Tovább bonyolódik a főpolgármester-választás - Vitézy Dávid a DK-t vádolja

Vitézy még nem döntött, jogorvoslatot kér-e a Kúriától, de készen áll a teljes választás megismétlésére is. Egyébként szakmai ügyek mentén tervezi budapesti munkáját, és újabb bocsánatkérést vár Karácsony legújabban kiszivárgott hangfelvétel miatt is...



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.06.15.
Vitézy Dávid Karácsony Gergely szavazat jogorvoslat eredmény

Az érvénytelen voksok újraszámlálása alapján csekély 41 szavazattal Karácsony Gergely nyerte a főpolgármesteri választást, ez eddig a legszorosabb eredmény. Ugyanakkor két jogorvoslati kérelem elbírálása van még folyamatban. Az egyik, amelyet Karácsony maga jelentett be, eszerint megtámadja az eredményt és a teljes főpolgármesteri szavazás megismétlését kezdeményezi, hogy nagyobb fölénnyel nyerjen. 

Karácsony Gergely annyira tartott a bukástól, hogy összevissza megvádolt tisztségviselőket és szervezeteket az általa szervezett tüntetésen / Fotó: Mediaworks

„Igen… még nagyobbat szeretnék győzni” – válaszolta arra az újságírói kérdésre Karácsony Gergely, hogy saját győzelmét is megtámadja-e. Az eredményhirdetés előtt Karácsony tüntetést szervezett a Nemzeti Választási Bizottság épülete elé, ezen pedig ismét súlyos vádakat fogalmazott meg, többek között a bizottsággal szemben. Vitézy Dávid szerint emiatt is bocsánatot kell kérnie a főpolgármesternek.

A Vitézy Dávid  által kezdeményezett újraszámlálás alapos és indokolt volt, szerinte ezt az eredmények igazolják / Fotó: Facebook

Amit az elmúlt 48 órában csinált Karácsony Gergely, a magyar demokrácia történetében egészen példátlan hisztériakeltés és mocskolódó kampány. Nyilvánvaló, félt attól, hogy az újra számlálás miatt nem tudja megtartani korábbi győzelmét. A kampánya csak hazudozásból, a köztisztviselők bűncselekményekkel való megvádolásáról szólt. Én mindig azt mondtam, amik a tények, nem kezdtem tüntetést szervezni, pedig én sem tudtam, mi lesz az eredmény, és nem kezdem el arról beszélni, hogy Gyurcsány Ferenc pártjával hogyan próbálta befolyásolni a választási eredményt különböző technikákkal, de most fogok. Az, hogy a Karácsony-féle jogorvoslatnak mi lesz a vége, nem tudom megmondani

– hangsúlyozta Vitézy Dávid, aki a második jogorvoslati folyamattal kapcsolatban nem zárta ki az újabb fellebbezést: "Volt nekünk is egy fellebbezésünk, amit a fővárosi bizottság, majd a Nemzeti Választási Bizottság is elutasított. Ebben azt kértük, hogy Újpesten és Erzsébetvárosban ismételjék meg a választást, mert az az eredmény, ami megszületett, nem tisztességes folyamat eredményeképpen született. Ezekben a kerületekben több mint duplája volt az érvénytelen szavazat más kerületekhez képest. Mert míg például a II. kerületben vastag vonallal elfedték Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapon, addig Újpesten egy 0,3 milliméteres vastagságú tűfilccel húzták ki".

Az újpesti szavazók, akár nyomdahibának is nézhették Szentkirályi kihúzását / Fotó: Facebook

"A hozzánk érkező panaszokból egyértelműnek látszik, hogy Újpest sokat dolgozott azért, hogy a legvékonyabb filceket megtalálja a papírboltokat járva. Ez esetben felmerül a választási csalás gyanúja is. Érdemes ugyanis rögzíteni: ha ez a DK-s akció, ami a trükközés, a joggal való visszaélés és a csalás határmezsgyéjén mozog, nem történik meg, sok ezer érvénytelen szavazat elkerülhető lett volna ebben a két kerületben, és az eredmény valószínűleg messze nem az lenne, amit most ismerünk. Gyurcsány Ferenc pártjának ez ügyben illene a politikai felelősséget világosan vállalnia, Karácsony Gergelynek pedig világossá tennie, tudott-e erről az érdekében lezajlott visszaélésről". 

Vitézyék azt szerették volna elérni, hogy ezekben a kerületekben ismételjék meg a szavazást – az NVB azonban ezt nem látta indokoltnak. Vitézy a jogorvoslat folytatásról így nyilatkozott:

Azt jelen pillanatban nem tudom megmondani, hogy megtámadjuk-e a döntést és továbbvisszük-e a Kúriához, de nem kizárt.

Vitézy Dávid korábban azt mondta, úgy látszik, „ha már ugródeszkának nem tudta használni a Városházát Karácsony, megpróbálja a DK és az MSZP mentőcsónakjaként”.

Most kijelentette: bármi is lesz a folyamatban lévő jogorvoslatok vége, elfogadja a választás jogerős eredményét. "Ha Karácsony Gergely tegnap bejelentett fellebbezése ellenére sem lesz új választás és a megtett ígérete ellenére végül a lemondásával sem állítja elő ezt a választási helyzetet októberben, akkor a Fővárosi Közgyűlésben a programom mentén Budapest fejlesztése érdekében, maximális konstruktivitással fogom az együttműködés lehetőségét keresni mindenkivel, aki partner lesz ebben" – hangsúlyozta.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás