Almás krémes másképp – Tortaformában, dupla töltelék, kevesebb tészta!

Almás krémes – jobb, mint a cukiban!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.12.02.
Házi krémes

Krémes egy kis csavarral: Almás-krémes

Ki ne szeretné a krémest? Hát még, ha almával is dúsítjuk, és a nagymama kerek születésnapjára tortaként készítjük el? Sőt, a cukorból és a szénhidrátból is visszaveszünk picit, kispórolva a fele tésztát (és kalóriát). Mennyei almás-krémest kapunk, roppanós rétegekkel elválasztva!

Hozzávalók

25 dkg liszt

8 dkg vaj

Fél evőkanál zsír

Pici só

Fél csomag sütőpor

1 tojás

1 evőkanál tejföl

Fél csomag vaníliás cukor

A krémhez

2 csomag vaníliás pudingpor

2 evőkanál cukor (eritrit)

Fél liter tej

1 dl tejszín

10 dkg vaj

5-8 dkg porcukor (eritrit)

Az almás töltelékhez

3-5 reszelt alma

Cukor (eritrit)

Őrölt fahéj ízlés szerint

Almás krémes tortaszelet Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A lisztet tálba borítjuk, beletesszük a vajat, a sütőport, a tojásokat, a zsírt, a porcukrot, és ezt tejföllel összegyúrjuk. Amikor összeállt a tészta, félretesszük pihenni, közben elkészítjük a krémeket. A hámozott almát nem reszeljük, hanem vékony szeletekre vágva annyi cukorral dinszteljük, ahogy szeretjük az ízét. Fahéjjal ízesítjük, és hagyjuk kihűlni.

Almás krémes lapok és töltelék Fotó: Fodor Erika

A pudingport kevés tejjel és a cukorral simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, és a pudinggal sűrűre főzzük. Hideg helyen hűlni hagyjuk. A megpihent tésztát négy részre osztjuk, ezeket egyenként a sütőforma nagyságú lappá nyújtjuk úgy, hogy a tésztát a szétszedhető sütőforma aljának a segítségével kiszabjuk. Ezt tesszük a sütőpapírral is, amit a tészta alá helyezünk, és így sütjük ki – előmelegített sütőben.

Almás krémes kínálótálon Fotó: Fodor Erika

A vaníliakrémhez szükséges vajat és porcukrot habosra keverjük, majd a kihűlt pudinghoz adjuk, és végül belehabosítjuk a tejszínt. Az egyik lapot egy tálcára helyezzük, vastagon elegyengetjük rajta az almás tölteléket, majd jöhet a második réteg, erre rákenjük a vaníliakrém felét. Ismét egy lap tészta, erre a maradék alma, és rögtön rá a maradék vaníliakrém. Végül a negyedik, zárólap, amelyet előtte felvagdoshatunk cikkekre, és így tehetünk a torta tetejére, rusztikus látványt keltve és megkönnyítve a torta felvágását.

Tuti Tipp

A krémessé főzött darabos almarétegre közvetlenül tesszük rá a kétszer olyan vastag krémet.

Almás krémes betöltve, jöhet a kóstolás! Fotó: Fodor Erika

+1 Tipp

A torta tetejét nem porcukrozzuk, és aki ropogósan szereti a tésztát, ne pihentesse órákig, mert attól ugyan összeáll, de óhatatlanul „átázik”. Frissen vágva ugyan törik, de egyrészt rusztikus látvány, és nem utolsósorban mennyei, ahogy a sok almás krém között ropognak a tésztadarabok!

 


 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás