és a vajjal. Adjuk a lisztes keverékhez a tojást, a tejes szalalkálit, és még annyi tejet, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
Osszuk a tésztát hat egyenlő súlyú adagra, majd egyenként nyújtsuk ki őket 2-3 mm vastagságú lapokra.
A tésztalapokat süssük az előmelegített sütőben, amíg a szélük barnulni kezd. Ekkor még kicsit puha a teteje, de nem szabad tovább sütni. Hűlés közben meg fog szilárdulni.
A krémhez a tojássárgákat 4 evőkanál cukorral habosítsuk ki, majd adjuk hozzá a lisztet is és keverjük csomómentesre. Fokozatosan öntsünk hozzá 2 dl tejet és ezzel is keverjük egyneművé.
Egy lábasba szitáljuk bele a kakaóport, adjuk hozzá a többi cukrot és a vaníliás cukrot, a maradék tejet, és addig melegítsük, amíg a cukor elolvad. Vegyük le a kakaós tejet a tűzről, pár kanállal adjunk hozzá belőle a tojásos masszához (hőkiegyenlítés), majd az egész tojásos keveréket öntsük vissza a lábasban lévő kakaós, cukros tejhez. Tegyük vissza a tűzre, és fűzzük sűrű pudingszerű krémmé. Ekkor vegyük le a tűzről és még forrón keverjük el benne a vajat.
Hagyjuk a krémet kissé kihűlni, hogy kenhető állagú legyen, majd még langyosan töltsük be vele a tésztalapokat. Takarjuk le egy sütőpapírral és tegyünk a tetejére egy könnyű vágódeszkát, hogy szép egyenesre súlyozzuk.
Egy éjszakát pihentessük a hűtőben, így a lapok felpuhulnak a krémtől, és másnap szépen tudjuk szeletelni.
Egy szelet: kb 245 kcal
Elkészítési idő: 120 perc
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre