Mikroadomány-botrány: szorul a hurok Karácsony Gergelyék körül





Honnan jöttek a vadiúj font- és eurókötegek? Tényleg magyar átlagemberek dobálták be adományládákba az utcán? Már több bűncselekmény miatt is nyomoznak a NAV szakemberei, a súlyos visszaélések miatt gyanúsítás is történt.



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2024.03.06.
99 Mozgalom Nemzeti Adó-és Vámhivatal Karácsonyék gyanúsítás

Ahogy egyre több részlet derül ki Karácsony Gergelyék sokszázmilliós, fontban és euróban érkező  „mikroadományai” kapcsán úgy lesz egyre gyanúsabb a dolog: valaki itt nagyon nem mond igazat... 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom mikroadományai kapcsán gyanúsítottként hallgattak ki egy személyt, aki a Mandiner információi szerint Perjés Gábor lehet, a mozgalom hivatalos képviselője. Karácsony szervezete, a 99 Mozgalom a 2022-es országgyűlési választásokkal kapcsolatos Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentésének feloldása után került a figyelem középpontjába. A jelentés szerint a mozgalom 506 millió forint értékű, döntően euróban és angol fontban történő készpénzbefizetéseket kapott, amelyeket Perjés Gábor végezhetett.

Perjés Gábor Fotó: Magyar Nemzet

Repkedtek a százmilliók

A 99 Mozgalom, melyet Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere alapított az ellenzéki előválasztási kampányának támogatására, a Bajnai Gordonhoz köthető DatAdat Professional Kft.-től rendelt meg 616,5 millió forint értékben szolgáltatásokat. Ezt a fedezetet a mozgalom saját forrásából biztosította, Perjés Gábor pedig önállóan rendelkezett a számla felett.

„Mikroadományok”

A NAV nyomozásának középpontjában álló kérdés, hogy honnan származnak a mozgalomhoz beérkező „mikroadományok”. A pénzadományok nagy része új bankjegyekből állt, gyakran egymást követő sorszámúak voltak, nagyon nehéz elképzelni, hogy – mint ahogy Karácsony Gergely állította – ezt magyar átlagemberek dobálták be az adománygyűjtő ládákba az utcán... Az OTP Bank feljelentést tett az adományládákban lévő összegek kapcsán, megállapítva, hogy azok nem felelnek meg a bemutatott jegyzőkönyveknek.

A NAV nyomozói folytatják a nyomozást Fotó: NAV

Több bűncselekmény is történhetett

Az ügy kapcsán több bűncselekmény miatt is nyomoznak. Jelenleg költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása merült fel. Perjés, aki a Párbeszéd politikusa és a II. kerület önkormányzati képviselője, korábbi vagyonnyilatkozatai szerint nem rendelkezik jelentős megtakarítással, ami további kérdéseket vet fel a befizetett összegek eredetével kapcsolatban.

Íme egy videó, amiből kiderül: fizikai lehetetlenség ennyi papírpénzt belegyömöszölni az adománygyűjtő ládákba. Szóval valaki itt nem mond igazat...

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás