Hajómutyi, offshore cégek, közbeszerzési botrányok, gyurcsányista tanácsadók – Ez ma Karácsony Budapestje





„Nincs már szinte olyan ágazata a fővárosi közlekedésnek, ahol Karácsony Gergely időszakához ne fűződne botrány"– mondta Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2023.11.06.
Módosítva: 2023.11.21.
korrupció Gyurcsány Karácsony Gergely Budapest

Ahová Gyurcsány emberei beteszik a lábukat, ott havi szinten derülnek ki hozzájuk köthető visszásságok Budapesten. Mindenhol megjelentek a fővárosban az egykori Gyurcsány-kormány miniszterei, államtitkárai, kabinetfőnökei, vagy a hozzájuk köthető emberek, átveszik az irányítást, és ehhez Karácsony Gergely nyugodt szívvel asszisztál” – hangsúlyozta a Metropolnak Wintermantel Zsolt

Wintermantel szerint Karácsony ölbe tett kézzel nézi, ahogy Gyurcsány emberei felélik a budapestiek pénzét. / Fotó: Metropol  

A Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint a felelőtlenség és a visszásságok miatt összességében milliárd fölötti az az összeg, amit eddig bírságra kellett kifizetnie Budapestnek, emellett pedig ott vannak azok az ügyek, amelyekben büntetőeljárás van folyamatban. „Ilyen a hajótender, amelyet vélhetően szintén nem sikerült szabályosan lefolytatnia a BKV-nak, mert jelen pillanatban is rendőrségi nyomozás van folyamatban” – tette hozzá.  

Hivatali visszaélést gyanít a rendőrség a Karácsony-féle hajótender kapcsán, jelenleg a gyanúsítottak kihallgatása zajlik / Fotó: BKK

Tarlós István idején vezették be a menetrend szerinti dunai hajójáratokat Budán és Pesten is, segítve a szárazföldi tömegközlekedést, de turisztikai célokra is lehetett használni. Csupán BKK-jegyet kellett váltaniuk az utasoknak. A rendszer beindításához – aminek egyébként egész Budapest örült – a már meglévő hajókból álló flottát állították üzembe felújított állapotban. Ennek további üzemeltetésére írt ki pályázatot már 2021-ben Karácsony Gergely. Annak ellenére, hogy a résztvevő pályázók maguk is jelezték, hogy az a cég, amelyet a BKV nyertesnek hoz ki, vélhetően hamis referenciával bír, és vizsgálatot kértek, a BKV mégis kihozta győztesnek az ominózus céget. Emiatt született feljelentés az ügyben, a rendőrség hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt már két gyanúsítottat kihallgatott. 

Karácsony és a baloldal gyorsan meg is szüntette a főváros hajózási szolgáltatását, miután kirobbant a közbeszerzési botrány / Fotó: BKK

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, a BKV havonta átlagosan négy-ötmillió forintot költ azokra a hajókra, amelyek már harmadik éve nem közlekednek menetrend szerint a Dunán, spórolásra hivatkozva. A hajók egy budapesti kikötőben állnak, alkalmanként rendezvényekre adják őket bérbe.

Wintermantel Zsolt szerint a DK továbbra is kitalicskázza a pénzt a városból a főpolgármester jóváhagyásával / Fotó: Bach Máté

Eredetileg pénzhiányra hivatkozva szüntette be a Tarlós idején indult szolgáltatást Karácsony Gergely. A valódi ok azonban ismeretlen maradt, hiszen ez az érv sántít, mert ebben az esetben nem érthető, hogy miért írták ki előtte nem sokkal a pályázatot a működtetésre… De az is lehetséges, hogy a bűncselekménygyanús történet kipattant és elindult a nyomozás, ami miatt megijedtek. Nem lehet tudni, de az biztos, hogy valami nem kerek, és a dunai közlekedési szolgáltatás szégyenszemre nem működik. Ezt is sikerült elbaltázniuk Karácsonyéknak

– mondta Wintermantel Zsolt. A főváros Fidesz–KDNP frakcióvezetője hozzátette: „Nem ez az egyetlen botrány a baloldal és Karácsony Gergely vezette fővárosi közlekedési szektorban.” 

Tüttő Katáról, Karácsony gazdasági ügyekért felelős helyetteséről a botrányos busztender és a botrányt kiváltó luxusnyaralás jut az ember eszébe…  / Fotó: Facebook

Használtbusz-bérlési pályázat: Tüttő Kata, pár napos cég, buszok nélkül… 

A Tüttő Katalin-féle botrányos buszbérléstender is igen hangzatosra sikerült, a tévesen árusított reptéri transzferbuszjegyekről és a reklámtender kapcsán közel egymilliárd forintot bukott a főváros. A BKV használtbusz-bérlési pályázata során olyan céggel szerződtek, amelyet a kiírás előtt pár nappal hoztak létre, saját busza sem volt, a pályázat során más cég tulajdonában lévő buszokkal pályázott. Karácsonyék azóta sem válaszoltak arra, ki döntötte el, hogy az offshore hátterű kamucéggel kössenek szerződést, ki a felelős.  

150 milliós bírság, plusznyomozás: a frankfurti villamosok beszerzésének pályázatát konkrét cégre írták ki  

Karácsony Gergely 2021-ben, a rendkívüli jogrend utolsó napján egyszemélyben döntött a használt járművek 7 milliárdos beszerzéséről. Nem vitte közgyűlés elé a beszerzést, pedig nem aprópénzről volt szó. Ráadásul a közbeszerzés jogszerűtlenül lett kiírva, vélhető módon „előkészítve a frankfurti villamosok számára az eredményes pályázást”. Aztán gyorsan kiderült az is, hogy Frankfurt azért selejtezte le a villamosokat, mert azok nem klimatizálhatók, ezért nyáron nagy bennük a forróság. A Közbeszerzési Döntőbizottság több súlyos jogsértést is feltárt a BKV-nál a villamosmutyival kapcsolatban. Nemcsak 150 millió forintos bírságra kötelezte, de a Készenléti Rendőrség is nyomozást rendelt el „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” bűntett gyanúja miatt.

Bírság a BKK hőpapír-tender miatt

 Ötvenmillió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság a Budapesti Közlekedési Központot a jegyértékesítő automatákban használt biztonsági hőpapír beszerzése miatt. A BKK igazgatóságának tagjaként Wintermantel Zsolt azt nyilatkozta, hogy több alkalommal felhívta a figyelmet a lehetséges problémákra és az eljárás során közreműködők szakmai felelősségére, de a Draskovics Tibor vezette testület lesöpörte észrevételeit, és a drágább árajánlatot benyújtó céget hozta ki győztesként.

Reklámtender: milliárdos veszteség 

Karácsonynak a 2019-es választások után csak alá kellett volna írnia a szabályos közbeszerzésen érvényes és nyertes ajánlatot a francia hátterű multinacionális céggel. A szerződés szerint nyolc éven keresztül évi több mint 1,7 milliárd forintot fizetett volna a járműágazathoz, illetve a BKK infrastruktúrájához tartozó reklámfelületek hasznosítási jogáért (inflációt követve). Karácsonyék eddig ismeretlen okból nemet mondtak, inkább újra kiírták ugyanazt a közbeszerzést. A megismételt eljárás után, belecsúszva a Covid-járvány időszakába, két és félszer kevesebb pénzért vitte el ugyanaz a cég ugyanazt a tendert. A budapestiek vesztesége így naponta nagyjából 2,6 millió forint, havonta mintegy 80 millió, évente pedig csaknem egymilliárd forint.
A reklámtender miatt 115+5 millió forint büntetés megfizetésére kötelezte a fővárost a Közbeszerzési Döntőbizottság. 

A BKK és a BKV két év alatt 200+60 milliós bírságot kapott 

A főváros közlekedési cége 2021-ben sem tartotta be a közbeszerzési szabályokat, akkor a Blaha Lujza tér felújítása kapcsán hibáztak. A Fővárosi Önkormányzat közlekedésszervezéssel és működtetéssel foglalkozó cégei egyébként 2021 végéig a reklámtenderrel együtt több mint 200 millió forintos bírságot kaptak, amelyet a budapesti adófizetők fizettek meg. Például a multifunkciós tehergépjárművek közbeszerzése kapcsán vétettek olyan hibát, ami újabb 5 millió forintjába került a BKV-nak. 

„Gyurcsány-árnyékkormány vezeti Budapestet”

Wintermantel Zsolt korábban már kitért néhány olyan döntésre is, amelyek százmilliót vesznek ki a budapestiek zsebéből, és amelyek a baloldali városvezetés felelőtlen gazdálkodását jól mutatják. Egy Fővárosi Közgyűlésen kérdezte meg a főpolgármestert: „Biztos, hogy Karácsony Gergely a megfelelő embereket nevezte ki a fővárosi pozíciókba? Draskovics Tibor, Katona Tamás, Gál J. Zoltán, Szabó Zoltán és a többiek. A Gyurcsány-kormányok államtitkárai és miniszterei sorakoznak a cégekben mindenfelé. Főpolgármester úr, nem Dobrev Klára körül alakult árnyékkormány, hanem itt a fővárosban, az ön segédletével” – hangsúlyozta akkor a Fidesz–KDNP frakciójának vezetője. 

A főpolgármester négy éve csőddel riogat, de arra mindig volt pénz, amire és akire a DK akarta

Úgy látszik, hiába fizet meg 34 tanácsadót a Városháza, Karácsony Gergely 4 éve csőddel riogat és fizetésképtelenségről beszél. A megszorító csomag részeként most már hitelfelvételbe is belehajszolta a várost, de arra mégis van pénze közben, amire a DK-s többségű képviselők akarják, hogy legyen. Wintermantel szerint ilyen a „Lakógyűlés” bonyolítása is, amelyben megjelennek az alábbi cégek: 

Ott sorakozik például a Crevocorp Kft., amely megalakulása óta jól ismert Dobrev Klára előkampányából, és dolgozott  a DK pártalapítványa, vagy éppen László Imre, vagy Niedermüller Péter, vagy Cserdiné Németh Angéla polgármesterek számára is. A baloldali vezetésű II. kerülettől is kapott milliós megbízást, de ők voltak azok, akik Márki-Zay Péter szórólapjait, reklámanyagait is készítették a tavalyi országgyűlési választás előtt. De feltűnik a Publicus közvélemény-kutató intézet és felbukkant Záránd Péter – Márki-Zay, a Momentum és Puzsér Róbert egykori kampányfőnöke is, milliós megbízásokat kapva

 – mutatott rá Wintermantel.





Ne felejts





A dosszié további cikkei
Ezeket olvastad már?
Mielőtt bármilyen állatot tartanál, ezekkel nem árt ha tisztában vagy!

Mielőtt bármilyen állatot tartanál, ezekkel nem árt ha tisztában vagy!

"Anya, apa, ne haljatok meg" - szülei életét mentette a 9 éves kisfiú

"Anya, apa, ne haljatok meg" - szülei életét mentette a 9 éves kisfiú

"Ez csak marketing-zöldítés": a tájépítész szerint nullával egyenlő, amit Karácsony Gergely zöldítés néven művelt

"Ez csak marketing-zöldítés": a tájépítész szerint nullával egyenlő, amit Karácsony Gergely zöldítés néven művelt

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás