Ki vannak akadva a budapestiek: óriási csúszással készül a 3-as metró

Azzal dicsekszik Karácsony Gergely, hogy hamarosan átadnak két újabb felújított állomást a 3-as metró szakaszán, ám valójában mostanra már az egész vonalat át kellett volna adniuk a közlekedőknek. Ehhez képest talán márciusra lesz kész a teljes vonal, de két megálló – a Nagyvárad tér és a Lehel tér – még ekkorra sem. A budapestiek azonban már nagyon unják, hogy ez is „úgy készül, mint a Luca széke”.Megosztás
Szerző: Kis Dalma Róza
Létrehozva: 2023.01.12.
Karácsony Gergely felújítás 3-as metró Budapest

Miközben Karácsony Gergely főpolgármester azzal dicsekszik, hogy a Deák tér és a Ferenciek tere metrómegállókat hamarosan átadják, az eredeti ígéret szerint már az egész metrófelújításnak kész kellene lennie. 

3-as metró Karácsony Gergely
Karácsony Gergely a 3-as metró déli szakaszának felújításának átadóján – Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

„Úgy készül, mint a Luca széke”

A felújítási munkálatok már 2017 ősze óta tartanak, azóta pedig pótlóbuszok, átszállások, tömeg és káosz jellemzi az utasok mindennapjait. 

A legnagyobb fennakadás a Göncz Árpád városközpont megállónál figyelhető meg, ahol az utazóknak át kell szállniuk. Sokan az aluljáróban is nehezen igazodnak el a kiírások, táblák és feliratok között, ráadásul az akadálymentesítés még mindig nem megoldott. 

Úgy látszik, ez is nehezen készül, mint a Luca széke

– mondta Szilvia a Metropolnak. A felháborodott nő azt is hozzátette: mindenkinek megnehezíti a közlekedését, és megnöveli a menetidőt is, ráadásul a Göncz Árpád városközpont megálló aluljárójában nagyon nehéz tájékozódni. 

A földre felragasztott jeleket és nyilakat nagyon nehéz megtalálni, pláne ekkora tömegben. Aki ritkán jár erre, annak ez különösen bonyolult lehet” – emelte ki. 

3-as metró szerelvények felújítás
A metrókocsik hiába akadálymentesek, ha a megállók nem – Fotó:  Balogh Zoltán / MTI

Nincs akadálymentesítés sem

Szintén a káoszos közlekedés a problémája Mihálynak is, aki édesanyját kíséri ezen a vonalon a kórházba. 

Nagyon zavaró, hogy egyszerre a két peront nem használhatják az emberek, így megtévesztő, hogy épp melyik részen szálltam ki a metróból. Ráadásul ha rossz oldalon, akkor át kell jönni az egész aluljárón, lépcsőzve. Nekem rossz a lábam, édesanyám is idős.” – mondta a Metropolnak.

Hónapokat csúszik az egész projekt

A felújítás egészen március közepéig csúszik, de még akkor sem lesz kész minden megálló. A Lehel téren és a Nagyvárad téren ugyanis csak május közepétől állnak majd meg a szerelvények, így az oda tartók újabb pótlóvillamosozásra vagy -buszozásra kényszerülnek majd. 

Én a Lehel térig megyek, ráadásul babakocsival. Itt sehol nincs akadálymentesített útvonal. Csak úgy tudok közlekedni, ha valaki felajánlja a segítségét a lépcsőknél. Szomorú, hogy megint csúszik a felújítás!

 – emelte ki a problémát Daniella, akinek ikerbabakocsival egy egyszerűnek tűnő átszállás is komoly nehézséget okoz. 

Korábban Radnay Tibor, a metróprojekt igazgatója technikai, műszaki és szervezési problémákkal indokolta a csúszást, a budapestieknek azonban fogytán a türelme. 

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás