Almás krémes – jobb, mint a cukiban!
Ki ne szeretné a krémest? Hát még, ha almával is dúsítjuk, és a nagymama kerek születésnapjára tortaként készítjük el? Sőt, a cukorból és a szénhidrátból is visszaveszünk picit, kispórolva a fele tésztát (és kalóriát). Mennyei almás-krémest kapunk, roppanós rétegekkel elválasztva!
Hozzávalók
25 dkg liszt
8 dkg vaj
Fél evőkanál zsír
Pici só
Fél csomag sütőpor
1 tojás
1 evőkanál tejföl
Fél csomag vaníliás cukor
A krémhez
2 csomag vaníliás pudingpor
2 evőkanál cukor (eritrit)
Fél liter tej
1 dl tejszín
10 dkg vaj
5-8 dkg porcukor (eritrit)
Az almás töltelékhez
3-5 reszelt alma
Cukor (eritrit)
Őrölt fahéj ízlés szerint
Elkészítés
A lisztet tálba borítjuk, beletesszük a vajat, a sütőport, a tojásokat, a zsírt, a porcukrot, és ezt tejföllel összegyúrjuk. Amikor összeállt a tészta, félretesszük pihenni, közben elkészítjük a krémeket. A hámozott almát nem reszeljük, hanem vékony szeletekre vágva annyi cukorral dinszteljük, ahogy szeretjük az ízét. Fahéjjal ízesítjük, és hagyjuk kihűlni.
A pudingport kevés tejjel és a cukorral simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, és a pudinggal sűrűre főzzük. Hideg helyen hűlni hagyjuk. A megpihent tésztát négy részre osztjuk, ezeket egyenként a sütőforma nagyságú lappá nyújtjuk úgy, hogy a tésztát a szétszedhető sütőforma aljának a segítségével kiszabjuk. Ezt tesszük a sütőpapírral is, amit a tészta alá helyezünk, és így sütjük ki – előmelegített sütőben.
A vaníliakrémhez szükséges vajat és porcukrot habosra keverjük, majd a kihűlt pudinghoz adjuk, és végül belehabosítjuk a tejszínt. Az egyik lapot egy tálcára helyezzük, vastagon elegyengetjük rajta az almás tölteléket, majd jöhet a második réteg, erre rákenjük a vaníliakrém felét. Ismét egy lap tészta, erre a maradék alma, és rögtön rá a maradék vaníliakrém. Végül a negyedik, zárólap, amelyet előtte felvagdoshatunk cikkekre, és így tehetünk a torta tetejére, rusztikus látványt keltve és megkönnyítve a torta felvágását.
Tuti Tipp
A krémessé főzött darabos almarétegre közvetlenül tesszük rá a kétszer olyan vastag krémet.
+1 Tipp
A torta tetejét nem porcukrozzuk, és aki ropogósan szereti a tésztát, ne pihentesse órákig, mert attól ugyan összeáll, de óhatatlanul „átázik”. Frissen vágva ugyan törik, de egyrészt rusztikus látvány, és nem utolsósorban mennyei, ahogy a sok almás krém között ropognak a tésztadarabok!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre