300 millió folyt el büntetésekre Budapest kasszájából: sorozatosan büntetik a fővárost hibát hibára halmozó vezetése miatt

Hiába, amikor csődközelben a főváros, akkor takarékoskodni tudni kell...Megosztás
Szerző: E.Zs.
Létrehozva: 2023.05.18.
Módosítva: 2023.05.18.
Karácsony Gergely bírság pazarlás Budapest

Karácsony Gergely felelőtlen gazdálkodásával a csőd szélére kormányozta Budapestet. A felelőtlen gazdálkodás újabb példája, hogy szabálytalanságok miatt megint 60 millióra bírságolták a BKK-t, így csak a szabálytalan közbeszerzések miatt eddig legalább 300 millió forint bírságot fizet ki a baloldali többségű Városháza.

Karácsony Gergely elherdált 180+34 milliárd forintnyi örökséget, miközben az iparűzési adóból rekordösszeggel gazdálkodott – Fotó: Nagy Zoltán

Amikor sokadszorra ekkora mértékű bírságot rónak ki a fővárosra, akkor már fölmerül a politikai vezető, Karácsony Gergely felelőssége is amiatt, hogy megfelelő embereket nevezett-e ki a pozíciókra. Célszerű volt-e a Gyurcsány-kormány levitézlett minisztereivel, államtitkáraival és a hozzájuk tartozó káderekkel feltöltenie a menedzsmentet. Hogyha összehasonlítjuk azzal a kilenc évvel, amikor Tarlós István vezette a várost, akkor Karácsony már most a bírságok sokszorosával »büszkélkedhet«. Mindez az alkalmatlanságot, hozzá nem értést,  figyelmetlenséget vagy akár adott esetben valami mást jelent. Utóbbi esetében a frankfurti villamosok beszerzésére gondolok, amikor is bírságot kapott a Városháza, de villamost végül nem vettek...

– mondta el a Metropolnak Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője.

Elhibázott reklámtender, milliárdos veszteség 

Karácsonynak a 2019-es választások után csak alá kellett volna írnia a szabályos közbeszerzésen érvényes és nyertes ajánlatot a francia hátterű multinacionális céggel. A szerződés szerint nyolc éven keresztül évi több mint 1,7 milliárd forintot fizetett volna a járműágazathoz, illetve a BKK infrastruktúrájához tartozó reklámfelületek hasznosítási jogáért (inflációt követve). Karácsony Gergelyék eddig ismeretlen okból nemet mondtak, inkább újra kiírták ugyanazt a közbeszerzést. A megismételt eljárás után, belecsúszva a Covid-járvány időszakába, két és félszer kevesebb pénzért vitte el ugyanaz a cég ugyanazt a tendert. A budapestiek vesztesége így naponta nagyjából 2,6 millió forint, havonta mintegy 80 millió, évente pedig csaknem egymilliárd forint.
A reklámtenderen 2019 novemberétől mostanáig 3,5 milliárd forintot dobtak ki az ablakon. A reklámtender miatt 115+5 millió forint büntetés megfizetésére kötelezte a fővárost a Közbeszerzési Döntőbizottság. 

 

150 milliós bírság a frankfurti villamosok beszerzés kapcsán 

Karácsony Gergely 2021-ben, a rendkívüli jogrend utolsó napján egy személyben döntött a használt járművek 7 milliárdos beszerzéséről. Nem vitte közgyűlés elé a beszerzést, pedig nem aprópénzről volt szó. Ráadásul a közbeszerzés jogszerűtlenül lett kiírva, vélhető módon „előkészítve a frankfurti villamosok számára az eredményes pályázást”. Aztán gyorsan kiderült az is, hogy Frankfurt azért selejtezte le a villamosokat, mert azok nem klimatizálhatók, ezért nyáron nagy bennük a forróság. A Közbeszerzési Döntőbizottság több súlyos jogsértést is feltárt a BKV-nál a villamosmutyival kapcsolatban. Nemcsak 150 millió forintos bírságra kötelezte, de a Készenléti Rendőrség is nyomozást rendelt el „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” bűntett gyanúja miatt.
 

A BKK és a BKV két év alatt 200+60 milliós bírságot kapott 

A főváros közlekedési cége 2021-ben sem tartotta be a közbeszerzési szabályokat, akkor a Blaha Lujza tér felújítása kapcsán hibáztak. A Fővárosi Önkormányzat közlekedésszervezéssel és működtetéssel foglalkozó cégei egyébként 2021 végéig a reklámtenderrel együtt több mint 200 millió forintos bírságot kaptak, amelyet a budapesti adófizetők fizettek meg. Például a multifunkciós tehergépjárművek közbeszerzése kapcsán vétettek olyan hibát, ami újabb 5 millió forintjába került a BKV-nak. Vagy a Tüttő Katalin-féle botrányos buszbérléstender is igen hangzatosra sikerült, a tévesen árusított reptéri transzferbuszjegyekről és a reklámtender kapcsán elbukott közel egymilliárd forintról lehet beszélni. A BKV használtbusz-bérlési pályázata során olyan céggel szerződtek, amelynek busza sem volt, ráadásul a pályázat során más cég tulajdonában lévő buszokkal pályázott. Karácsonyék azóta sem válaszoltak arra, hogy ki döntötte el, hogy a Leisztinger Tamáshoz közeli offshore hátterű kamucéggel kössenek szerződést, ki a felelős.

2023-ban, a jegykiadó automaták gyártásáról, szállításáról és üzemeltetéséről szóló közbeszerzési eljárás miatt bírságolták meg a BKK-t 60 millióra. A BKK, amely fellebbez a Fővárosi Törvényszéknél a bírság ellen, ennek kapcsán ezt közölte lapunkkal: „A Budapesti Közlekedési Központra a Közbeszerzési Döntőbizottság annak ellenére szabta ki a 30+30 millió forintos bírságot, hogy határozatában maga is elismerte, hogy a BKK helyesen járt el a jegykiadó automatákkal (TVM-ekkel) kapcsolatos közbeszerzés kiírásakor.” 

KARÁCSONY Gergely; KISS Ambrus; SZÁMADÓ Tamás
A tanácsadók munkájának eddig nincs látszata – Fotó: Kovács Attila

Wintermantel Zsolt szerint idén „a Lánchíd felújítása miatt is újabb bírság várható, ugyanis nem voltak képesek időben bejelenteni az alvállalkozókat. Karácsony Gergelyék folyamatosan hibáznak, a szabálytalanságokat egyszerűen nem tudják vagy nem akarják elkerülni”.

Úgy fest, hiába volt 42 tanácsadója a fővárosnak, így is képes volt Karácsony Gergely arra, hogy csődközelbe kormányozza a várost. A 42 tanácsadóból 17 kizárólag a főpolgármesternek igyekszik tanácsot adni. Karácsony helyetteseit, Kiss Ambrust, Tüttő Katát, Bősz Anettet és Kerpel-Fronius Gábort is 17 tanácsadó segíti, és még 5 kap fizetést a baloldali frakcióktól. Kár, hogy ez Budapest utcáin és közlekedésén sem látszik... 

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás