Örök klasszikusok: a legfinomabb lagzis sütik – Fotókkal

Sosem mennek ki a divatból ezek a fergetegesen finom házi készítésű desszertek, amik ikonikus kellékei egy lakodalomnak. De nem kell hozzá esküvő, hogy degeszre együk magunkat belőlük, mi magunk is megsüthetjük otthon.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.04.07.
Módosítva: 2024.04.08.
csokis tészta krém vaníliás lagzi

Ínycsiklandó receptekkel készült nektek a Fanny magazin.
 

1.

Őszibarack sütemény

Hozzávalók (12 darabhoz):

A tésztához:

700 g liszt

1 tasak sütőpor

300 g porcukor

200 ml tej

120 g zsír

3 db tojássárgája

A töltelékhez:

a kivájt tésztarészek durvára törve

150 g darált dió

200 g puha vaj

2-3 ek. kakaópor

pár ek. baracklekvár

1 ek. rum

tej

A díszítéshez:

zöld és piros ételfesték

kristálycukor

 

1. Először a tésztát készítjük el. Gyúrjunk lágy tésztát az összes hozzávalóból, a legegyszerűbben robotgéppel tudjuk megtenni (a dagasztó- vagy a keverőfeltéttel). Ha már szép sima, akkor formázzunk diónyi gombócokat belőle.

2. Terítsünk sütőpapírt egy-két nagy tepsire, és sorakoztassuk rá a kis gömböket, egymástól távol, mert nőni fognak. Süssük meg a 150 fokra előmelegített sütőben, és még tűzforrón vájjuk ki a tészták belsejét az alsó, sima részből indulva úgy, hogy maradjon félcenti vastag faluk.

3. Keverjük össze a töltelék hozzávalóit – fontos, hogy jól kenhető legyen. Ha kell, pici tejet adjunk hozzá. A kivájt félgömböket töltsük meg a krémmel, kettőt-kettőt tapasszunk össze.

4. Két üvegben kis vízben oldjunk fel egy pici piros és zöld ételfestéket, és ecsettel kenjük le az összetapasztott barackokat, végül forgassuk meg a kristálycukorban.
 

Elkészítés: 110 perc

1 adag: 290 kcal

Fotó:  Vidék íze magazin


2.

Hartyáni krémes

Hozzávalók (10-12 szelet):

A tésztához:

2 ek. méz

200 g kristálycukor

2 ek. cukrozatlan kakaópor

2 db tojás

400 g finomliszt

1 mk. szódabikarbóna

1-2 ek. tej

A krémhez:

3 csomag vaníliaízű pudingpor

750 ml tej

300 g puha vaj

250 g porcukor

A töltelékhez:

150 ml feketekávé

1 ek. rum

18 db babapiskóta
 

1. Vízgőz felett olvasszuk össze a mézet a cukorral és a kakaóporral, dolgozzuk hozzá a tojásokat. A lisztet forgassuk össze a szódabikarbónával. Öntsük hozzá a mézes keveréket, és gyúrjuk össze. Ha túl kemény a tészta, akkor egy kis tejjel lazíthatjuk.

2. Osszuk két egyenlő részre a tésztát, és egyesével nyújtsuk 25×35 centis lappá. Terítsük egy-egy sütőpapírral fedett sütőlemezre (a sodrófa segítségével), és süssük meg a 180 fokos sütőben pár perc alatt. Tegyük át egy rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.

3. Főzzünk sűrű krémet a pudingokból és a tejből. Átlátszó fóliával fedjük le, hagyjuk kihűlni. A puha vajat habosítsuk ki a porcukorral, majd dolgozzuk össze a kihűlt pudinggal. Az egyik hideg tésztalapot tegyük egy tálcára. Kenjük rá a vaníliás krém felét.

4. Keverjük össze a kávét a rummal. Egyesével mártsuk meg benne a babapiskótákat, és sorban rakosgassuk a krém tetejére. Simítsuk rá a maradék krémet, majd óvatosan helyezzük rá a másik tésztalapot. Finoman nyomkodjuk le, és tegyük a hűtőszekrénybe legalább egy éjszakára, hogy a mézes lapok megpuhuljanak. Tálalás előtt meghinthetjük porcukorral, és tetszés szerint vágjuk négyzetekre vagy hosszúkás szeletekre.

 

Elkészítési idő: 70 perc

Egy szelet: kb. 597 kcal

Fotó:  Vidék íze magazin

 

3.

Minyon

Hozzávalók (10 darabhoz):

A piskótához:

3 db tojás

3 ek. cukor

3 ek. liszt

A krémhez:

2 db tojás

2 ek. keményítő

100 g cukor

100 ml tejszín

50 g étcsokoládé

150 g puha vaj

2 ek. holland kakaópor

A bevonathoz:

4,5 csésze porcukor

1 tasak vaníliás cukor

negyed csésze víz

negyed csésze kukorica-, glükóz- vagy aranyszirup

pár csepp piros ételfesték

A díszítéshez:

színes cukorvirág és szórócukor
 

1. A piskótához verjünk kemény habot a szétválasztott tojások fehérjéjéből, közben lassan adjunk hozzá 1 ek. cukrot. Egy másik tálban habosítsuk ki a tojássárgájákat 2 ek. cukorral. Több adagban forgassuk hozzá a lisztet és a cukros tojásfehérjehabot. Egy nagy gáztepsibe terítsünk sütőpapírt, vékonyan kenjük rá a masszát. Süssük meg a 180 fokra előmelegített sütőben, azután fordítsuk ki egy rácsra, húzzuk le róla a papírt, és hagyjuk teljesen kihűlni.

2. A krémhez keverjük össze a tojásokat a keményítővel, a cukorral meg a tejszínnel, és gőz felett főzzük sűrűre. Kevergetve hűtsük ki, közben adjuk hozzá a finomra vágott csokoládét is. A puha vajat jól habosítsuk ki a holland kakaóporral, majd dolgozzuk össze a hidegre hűlt főzött csokis krémmel.

3. A kihűlt piskótalapot hosszában vágjuk három csíkra. Az alsó lapra kenjük rá a csokis krém felét, nyomjuk rá a középső piskótát, majd arra simítsuk a maradék krémet. A tetejére nyomjuk a felső lapot. Rövid időre tegyük a fagyasztóba, hogy könnyebb legyen majd felkockázni. Ha jól lehűlt, vágjuk egyforma kockákra.

4. A mázhoz egy hőálló tálban keverjük össze a porcukrot, a vaníliás cukrot, a vizet és a szirupot. Gőz fölött, kevergetve sűrítsük be. Pár csepp ételfestékkel színezzük rózsaszínre. Néhány percig hagyjuk hűlni. Egy villával tartsunk a tál fölé egy-egy süteménykockát, és egy kanál segítségével csorgassuk rá körben a sűrű mázt. Tegyük egy rácsra, és nyomjuk rá a díszítésre szánt színes cukrokat. Figyelem: a máz nagyon gyorsan megszárad!
 

Elkészítési idő: 120 perc

1 adag: 190 kcal

Fotó:  Vidék íze magazin


 

4.

Vaníliakrémes kosárka

Hozzávalók (10 darabhoz):

A tésztához: 

130 g liszt

1 mk. sütőpor

30 g porcukor

1 db nagy tojássárgája

80 g vaj

vaj és liszt a formák előkészítéséhez

A vaníliakrémhez:

1 csomag vaníliaízű pudingpor

300 ml tej

100 g puha vaj

70 g porcukor

A csokicsíkokhoz:

50 g étcsokoládé
 

1. A tésztához keverjük össze a lisztet, a sütőport és a porcukrot. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a vajat, gyúrjuk rugalmas tésztává. Csomagoljuk átlátszó fóliába, és fél órára tegyük be a hűtőszekrénybe.

2. Közben készítsük el a krémet. A pudingport főzzük meg a tejben. Takarjuk le átlátszó fóliával, és így hagyjuk kihűlni. A puha vajat keverjük habosra a porcukorral, majd robotgéppel dolgozzuk össze a kihűlt vaníliás pudinggal. 

3. A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen nyújtsuk 3-4 mm vastagra, és vágjunk ki belőle 7 cm átmérőjű körlapokat. Kis kosárkaformákat kenjünk ki vajjal, szórjunk meg liszttel. Nyomkodjuk bele szépen a tésztákat. Kés hegyével szurkáljuk meg, és a 190 fokra előmelegített sütőben süssük készre 15-20 perc alatt. Rácson hagyjuk kihűlni.

4. Összeállítás: a vaníliás krémet kanalazzuk habzsákba, és töltsük meg vele a kosárkákat. Tegyük be a hűtőszekrénybe. A mázhoz gőz felett olvasszuk meg az apróra vágott csokit, és csíkozzuk be vele a kosárkák tetejét.

 

Elkészítési idő: 90 perc 

Egy adag: 283 kcal

Fotó:  Vidék íze magazin

 

5.

Hatlapos sütemény

Hozzávalók a tésztához (12 szelethez):

600 g finomliszt

1 csomag szalalkáli

50 g porcukor

csipet só

150 g mangalica zsír vagy kacsazsír

100 g vaj

1 db tojás

150 ml tej

A kakaós krémhez:

2 db tojássárgája

330 g kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

120 g finomliszt

50 g cukrozatlan kakaópor

1 liter tej

100 g vaj

 

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Két tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.

A hatlapos tésztájához a szalalkálit futtassuk fel egy kevés tejben.

A lisztet keverjük össze a sóval és a cukorral, majd morzsoljuk össze a zsírral és a vajjal. Adjuk a lisztes keverékhez a tojást, a tejes szalalkálit, és még annyi tejet, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.

Osszuk a tésztát hat egyenlő súlyú adagra, majd egyenként nyújtsuk ki őket 2-3 mm vastagságú lapokra.

A tésztalapokat süssük az előmelegített sütőben, amíg a szélük barnulni kezd. Ekkor még kicsit puha a teteje, de nem szabad tovább sütni. Hűlés közben meg fog szilárdulni.

A krémhez a tojássárgákat 4 evőkanál cukorral habosítsuk ki, majd adjuk hozzá a lisztet is és keverjük csomómentesre. Fokozatosan öntsünk hozzá 2 dl tejet és ezzel is keverjük egyneművé.

Egy lábasba szitáljuk bele a kakaóport, adjuk hozzá a többi cukrot és a vaníliás cukrot, a maradék tejet, és addig melegítsük, amíg a cukor elolvad. Vegyük le a kakaós tejet a tűzről, pár kanállal adjunk hozzá belőle a tojásos masszához (hőkiegyenlítés), majd az egész tojásos keveréket öntsük vissza a lábasban lévő kakaós, cukros tejhez. Tegyük vissza a tűzre, és fűzzük sűrű pudingszerű krémmé. Ekkor vegyük le a tűzről és még forrón keverjük el benne a vajat.

Hagyjuk a krémet kissé kihűlni, hogy kenhető állagú legyen, majd még langyosan töltsük be vele a tésztalapokat. Takarjuk le egy sütőpapírral és tegyünk a tetejére egy könnyű vágódeszkát, hogy szép egyenesre súlyozzuk.

Egy éjszakát pihentessük a hűtőben, így a lapok felpuhulnak a krémtől, és másnap szépen tudjuk szeletelni.

 

Egy szelet: kb 245 kcal

Elkészítési idő: 120 perc

 

Fotó:  Vidék íze magazin


 

kredit: Mindmegette, Vidék Íze-archív

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás