Lemértük, 34 fokos a hőség az M3-as metrón: Karácsony csak ígérgetett, de öt év alatt sem klimatizált!

A Metropol megmérte a hőmérsékletet, a szerelvényben nagyjából ugyanannyi fokot mértünk, mint 2019-es kampányában Karácsony Gergely. Azóta sincs klimatizálva a metró, ez is csak kamu volt a főpolgármestertől...



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.07.18.
Módosítva: 2024.07.24.
Karácsony Gergely hőségriadó M3 metró

Akár szaunajegyet is szedhetnének a mozgólépcsőknél strázsáló jegyellenőrök: a Metropol 34 fokot mért a 3-as metró utasterében. Miközben már rég lehetne klíma a szerelvényeken, még mindig nyoma sincs, pedig a baloldali politikusok, sőt Karácsony Gergely 2019-ben látványosan kampányolt az ügy mellett, még hőmérőzött is a szerinte tarthatatlan állapotban. Ehhez képest az ötödik nyár telik el úgy, hogy nem tett semmit... 

Íme keddi mérésünk:

Fotó: Metropol

Egyre inkább kezd megszépülni az emlék, amikor Tarlós István 2020-ra tervezte a vonal szerelvényeinek klimatizálásához szükséges beszerzéseket, amelyhez akkor a pénzt is megvolt. Azt mondta 2019-ben, utólag megoldják a 3-as metró légkondicionálását.

Előző kampányában Karácsony 34,8 tized fokot mért az M3-as metróban. Akkor így fogalmazott: „Ez egy bizonyos lélektani határ”. No komment... Fotó: Facebook

Ebből azonban nem lett semmi, miután a tarthatatlan állapot rendezésével is bőszen kampányoló Karácsony Gergely átvette Tarlóstól Budapest irányítását. 

2017 nyarán a Párbeszéd politikusai demonstráltak a klíma hiánya miatt. Várjuk, mikor ülnek újra ki Karácsony Gergely miatt Fotó: Facebook

A klimatizálás mellett szónokló baloldali  főpolgármester azonban szokás szerint csak Facebook-posztokig jutott. Valahogy alábbhagyott a lelkesedése rögtön az első napon, pedig megvolt a pénz, több mint 200 milliárd forint pluszban...

A gond csak az, hogy a vonal a leginkább használt, több mint 500 ezer, saját izzadságában fürdő embert szállít naponta. Ráadásul a Metróért Egyesület állítása alapján, az még hagyján, hogy nincs hűtés az utastérben, nagyobb baj az, hogy fűtés viszont van, miután a féken keletkező villamos energia, hálózatba történő visszatáplálását leállították. Így a szerelvények, az alagutak, és az állomások, peronok még melegebbek

Ezt tette Karácsony Gergely a fővárosi utasok komfortjáért:

  • Nyilatkozat: Megválasztása után a főpolgármester azt nyilatkozta, hogy jelentős műszaki kihívás a metrókocsikba klímát szerelni. Erről az állításáról később kiderült, hogy a vizsgálatok alapján technikailag megvalósítható klimatizálás, amit a BKV is megerősített.
  • Poszt írása: A főpolgármester arra is hivatkozott, hogy a felújítást végző orosz Metrowagonmash engedélye és hozzájárulása nélkül, nem lehet a kocsikhoz hozzányúlni, a garancia megvédése miatt. Később a Metrowagonmash jóváhagyásról vagy folyamatban lévő egyeztetésekről, már csak a konfliktus kirobbanása után lehetett hallani.
  • Poszt írása: Lassacskán kitört az orosz–ukrán konfliktus, uniós szankciók sora következett, de Karácsony Gergely posztja szerint, a magyar fél készen állt, de még mindig hiányzott az orosz fél hozzájárulása. A főváros szerint, szóban megadták, de írásos megerősítést kérnek.  
  • Közbeszerzés: A 2021-ben kiírt eljárás még mindig csak tárgyalási szakaszban van...
  • Fapados ötlet1: Új szellőztetést, mennyezeti ventilátorokat építenek be, ettől javulás várható – Ma a Metropol ugyanúgy 34 fokot mért, mint 2019-ben Karácsony Gergely a kampányában. Magyarul, a ventilátorok nem hoztak felüdülést.
  •  Fapados ötlet2: Csökkentették a metró működésekor keletkező pluszfűtőhatást és ivókutakat szereltek fel az állomásokon… – Joggal merül fel a kérdés a budapestiekben: Karácsony Gergelynek ennyire futotta a 2019-es demonstratív hőmérőzés után?

Mikor lesz klíma a 3-as metrón?

A tragikomikus történet végére senki sem tudja, mikor kerülhet pont. Karácsony Gergely eddig sem a tettek embere volt, ráadásul a „csődpolgármester” kiürítette a fővárosi kasszát, tehát pénz sem látszik a kanyarban a klimatizálásra.  

Az M3-as metró rekonstrukciója 217 milliárd forintba került, amelyet a kormány finanszírozott. Karácsony Gergelynek sok köze nem volt a projekthez, a lebonyolítás maradt rá, de mondhatjuk szó szerint is megtette ezt csak más értelemben, hiszen jócskán csúszott az átadás...  Magát a projektet Tarlós István hozta tető alá, ennek köszönhetően 44,7 milliárd forintot fordított a kormány a beruházásra, 147 milliárdot uniós forrásból nyert el rá. A főváros csupán 5,5 milliárdot költ az M3-as felújítására.

Íme videónk arról, hogy megmértük kedden, az idei eddigi legmelegebb napon milyen hőség volt Budapesten:

 

 

A dosszié további cikkei








Top hírek





Hírlevél-feliratkozás