Hajléktalanok: Karácsonyék hagyták elmérgesedni a helyzetet Budapesten

A magyar állam több mint 8 milliárd forintot fordított az ügyre, de Karácsonyék nem fektettek energiát a hajléktalanellátás javítására és a helyzet felszámolására. Szentkirályi Alexandra azonnali cselekvést sürget a hajléktalanok helyzete miatt.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.10.26. 05:00
Budapest hajléktalanok Karácsony Gergely

Miután Tarlós István szigorú hajléktalanpolitikája után Karácsony Gergely balliberális főpolgármester a lovak közé dobta a gyeplőt, a hajléktalanok Budapest legtöbb terén és közterületén feltűntek, az idei nyár ezek között is "kimagasló" volt. A főváros közterein és parkjaiban rendszeressé vált a kiabálás, italozás, a hajléktalanok mindenhol ott vannak, és a súlyosbodó helyzet mindenhol aggasztja a környéken élőket és a járókelőket, akikben egyre nagyobb félelmet és felháborodást váltott ki a megjelenő agresszió is. 

hajléktalanok
Hajléktalanok: A Rákóczi tér szintén állandó "szállóként" működik évek óta Fotó: Metropol

A szakmai vélemények alapján tendencia, hogy az elmúlt években az országban lévő fedél nélküliek több mint fele Budapesten köt ki annak ellenére, hogy a hatályos törvény szerint ott kellene ellátást kérniük, ahol hajléktalanná váltak. Azonban az ide érkezők közül kevesen mennek be a fővárosi hajléktalanellátó intézményekbe aludni. Szentkirályi Alexandra videója a témáról:

A hajléktalanok panaszkodnak a budapesti szállásokra

A Metropolnak bogarakról, tetvekről és ágyi poloskákról panaszkodtak Budapest szerte az utcán élők. Részben emiatt alszanak inkább a parkokban, részben pedig érdektelenség miatt. A közterületekről járnak el esetenként alkalmi munkákra, de jó részük inkább kéreget, hiszen az is jól fizet... A II. János Pál pápa téren például mostanában egy nap alatt 4-6 ezer forintot is összekoldulhatnak, bevallásuk szerint. Egy részüket nem érdekli a jobb élet reménye, italoznak és egyre több helyen bandába verődve kéregetnek, gyakran késsel ijesztegetik egymást és a járókelőket. A nyár folyamán, Óbudát tartotta félelemben egy férfi és néhány társa, de a Batthyányi tér környékén gátlástalanul szexeltek a járókelők orra előtt, éppen a gyerekorvosi rendelőtől fél méterre. Egy másik alkalommal a közeli játszótéren elégített ki egy fedél nélküli nő egy férfit, több tucat gyerkőc szeme láttára. A helyzet egyre durvább és idén nyáron kulminált, miután régebben az utcán való életvitelszerű tartózkodás tiltását szigorúan betartatták az önkormányzatok, ma ennek nyoma sincs.

Az utcán élőknek sem jó a jelenlegi helyzet

 A balliberális vezetés szabadjára engedett mindent, szerintük a hajléktalanok érdekében. Legutóbb Karácsony Gergely főpolgármester helyettese „elkotyogta”: azt sem tudják, hány hajléktalan él Budapesten.

IMG_5079
Szentkirályi Alexandra szerint azonnal cselekedni kell Fotó: Pesthy Marton

Szentkirályi Alexandra úgy véli, a budapestiek és az utcán élő emberek is szenvednek a hajléktalanságtól, az egész fővárosban sürgős cselekvésre van szükség. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője ezért kezdeményezte a közgyűlésen a helyzet felmérését és átfogó rendezését, de sem a tiszások, sem a dékások nem támogatták azt. Szentkirályi legújabb videójában is a hajléktalanprobléma rendezéséről beszélt. Mint fogalmazott:

Annak ellenére, hogy 2024-ben a magyar állam több, mint 8 milliárd forintot költött csak a budapesti hajléktalanprobléma kezelésére, ez a kérdés még nincs rendezve. Hiszen a feladat másik címzettje, a főváros nem éppen jeleskedik abban, hogy ezt a helyzetet felszámolja

–mondta Szentkirályi.

A lakosság szintén megoldást vár

Mint megírtuk, bár a probléma Budapest-szerte jelen van, néhány kerületben – mint a III., VIII., XI. és XIX.–  azonban súlyosabb a helyzet. A főváros feladata a hajléktalanellátás, míg a kerületi önkormányzatnak az ellátás, megelőzés és rehabilitáció területén van felelőssége jelenleg, ezzel biztosítva a helyi lakosok nyugalmát és biztonságát. Az érintett kerületekben, illetve közterületek környékén élők úgy vélik, hogy az elmúlt években soha nem voltak olyan rosszak a körülmények mint most, és hatékony intézkedéseket várnak az önkormányzatoktól és a hatóságoktól az állapotok rendezésére.

Az óbudai helyzetről korábban készült videónkat itt nézheted meg:

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás