Rengeteg fővárosi ügyben nyomoznak: trükközés és korrupció a csőd és semmittevés mellett – itt van Karácsony listája!





Csúcsot döntött a főpolgármester, soha ennyi nyomozás nem volt még fővárosi ügyek miatt.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.03.07.
Karácsony Gergely nyomozás rekord Budapest

Soha nem volt ennyi nyomozás folyamatban fővárosi ügyekben, mint az elmúlt négy évben, és soha nem volt ennyi botrányos ügye egy főpolgármesternek sem, mint Karácsony Gergelynek. Egy biztos: míg Budapest visszafelé fejlődött, a főpolgármester kétes közbeszerzések, trükközések és korrupciógyanús ügyek tekintetében csúcsot állított – miközben „mellékesen” a csőd szélére kormányozta Budapestet...

Karácsony Gergely és Bajnai Gordon jó kapcsolatot ápol, de valójában Bajnai és Gyurcsány emberei vezetik a fővárost, ami teli van botrányos ügyekkel... Fotó: Facebook

Városháza-ügy: ingatlaneladások jutalékos rendszerben

A botrány 2021-ben robbant ki, amikor kiderült, a budapesti városvezetés titokban értékesíteni akarhatta a Városházát. Az Anonymus által kiszivárogtatott felvételekből nyilvánvalóvá vált, hogy a fővárosi ingatlanok eladását egy jól behatárolható kör „jutalékos” rendszerben intézte. A nyomozást vélhetően segíti, hogy a rendőrök birtokában tízórányi vágatlan felvétel van.

Hídpénz-botrány: Karácsony Gergely hallgat

A Lánchíd felújítása körül nagy botrány tört ki: kiderült, hogy baloldali számlagyárhoz folyhattak pénzek, miközben a híd felújítása – hasonlóan a Blaha Lujza térhez – drágább és silányabb lett Karácsony Gergely idején, mint az előkészített Tarlós-féle tervek.

Az A-Híd még Tarlós István főpolgármestersége időszakában nyerte el a Lánchíd felújításának feladatát, de Karácsonyék az önkormányzati választások után új közbeszerzési eljárást írtak ki. A győztes ismét az A-Híd lett, csakhogy ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyert, mint amennyiért a Tarlós-érában végezte volna el a munkát. Ráadásul a Tarlós alatt zajló tenderhez képest majdnem hatvanszorosára (!), 4,2 milliárd forintra emelték a vállalkozónak járó előleget, ám a céget terhelő kötbért megfelezték.

KARÁCSONY Gergely; FAZEKAS János
Mosolyok a hídnál, fotók – és mögötte nagy botrány, silány, ám drágább felújítás, számlagyár... 
Fotó: Szigetváry Zsolt

A Lánchíd-felújítás kivitelezését végző A-Híd Zrt. 2020 novembere és 2022 júliusa között 1,4 milliárd forintot utalhatott a praxisától eltiltott, számlagyáras botrányba belebukó, több súlyos bűncselekményben is érintett jogász, Vig Mór cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből az összegből 900 millió forint került Vig különféle számláira. Az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról. A tranzakciókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az exügyvéd ellen indított, sok száz milliós számlagyáras büntetőeljárásban vizsgálja. Az ügyben egyébként a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is vizsgálódik, hiszen egyre erősebb a gyanú, hogy a Lánchíd felújítási munkálataival összefüggésben olyan bűncselekmények is felmerülhettek, mint a vesztegetés, a sikkasztás, valamint a hűtlen kezelés. A Karácsony Gergelyt támogató pártok, azaz a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd hallgatnak...

Újabb korrupciógyanú: „Ebből ki lehet venni pénzt?”

Fotó: Ruzsa Rania/Facebook

Nyomozás indulhat a Lánchíd túlárazott felújításával összefüggésben. Feljelentéskiegészítésben vizsgálja a Nemzeti Nyomozó Iroda Tényi István hídpénzbotránnyal kapcsolatos bejelentését. A Magyar Nemzet számolt be arról a felvételről, amin 2021-ben a Városháza-gate egyik kulcsfigurája és társa beszélget. Az üzletember úgy fogalmazott: „El vannak foglalva ezzel a Lánchíd meg Blaha Lujza tér, meg ezek körüli fosztogatással meg osztogatással stb., stb.” A beszélgetőpartner megdöbbenve kérdezett vissza, hogy „ebből ki lehet venni pénzt?”

Bajnai Gordon régi „harcostársa” a felvételen a Lánchídra utalva így fogalmazott: „Hát ötmilliárddal megdrágult, és kisebb a tartalma.” Ezt követően a Blaha Lujza téri felújításról is beszélt: „Ugyanez a Blaha Lujza tér, egyharmaddal megdrágult és kisebb a tartalma.”

Tüttő Kata ezzel a tengerben lovaglós, nyaralós fotóval vált igazán híressé... Fotó: Facebook

Ezek után arra a kérdésre, hogy mindezt „ők intézik?”, a következőt válaszolta: Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes és »ez a bagázs egész nap szorgalmasan dolgoznak ezeken«”. Mindezek miatt fordult Tényi István a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) hűtlen kezelés és hivatali vesztegetés gyanújával. 

Mikroadomány-botrány: költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása...

pénz, mikroadomány, adománygyűjtés
Fotó: Ripost

Az utca budapesti népe belegyömöszölt volna félmilliárd forintnyi papírpénzt, ráadásul nem is forintot, hanem eurót és fontot Karácsony Gergelyék adománygyűjtő ládáiba? A 99 Mozgalom bűncselekménygyanús adománygyűjtése miatti botrány azután robbant ki, hogy feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ jelentését, amelyet a tavalyi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról készítettek. Ebből kiderült, a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben befizetett 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára, döntően euróban és angol fontban. A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban”. Karácsony Gergely a jelentés után kis, majd nagy ládikákban gyűjtött „mikroadományokról” kezdett beszélni. Az ügyben a 99 Mozgalom számlavezetője, az OTP is feljelentést tett. Kiderült az is, a nagyrészt euróban és fontban lévő bankjegyek újak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak voltak. A bank által feltárt adatokból arra lehet következtetni, hogy „mikroadományokról” szó sem lehetett. A nyomozás költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználás gyanúja miatt zajlik. 

Buszmutyi: hamisított iratok

A BKV használtbusz-bérlési pályázata során olyan céggel szerződött a főváros, amelynek busza sem volt, ráadásul más vállalat tulajdonában lévő járművekkel pályázott. A CR-Facilities vállalkozást mind­össze hét nappal az ajánlattételi idő lejárta előtt jegyezték be. Ebben az ügyben is nyomozást rendelt el a rendőrség.

BKV-hajómutyi: nyomozás, a hajók nem járnak, a pénz elfolyik...

A hajók egy budapesti kikötőben dekkolnak, alkalmasint rendezvényekre adják őket bérbe Fotó: BKK

Tarlós István korábbi főpolgármester idejében újították fel azokat a hajókat, amelyek aztán a tömegközlekedés részeként, tehermentesítették a szárazföldi közlekedést. A népszerű szolgáltatást sok budapesti úti cél nélküli hajókázásra is használta, a menetdíj egy vonaljegy ára volt. A hajók már négy éve nem igénybe vehetők erre a célra, a főváros spórolásra hivatkozva kommunikálta, hogy szünetelteti a járatokat. A háttérben azonban más lehetett, ugyanis nem megfelelő referenciákkal nyerhetett tendert a Magyar Kikötőfejlesztő és Hajózási Üzemeltető Zrt. a BKV-hajók üzemeltetésére kiírt közbeszerzési pályázaton. A Közbeszerzési Döntőbizottság vizsgálatot indított az ügyben. A referenciát adó Silver Line Kft.-nek soha nem volt hajózási engedélye. Figyelemre méltó, hogy a tenderen később alulmaradt másik cég, a Rubin Group Kft. hiába hívta fel a BKV figyelmét arra, hogy gond lehet versenytársa előzetesen benyújtott referenciáival, a közlekedési cég gyorsan győztest hirdetett. A Közbeszerzési Döntőbizottság viszont a panasz nyomán elindította az eljárást. A BKV havonta átlagosan négy-öt millió forintot költ azokra a hajókra, amelyek már negyedik éve nem közlekednek menetrend szerint a Dunán, spórolásra hivatkozva. Erre összességében több száz millió forintot költhetett Karácsony Gergely négy év alatt.

Fővárosi temetők: 70 milliót fizettek ki a semmire

Nyomoz a rendőrség a Budapesti Közművek egyik tízmilliós kifizetése kapcsán Fotó: FR

A Budapesti Közművek Zrt.-hez tartozó temetkezési főigazgatóság által megbízott kertészeti cégnek, a fővárosi temetőket kellett volna karbantartania, a feladat azonban nem teljesült. Mégis befogadták a számláikat. A zöldterületek karbantartásával megbízott cég csaknem 70 millió forintnyi munkáról állíthatott ki hamis teljesítési igazolást, amely összeget meg is kapták. A felek mindezt úgy próbálták elfedni, hogy a jogtalanul leigazolt számlák kifizetését vagyoneltolódásként tüntették fel. Az esetben csalás bűntettének gyanújával zajlik nyomozás Karácsony embere, a floridai luxusingatlanjairól és fényűző életéről elhíresült milliárdos Mártha Imre által vezetett BKM Zrt.-vel szemben. 

Korányi utazásait a budapestiek állták?

Nyomozást indított Karácsony Gergely volt tanácsadója, Korányi Dávid utazásaival kapcsolatban a Nemzeti Nyomozó Iroda. Bár a főpolgármesteri hivatalba egy idő után szinte egyáltalán nem járt be Korányi, Karácsony tanácsadója több útját (leggyakrabban New Yorkban), így is a fővárosi adófizetők állhatták. Ráadásul ezek az utak egyáltalán nem kapcsolódtak Korányi tanácsadói feladataihoz. Korányi egyébként annak az Action for Democracy nevű szervezetnek a vezetője, amely vélhetően többször kapott pénzeket (guruló dollárokat) külföldről a kampányban. Mint a Metropol megírta, csaknem havi 1 milliót kapott Budapest városától Korány, miközben fényűző életet élt – na nem Budapesten, hanem New Yorkban...  

És a lista nem teljes, a fentebb felsoroltak csupán a leglátványosabb esetek Karácsony Gergely Budapestjén...

 

 

 





 

 

 





Ezeket olvastad már?
Az olasz maffiával is kapcsolatban állhatott a hídpénzes számlagyár egyik kulcsfigurája

Az olasz maffiával is kapcsolatban állhatott a hídpénzes számlagyár egyik kulcsfigurája

Ingyenes orvosi vizsgálatokon lehet részt venni Budapest több pontján: mutatjuk a helyszíneket!

Ingyenes orvosi vizsgálatokon lehet részt venni Budapest több pontján: mutatjuk a helyszíneket!

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás