Annyira életveszélyessé vált a helyzet a Drégely utcában, hogy még a futást is megtiltották a lépcsőházban





A helyiek isszák meg a levét Baranyi Krisztináék késlekedésének. A polgármester szerint a kormányzati elvonások miatt csúsztak a felújítási munkálatok.



Megosztás
Szerző: Szurok Dávid
Létrehozva: 2023.05.31.
Drégely utca Baranyi Krisztina lépcső

Nem sokkal cikkünk megjelenése után elrendelték a Drégely utca 12. alatt lévő társasház első lépcsőházának felújítását. A Metropol úgy tudja, hogy a helyieket nemrég szórólapokkal értesítették, arról, hogy az épület lépcsője statikailag olyan rossz állapotban van, hogy azt alá kell támasztani. A munkálatok júniusban kezdődhetnek. A felhívásban az áll: tilos a lépcsőben nehéz tárgyakat, bútorokat szállítani, sőt a hatóságok még a futást, a szaladgálást is megtiltották a lakóknak. Mint, ahogyan fogalmaztak a lépcsőn kötelezően a fal mellett kell haladni.

Fotó: Facebook

A mostani drákói intézkedés már csak azért is érdekes mert pár nappal ezelőtt Baranyi Krisztina a testületi ülésen még arra szólított fel mindenkit, hogy ne riogassák az embereket, mivel a Vágóhíd utca 10. és a Drégely utca 10–12. szám alatti társasházak teljesen biztonságosak. 

Baranyi Krisztina a kormányra mutogat

Az elmúlt időszak fejleményei miatt mostanra már nagyon úgy tűnik, hogy Baranyi Krisztina is belátta, hogy egyre tarthatatlanabb a helyzet. A minap hosszabb posztban reagált a Drégely utcában tapasztalható problémákra.

A ciklus elején úgy számoltunk, hogy évente egy, de akár két ház felújítását is vállalni tudjuk, de aztán jött a Covid és a kormányzati elvonások. 3,5 milliárd forinttal rövidítettek meg bennünket, miközben a járványkezelésben ellátott feladataink ellátásához egyetlen fillért sem kaptunk

 – magyarázkodott a polgármester.

Mint, mondta mára 36 olyan ház maradt, amelyekre az elmúlt évtizedekben a legszükségesebb karbantartáson, hibajavításon kívül egyetlen forintot sem költöttek, ahol még mindig sokan járnak közös vécére. A politikus szerint olyan házakról van szó, amelyeket sorozatban zártak ki a gáz- és áramszolgáltatásból, mert annyira el voltak hanyagolva a közműhálózatok, hogy a szolgáltatók nem vállalták a kockázatot.

Varázsolni nem tudunk, de azt megígérhetjük – és eddig bizonyítottuk is –, hogy nekünk is a legfontosabb városvezetői célunk, hogy belátható időn belül mindenki méltó lakhatáshoz jusson

– zárta a posztját.

Drégely utca 10–12.: ma is omlik a vakolat mindenhol Fotó: Bánkúti Sándor

Az ügy már csak azért is érdekes mert a polgármester 3 éve még teljesen mást gondolt ezekről az épületekről. A 2020-as felvétel alapján a polgármester akkor egészen pontosan azt mondta, hogy a Vágóhíd utca 10. és a Drégely utca 10–12. szám alatti házakat le kell bontani, mivel azok életveszélyesekké váltak. 

A bontások a Vágóhíd utca 10-el kezdődnek, azt fogjuk legelőször lebontani. A rangsorok úgy álltak össze, hogy a kerület legrosszabb műszaki állapotában lévő házait vettük legelőre, ahol már életveszélyes lakni

– nyilatkozta Baranyi Krisztina akkor a 9Tv-nek, majd kitért arra is, hogy ezután a Drégely utca 10–12. kerül majd sorra, ami azt jelenti, hogy az év (2020) második felétől már elkezdődhet a kiköltözés. Ez azonban azóta sem történt meg. 

Egyre tarthatatlanabb a helyzet

Lapunknak időközben sikerült beszélnie az egyik helyi lakossal, aki szintén elkeseredetten mesélt arról, hogy a legutóbbi képviselő-testületi ülésen leszavazták a lakók kiköltöztetését is.

Áldatlan állapotok uralkodnak a lakásokban Fotó: Facebook

A IX. kerületi Drégely utca 12. szám alatti önkormányzati lakásban élők már régóta úgy érzik, hogy magukra hagyta őket az önkormányzat a lakhatatlanná vált házban. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a társasházban több mint  50 ember él szinte középkori körülmények között,  kinti vécét használnak, patkányok mászkálnak az otthonukban, penészedik a lakásuk és még a vakolat is omlik. 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás