Adótartozása van? Nem biztos, hogy azonnal fizetnie kell!





A koronavírus miatt sok kisvállalkozónak és magánszemélynek is problémát jelenthet egy esetleges adótartozás, hiszen ebben a helyzetben többeknek reménytelennek tűnik, hogy többletjövedelmet halmozzanak fel, amiből ezt fedezhetnék. Mit tehetnek?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.24.
adókedvezmény adó

 

A NAV a honlapján részletes tájékoztatást nyújt minderről. A legfontosabb tudnivaló ezzel kapcsolatban, hogy ha valaki önhibáján kívül nem tudja a tartozását kifizetni, akkor fizetési kedvezmény, fizetési halasztás vagy részletfizetés iránti kérelmet nyújthatnak be a NAV-hoz. Amennyiben ebben kihangsúlyozzák, hogy fizetési képtelenségüknek elsősorban a koronavírus az oka – a sorozatos megbetegedések vagy más a vírussal magyarázható nehézségek miatt - , akkor az adóhivatalnak ezt fokozottabban figyelembe kell vennie a kérelem elbírálásakor.

Sokan érdeklődnek az adóhivatalnál arról is, hogy be kell-e jelentenie a NAV-hoz egy vállalkozónak, ha a koronavírus miatt bezárja az üzletét. A válasz egyértelműen nem, viszont a pénztárgépek 30 napont túli szüneteltetését a megfelelő nyomtatványon közölni kell az adóhatósággal.

Fotó: Délmagyarország

Hogyan nyújtsuk be a kérelmet?

A kérelmet az elektronikus kapcsolattartásra kötelezett adózó csak elektronikusan nyújthatja be, az erre nem kötelezett adózó elektronikusan vagy papír alapon. A papíralapú kérelmet célszerű a NAV által rendszeresített nyomtatványon benyújtani. A nyomtatványok megtalálhatók a NAV honlapján, de ez nem jelenti azt, hogy ne nyissunk ügyfélkaput, hiszen ezen keresztül a legtöbb hivatalos ügyünket el tudjuk intézni, ami most sokkal biztonságosabb.

Hogyan nyissunk ügyfélkaput?

Az első lépést mindenképpen személyesen kell megtennünk. Időpontot kell kérnünk bármelyik Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatára, de elmehetünk a kijelölt postahelyek egyikére, vagy a legközelebbi kormányhivatalban működő NAV- ablakokba. Személyi igazolvány és adókártya szükséges hozzá, valamint egy e-mail cím. Ha ezek megvannak, akkor az ügyintézés már csak néhány percet vesz igénybe és innentől kezdve bármit elintézhetünk elektronikusan.

Fotó: MTVA/Róka László

Mit tudunk elintézni az ügyfélkapun keresztül?

Kitölthetjük szja-bevallásunkat, jóváhagyhatjuk, módosíthatjuk a bevallás tervezetét. Lekérdezhetjük bevallásainkat, adószámlánk egyenlegét, saját vagy vállalkozásunk adatait. Adószámot igényelhetünk, online jelenthetjük be adataink változását, eljuttathatja munkáltatójának adóelőleg-nyilatkozatát. A NAV hivatalos iratait az Értesítési Tárhelyen megnézheti és átveheti. Jövedelemigazolást kérhet, valamint kollégiumi elhelyezéshez, hitelfelvételhez, szociális támogatásokhoz vagy különböző pályázatokhoz is igényelhet igazolást.

 





Ezeket olvastad már?
Százmilliókat nyert kaparós sorsjeggyel, váratlan dolgot tett az amerikai nő

Százmilliókat nyert kaparós sorsjeggyel, váratlan dolgot tett az amerikai nő

„Az orvosok azzal kezdték” – csodát tett, 47 kilót fogyott a magyar édesanya

„Az orvosok azzal kezdték” – csodát tett, 47 kilót fogyott a magyar édesanya

Ennyit kell naponta aludnod, hogy olvadni kezdjen rólad a zsír

Ennyit kell naponta aludnod, hogy olvadni kezdjen rólad a zsír

Ezek a csillagjegyek a vasárnap nyertesei: de a Kosok jobban teszik, ha csendben maradnak

Ezek a csillagjegyek a vasárnap nyertesei: de a Kosok jobban teszik, ha csendben maradnak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás