"Mi félelemben éljük mindennapjainkat, de Baranyi Krisztina egyszer sem járt itt"–Ijesztő állapotban vannak a bérházak Ferencvárosban





Romokban a IX. kerület, számos bérház életveszélyes állapotban van. Baranyi Krisztina polgármester ígérete ellenére sem folytatja a rehabilitációt.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2023.10.31.
bérház életveszély Baranyi Kriszina Ferencváros

Földváry, Gát vagy Drégely utca, Üllői és Haller út– a többi között ezekben az utcákban járt a Metropol, miután kiderült: élet- vagy balesetveszélyes körülmények között él bérházakban több tucat család. A bérlők havonta rendesen fizetik az önkormányzatnak a bérleti díjat, de az nem tesz eleget tulajdonosi kötelezettségének: a lakók döbbenetes állapotú ingatlanokban élnek. Lakásukat felesleges is lenne felújítaniuk, mert néhány hónap alatt visszavizesedik a fal. Volt, ahol leszakadt a körfolyosó is és volt, ahol 20 centin múlt az egyik lakó élete. Ezek az elkeseredett emberek megrekedtek egy időbuborékban, eladni sem tudják bérleti jogukat, de pénzük sincs arra, hogy tovább álljanak. Baranyi Krisztina ajtaja pedig zárva van előttük, noha a polgármester a megválasztása előtti kampányban ígértet tett arra, hogy folytatja elődei munkáját, azaz a bérházak rendbetételét, az épületek rehabilitációját... 

Penészes falak, régóta aládúcolt vagy már korábban le is szakadt körfolyosók között kénytelen élni sok ferencvárosi bérlő; idősek és kisgyermekes családok egyaránt. A WC sok helyen kint van, a házban hemzsegnek a patkányok és a csótányok. A képünkön látható épület udvarát csak a szentlélek tartja Fotó: Metropol

A IX. kerületi önkormányzati lakások közül több életveszélyes és lakhatásra alkalmatlan, a lakók pedig nem értik, hogy miért nem foglalkozik velük senki.

Lakhatásra alkalmatlan az Üllői úton három bérház Fotó: Metropol

A Földváry utcában élők attól félnek, hogy rájuk omlanak a falak. Az Üllői út 85-ben leszakadt a folyosó, a 83-ban a falakon folyik az esővíz és 13 éves aládúcolás tartja a folyosót, a Haller utca 54 számú bérházban a lépcsőház omlott össze, a Drégely utca 12 pedig életveszélyessé lett nyilvánítva. Ferencvárosban az épületek rehabilitációja látványosan leállt 2019 óta, egyre több épület lakói élik mindennapjaikat félelemben, miközben Baranyi legjelentősebb lépése csupán annyi volt, hogy vagy megkérdezte a lakókat, mit akarnak: cserelakást vagy pénzt? Vagy eleve pénzt ajánlott nekik. Persze senki sem akarta a pénzt, mert fillérekkel szúrták volna ki a szemüket, olyannyira, hogy abból sehol sem tudtak volna lakást venni. A cserelakás megoldástól pedig elzárkóznak Baranyiék, mondván, hogy nincs. Általánosságban pedig a lakók arról panaszkodnak szinte kivétel nélkül, hogy a polgármester asszony ajtaja be van zárva előttük. Az önkormányzatnál "lepattintják" őket, volt eset, hogy minősíthetetlen hangon történt mindez. 

Az alábbi képgalériában lapozni is tudsz.

 

Ferencváros romokban

A Metropol több olyan épületben is járt és beszélt annak lakóival, akik félelemben élnek a bérház rossz műszaki állapota miatt. Emlékezetes volt, a Drégely utca 10-12. esete. Itt Baranyi Krisztina 2020-ban azt jelentette be egy kerületi TV műsorban, hogy életveszélyes az épület, ezért az lesz a következő, amit lebontanak. Ez 2020-2021-ben lett volna esedékes. Három évvel később viszont azzal nyugtatgatta a bérlőket, hogy rémhír az életveszély, a ház biztonságos...

Miután idén megjelent cikkünk az áldatlan állapotokról, rá nem sokra elrendelték a Drégely utca 12. alatt lévő társasház első lépcsőházának felújítását. Akkor a helyieket szórólapokon értesítették arról, hogy az épület lépcsője statikailag olyan rossz állapotban van, hogy azt alá kell támasztani. A felhívásban az állt: tilos a lépcsőn nehéz tárgyakat, bútorokat szállítani, sőt a hatóságok még a futást, a szaladgálást is megtiltották a lakóknak. Mint, ahogyan fogalmaztak: a lépcsőn kötelezően a fal mellett kell haladni.

Aládúcolták a lépcsőt, de a társasházban több mint  50 ember él szinte középkori körülmények között.  Kinti vécét használnak, patkányok mászkálnak az otthonukban, penészedik a lakásuk és még a vakolat is omlik Fotó: Metropol 

 A IX. kerületi Gát utca 25-ben életveszélyben érzik magukat a lakók. Úgy érzik, az önkormányzat csak látszatmegoldásokkal próbálja befogni a szájukat. Baranyi Krisztina polgármester szerint szó sincs életveszélyről.

A házban ideiglenes lépcsőt építettek éppen – Fotó: BS

 A lakók háborogtak a rossz és veszélyes körülmények miatt; omlik a vakolat, instabil a lépcső, repedeznek és beáznak a lakások. Az omladozó falak között kapott helyet a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága is.

„Ez az egész egy romhalmaz” – kezdte a Metropolnak Margit, aki családjával, köztük 14 éves unokájával lakik az önkormányzati lakásban. 

"Szerintem minden lakó megérdemelne új lakást, mert itt az életünket kockáztatjuk"– ezt már Roland mondta, aki az építőiparban dolgozik. Szerinte sem megoldás az erkélyek rossz állapotára a felállványozás, mert ugyanúgy kiszakadhat az egész. "Ha jönnek hozzám vendégek és látják, hogy a gerendák tartják a házat, nem szívmelengető látvány. A lépcsőfokok pedig kibillennek a saját pozíciójukból, életveszélyes".

Horrorházak az Üllői úton

Botrányos állapotok között hagyják élni a bérlőket, rohad szét a már életveszélyes műemlék épület az Üllői úton. A 85. szám lakóinak elképesztő kálváriája hasonló, annyi különbséggel, hogy ott legutóbb a körfolyosó is leszakadt. A lakók évek óta várják a beígért cserét, de a baloldali polgármester – ellentétben fideszes elődjével – csak pénzt ajánlott nekik, valamivel többet, mint 200 ezer forint/négyzetméterárat ahhoz, hogy elköltözzenek... Ebből a pénzből, hová?! 

Az Üllői 83-ban a bérlők a korábbiakhoz hasonló problémákra panaszkodtak. Ott az udvar beszakadásától tartanak, ráadásul a pince tele van patkánnyal, a kaput az önkormányzat nem csináltatja meg, arra hivatkozva, hogy nincs rá pénz. Sötétben a bérlők már rég nem használják a kapucsengőt, mert esténként hemzsegnek rajta a csótányok...

„Minden napunk félelemben telik, rettegünk, hogy mikor szakad ránk a plafon” – mondta Eszter, aki 50 éve bérlő az Üllői út 87. számban található önkormányzati házban. Mint fogalmazott: „szégyen, ahogyan ezt a gyönyörű házat hagyták tönkremenni, Baranyi Krisztina polgármester például az elmúlt négy év alatt egyszer sem járt itt”

 

 

 

 

 





 





Ezeket olvastad már?
„A matektól félek a legjobban” – Dani az első SMA1-es, aki leérettségizik

„A matektól félek a legjobban” – Dani az első SMA1-es, aki leérettségizik

„Kampányvizit a Hegyvidéken. Van mit megvédenünk" – folytatódott Orbán Viktor kampánykörútja

„Kampányvizit a Hegyvidéken. Van mit megvédenünk" – folytatódott Orbán Viktor kampánykörútja

Megrázó baleset történt a Hegyalja úton, egy fekete autó tartja rettegésben a pomáziakat

Megrázó baleset történt a Hegyalja úton, egy fekete autó tartja rettegésben a pomáziakat

Szörnyen nagy és ultra erős: ezt ette meg két perc alatt Csabi, az evőversenyek királya

Szörnyen nagy és ultra erős: ezt ette meg két perc alatt Csabi, az evőversenyek királya

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás