Karácsony 406 milliót költ tanácsadókra: csődközelben Budapest





Több tanácsadó is 1,35 millió forintot keres – havonta a Városházán.



Megosztás
Szerző: B.P.
Létrehozva: 2023.05.13.
Módosítva: 2023.05.13.
Karácsony Gergely tanácsadó Budapest pénz

Miközben a fővárosi önkormányzat akár már a nyár végére csődbe mehet, addig Karácsony Gergely csak idén több száz millió forint közpénzt költ el tanácsadókra – írta meg a HVG.hu a lap adatigénylésére érkezett válaszra hivatkozva. A portál szerint a főpolgármesteri hivatal szám szerint 42 (fő)tanácsadót alkalmaz, akik közül 17-en segítik közvetlenül Karácsony Gergely munkáját. Mindenkit egybeszámolva a tanácsadók bérköltsége egy hónapban 33,8 millió forint, ami éves szinten közel 406 millió forintot jelent. A tanácsadók sora azonban itt nem ér végét, ugyanis a főpolgármester-helyetteseknek is van összességében átlagosan 14-18 tanácsadója, akiknek fizetése további kiadást jelent, de hogy pontosan mekkorát, az a HVG cikkéből nem derült ki.

Karácsony Gergely 42 tanácsadót foglalkoztat a budapesti Városházán (Fotó: Havran Zoltán)

 

A (fő)tanácsadók bérköltsége elképesztő ütemben növekedett az elmúlt években. Míg 2020-ban havi bruttó 26 millióba kerültek, az utóbbi években már 34-35 millióba. Mint írták: idén a legmagasabb tanácsadói fizetés eddig 1,35 millió forint volt. Ekkora összeget öten keresnek.

 

Emellett a portál arra is kitér: 2023. február 1-jei adatok szerint összesen 42 önkormányzati (fő)tanácsadó dolgozik a fővárosnál, közülük 16-an kiemelt feladattal járó főtanácsadóként, 26-an pedig tanácsadóként. Összehasonlításképp érdemes elmondani, hogy Tarlós Istvánnak és három helyettesének összesen(!) volt 34 tanácsadója 2015-ben.

A tanácsadókra eltapsolt több száz millió forint közpénz pikantériája, hogy mindeközben Karácsony arra panaszkodik, hogy Budapest hamarosan fizetésképtelenné válik, ezért megszorításokat kell végrehajtani. Többek közt a fővárosi cégeknél és intézményeknél likviditási tervet vezetnek be, 15 milliárd forint működési kiadást az év utolsó negyedévére ütemeznek át. Emellett a BKV 24 milliárd forintos hitelt vesz fel, nagyon magas kamatterhek mellett. Ugyanakkor továbbra is fenntartják az energiamegtakarítási programot, úgymond szigorú megtakarításokkal.

Ahogy arról a hazai sajtó korábban már széles körben beszámolt, a Tarlós István-féle fővárosi vezetés távozását követően, 2020 elején még több mint 214 milliárd forint megtakarítása volt Budapestnek, ami mostanra szőrén szálán eltűnt.

Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint a Karácsony vezette kabinet nem akarja a kötelezettségeit teljesíteni, és a megszorításokkal vetíti előre azt, amikor ténylegesen nem fog majd közlekedni a villamos vagy nem viszik el a szemetet. A politikus hozzátette: „Karácsony Gergely már a megválasztását követő hat hónapon belül csőddel riogatott. Jól látszik tehát, hogy ez egy felépített kommunikáció, felelősséghárítás, másra mutogatás, egy ócska kifogáskeresés. A valóság pedig az, hogy Budapestnek azért nincs pénze – és emiatt régóta koszosak az utcák, ápolatlanok a parkok...–, mert Karácsonyék saját magukra és a klientúrára fordították.”





 





Ezeket olvastad már?
Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás