Novák Katalin első fél éve 11 pontban – mit tett eddig az első női köztársasági elnök?





Fél éve foglalta el hivatalát Novák Katalin, Magyarország 6. köztársasági elnöke. A hivatalba lépésével is történelmet írt: ő az első nő ebben a pozícióban. Az új, fiatal államfő korához illően energikusan kezdett: látszik, hogy újfajta módon fogja fel az elnöki szerepet, és aktív, cselekvő államfő szeretne lenni, nem pedig háttérbe húzódó, protokolláris politikus.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.11.
államfő

Egy nyelveket beszélő, képzett családanya, egy mosolygós, fiatal nő áll fél éve Magyarország élén.

Fotó: Ripost

Egész tevékenységéből árad a dinamizmus: a fiatal, új elnök cselekedni szeretne, akar valamit, szilárd értékeket képvisel.

Íme Novák Katalin első fél éve egy összefoglaló videóban:

Novák Katalin elnöksége azt üzeni minden magyar lánynak és nőnek, hogy igenis lehet nőként sikeresnek lenni, igenis lehet egyeztetni karriert és családot, nem kell választani közülük.

Novák első fél éve igencsak sűrű és pörgős volt: körbeutazta az összes szomszédos országot a határon túli magyarok ügyében, rengeteg hivatalos és hétköznapi eseményen vett részt Mgyarországon futóversenytől óvodaavatásig, iskolalátogatástól a hospice-házig.

Fotó: MTI

De járt a Koszovóban szolgáló magyar katonáknál, többször is Amerikában, Brüsszelben, és a világban szétszórva élő magyarság képviselőit is meglátogatta a világ távoli szegleteiben. Novák Katalin elnökségének első fél éve azt üzeni: az új magyar államfő cselekvő, aktív politikus, aki kiáll a magyarokért, a nőkért, a családokért, a békéért, a keresztény és konzervtív értékekért, a gyengékért és elesettekért.

NOVÁK KATALIN ELSŐ FÉL ÉVE – 11 PONTBAN

1. Látszik, hogy van elnökünk! – újfajta szerepfelfogás

Novák Katalin első fél évéből világosan látszik: persze a jogszabályi keretek között, de újraértelmezi a magyar köztársaság elnöki pozíciót. Az elnök nem csupán passzív protokollfigura, hanem aktív és kezdeményező. Nem csupán szürke „aláírógép”, hanem formálja is a politikát. Nem csupán diplomata, aki „alig látszik”, hanem igenis célja, hogy látsszon, hogy szilárdan és látványosan a nyilvánosságban is képviselje az értékeket, amiben hisz, és amit tesz, annak igenis van politikai jelentősége.

Karikó Katalinnal Fotó: MTI

Az első fél év mérlegeként máris elmondható: látszik, hogy van köztársasági elnökünk, aki az elődeinél aktívabban képzeli el a szerepét, aki akar valamit, és ezért hajlandó tenni is. Szilárdan képvisel értékeket – mint a család, a nemzet, a béke ügye, a magyarság fontossága, a nők esélyei, az anyák szerepe, a gyengék és elesettek védelme – és ezek képviseletében utazik, tárgyal, szervez találkozókat hivatalos személyekkel és hétköznapi emberekkel, ezek jegyében vesz részt eseményeken és indít kezdeményezéseket.

2. Fiatal és dinamikus, új generációs politikus

Képzett, nyelveket beszél, van energiája, képes cselekedni. Novák Katalin új korosztály, új generáció – minden előnnyel, ami ezzel jár. Csupán 44 éves, és 4 nyelven beszél. Élt külföldön több országban is, a tengerentúlon, Los Angelesben is járt iskolába – tökéletesen érti a Nyugat világát.

Fotó: Facebook

Okleveles közgazdász, jogi egyetemen tanult itthon és külföldön, uniós és nemzetközi képzéseken vett részt – tökéletesen képzett minden magas pozícióra. De 3 gyermeke révén – a legkisebb még csak 14 éves – beszéli a fiatalok nyelvét is, maga is otthon van a mai kor digitális világában. Tökéletesen látszik is a Face-, Insta- és Twitter-oldalán, hogy fiatal, dinamikus, cselekvő elnökünk van, aki otthon van az új kor összes digitális felületén.

Dinamizmusát mutatja az is, mennyi helyre utazott el rögtön elnöksége első fél évében: például körbeutazta a szomszédainkat és a világban élő magyarság főbb központjait is a „szokásos” amerikai-európai utakon és a nemzetközi szervezetnél tett szokásos látogatásokon túl.

Bécsben ellátogatott egy magyar szabóhoz Metropol/BS

De az is látványos, mennyi hazai, nem protokolláris rendezvényen és találkozón vesz részt a maratoni futástól az óvodaavatásig, a bécsi szabómester meglátogatásától a tokaji borászokig, a szegedi iskolai tanártól az erdőbényei hordókészítőig.

3. Az első női elnök: sikeres nő és anya

Megérti és támogatja a lányokat, nőket, képviseli őket, példát mutat, hogy lehet nőként, anyaként is sikeresnek lenni.

„Nemcsak nőként, hanem édesanyaként is állok itt és üzenem, hogy bár nem egyszerű, de lehetséges az anyai szerepet összeegyeztetni a hivatással.” Fotó: Facebook

Novák Katalin az első nő ebben a fontos pozícióban – ami kiváló példa arra, hogy minden lánynak, nőnek sikerülhet. Ezt ő maga is az egyik kulcsfontosságú üzenetének tartja: személyes példájával is gyakran bátorítja beszédeiben, üzeneteiben a lányokat, nőket. Fontosnak tartja a család és munka összeegyeztethetőségét, hogy a nőknek ne kelljen a kettő között választaniuk, hanem mindkét szerepben ki tudjanak teljesedni. Mindig hangsúlyozza: a családtagoknak, házastársaknak támogatniuk kell egymást, és a férfiakra is nagy szerep hárul abban, hogy támogassák a nőket. Kiemeli, hogy a nők bizonyos kérdéseket másfajta aspektusból is szemlélni tudnak.

4. A családok támogatója és védelmezője, maga is háromgyermekes családanya

Egész politikai pályafutásának kulcseleme a családok védelme és támogatása: mielőtt államfő lett, 8 éven át felelt a kormányzatban a családokért, pozícióban is: államtitkárként, majd miniszterként.

Fotó: Sándor-palota

A család támogatása, a családi értékek védelme a legmélyebb személyes meggyőződéséből fakad: maga is három gyermek édesanyja, aki küldetésének tartja a magyar családok megerősítését. Felismerte, hogy a világban sokan inspirációt látnak a magyar családpolitikában, ezért világszerte ő a magyar családpolitika „nagykövete”, népszerűsíti és méltatja családtámogatási rendszerünket. De igyekszik cselekedni is: megalapította a Családbarát Elnökök Hálózatát.

5. Keresztény és konzervatív

Elkötelezett, és ezt nem is tagadja, sőt büszkén viseli a zászlaján: nem szégyen kereszténynek és konzervatívnak lenni, sőt ez olyan érték, ami minden üzenete és cselekvése alapjául szolgál, és amire büszke.

Fotó: Facebook

Fontosak számára a hagyományos értékek, mint a család, a nemzet és a hit, ezeket az értékeket személyes életének és egész politikusi pályájának is középpontjába állítja.

6. Fontos a magyarsága, az „összetartozunk” üzenete

Első fél évének egyik kulcsmozzanata és fókusza az egész világ magyarságának képviselete. Tettei és szavai őrzik Antall József legendás mondatának szellemiségét: árad belőle, hogy „lélekben 15 millió magyar” elnöke kíván lenni.

Bukarestben a román elnökkel. „A köldökzsinórt az anyaország és a tőle elszakított magyarok között soha nem fogjuk és soha nem hagyjuk elvágni.” Fotó: Metropol/Bánkúti Sándor

A határon túli magyarság megsegítésére és a jószomszédság érdekében látogatássorozatot tett szomszédainknál, Bukaresttől Pozsonyon át Belgrádig és Horvátországig, és mindenütt szót emelt a határon túli magyarság érdekeiért. Mindenhol barátsággal, de határozottan nyilatkozott, nem szőnyeg alá söpörve a problémákat. 12 év után Bukarestben először járt magyar elnök, ahol szót emelt a magyar kisebbség jogainak védelméért, Pozsonyban szóvá tette a merev szlovák álláspontot a kettős állampolgárság ügyében, de belgrádi látogatásán is hangsúlyozta a délvidéki magyarok jogainak fontosságát. Nagyon fontosnak tekinti a diaszpórában élő magyarokkal való kapcsolattartást és az ő képviseletüket is.

7. A mosoly és az „ajtónyitogatás” politikája

Mindenhová mosollyal érkezik: látványos váltás elődeihez képest, akik az idősebb, protokollárisabb generációt és iskolát képviselték, hogy nagy mosollyal száll le a repülőgépről, száll ki szolgálati autójából, és nyújt kezet mindenkinek – függetlenül attól, hogy aki fogadja, az államfő vagy egyszerű hétköznapi ember, katona vagy civil, felnőtt vagy gyerek, magas rangú vagy nem.

Íme videónk a mosolygós elnökről:

 

Novák Katalin a szerethető magyarok és a szerethető Magyarország képviselője, aki ott is tárgyalni tud, ahol más nem, akinek megnyílnak az ajtók. A mosoly diplomáciáját képviseli: szívből jövő barátságossággal közelít mindenkit, mert hisz benne, hogy a mosoly megnyitja az ajtókat ott is, ahol egyébként nem nyílnak.

8. A béke üzenetét viszi

Magyarország békepártiságának zászlóvivője. Mint nő, még hangsúlyosabban képviselheti a béke üzenetét, mint a kormányzat – minden fórumon és nemzetközi útján hangsúlyozza, hogy Magyarország a béke oldalán áll, elítéli a háborút és a háborús agressziót.

9. Az együttérzés és a szív politikáját képviseli

„Fül, szív és száj akarok lenni” – mondja, ő a „láthatatlan Magyarország”, a gyengék, gyámolításra szorulók képviselője. Keresztény hitéből fakadóan egyik alapértéke, amit elnökségével is képvisel, a gyengék, támogatásra szorulók védelme, gyámolítása és felemelése.

MTI/Bruzák Noémi

De ezek nála nem csak szavak: tettekkel és szimbolikus akciókkal is nap mint nap kifejezi, hogy mindenki mellett ott áll, aki hátrányból indul. Ő az Erzsébet-táborok fővédnöke. Szervátültetett gyermekekkel és családtagjaik körében nézte az ünnepi tűzijátékot. A SPAR Budapest Maratonon fogyatékkal élőkkel egy csapatban futott, és még számtalan hasonló eseményen, rendezvényen vett részt.

10. Szót ért a hétköznapi emberekkel

A mosoly nemcsak a diplomácia része nála, hanem a személyisége része: nem „leereszkedik” az emberek közé, hanem otthon érzi magát köztük, jól megérti magát a gyerekkel, az anyukával, a bécsi szabóval, a koszovói közkatonával, az amerikai diákkal és tanárral, a határon túli vagy diaszpórában élő közemberrel. Láthatólag jól és otthonosan érzi magát ezekben a helyzetekben, nagyon könnyen szót ért mindenkivel, és közvetlensége könnyen megnyitja az ajtókat és a szíveket.

Így csocsózott Koszovóban a magyar katonákkal Fotó: Ripost

Nemcsak megnyitja a maratonit, hanem együtt is fut az emberekkel, görkorcsolyán érkezik volt amerikai iskolájába, ahol közvetlenül elbeszélget a tanárokkal és a diákokkal, túrázik és végigjárja az országos kék túrát a férjével, nemcsak együtt edz hajnalban a magyar katonákkal Koszovóban, hanem csocsózik is velük, Bukarestben nemcsak az elnökkel parolázik a palotában, hanem este a Csíki sörözőbe is benéz, Bécsben ellátogat egy magyar szabómesterhez is, a budapesti kollégiumavatóra a nagymamája receptje alapján készült stanglit visz.

11. Kiemelten fontosak számára a fiatalok

A tehetséggondozás, a tehetségek felkarolása egyik szívügye volt már elnökké választása előtt is.

Családanyaként különösen át tudja érezni, milyen fontos a fiatalok jövője.

„A család a nemzet kovásza. A szuverenitás is a családdal kezdődik.” Fotó: Bánkúti Sándor / Metropol

Azt vallja, hogy minden gyermek különös ajándék, akit védeni és támogatni kell. Ő maga is élt külföldön: tetteivel is azt üzeni: „menj ki, tanulj, majd hozd haza a tudásod, hogy gyarapítsd vele a magyarságot!” Jelentős szerepe volt a Stipendium Peregrinum külföldi ösztöndíjprogram elindításában, amely a jövőben köztársasági elnöki program lesz.

 





Ezeket olvastad már?
Nógrádi György a Metropolnak: így lehet újra béke Európában

Nógrádi György a Metropolnak: így lehet újra béke Európában

Feldarabolt emberi maradványokat találtak, végre kiderült, ki az áldozat

Feldarabolt emberi maradványokat találtak, végre kiderült, ki az áldozat

Mégis gyilkosság: vadállatnyugtatót mutattak ki a halott nő szervezetében

Mégis gyilkosság: vadállatnyugtatót mutattak ki a halott nő szervezetében

Ezért nem találkoztunk az idegenekkel – Elképesztő magyarázatot adott a csillagász

Ezért nem találkoztunk az idegenekkel – Elképesztő magyarázatot adott a csillagász

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás