Karácsony azt állítja, új szavazást akar, de nem élt jogorvoslattal

Amíg a főpolgármester nem mutat fel olyan érveket és bizonyítékokat, amelyek a választás végkimenetelére hatással voltak, addig csak vádaskodik. Ha viszont lett volna ilyen a birtokában, jogorvoslatot kérhetett volna az újraszámlálásról döntő határozattal szemben. Néhány óra és kiderül, a Nemzeti Választási Bizottság szerint melyik főpolgármester-jelölt kapott több érvényes szavazatot.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.06.14.
Vitézy Dávid Karácsony Gergely újraszámlálás választás

„A szavazatok szoros különbsége már a választások éjszakáján kérdéseket generált” – jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában. Az alkotmányjogász kiemelte, hogy a Nemzeti Választási Bizottság döntésével szemben – miszerint újraszámolják az érvénytelennek minősített szavazatokat– Karácsony Gergely jogorvoslattal élhetett volna. Mint ismert, ehelyett azonban a főpolgármester a választás megismétlését kezdte követelni, de csak Facebook-posztban, hivatalosan ilyet nem kért...

Ifj. Lomnici Zoltán szerint az érvénytelen szavazatok újraszámolása könnyen tisztázza a helyzetet (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Amennyiben Karácsony Gergely élt volna a rendelkezésére álló jogorvoslati lehetőséggel, akkor a Kúria, illetve az Alkotmánybíróság hozott volna döntést Vitézy Dávid kérelmét illetően

Az érvénytelennek minősített főpolgármester-jelölti szavazatok újraszámolása esetén jóval könnyebb tiszta helyzetet teremteni. A választás megismétléséhez olyan rendszerszintű szabálysértéseket, érveket és bizonyítékokat kell felmutatnia a főpolgármesternek, amelyek alapvetően befolyásolhatták a választás kimenetelét. Ez nagyon nehéz. A Szentkirályi Alexandra visszalépését firtató vádak sem helytállóak, hiszen bármelyik jelöltnek jogában áll a választást megelőzően a törvényben meghatározott határidőig visszalépni. Erre egyébként, számtalan nemzetközi példa is van 

– részletezte Lomnici Zoltán. 

Mint korábban megírtuk, Karácsony Gergely a választások másnapján, hétfőn már saját főpolgármesteri győzelmét hirdette közösségi oldalán, Vitézy Dávid telefonos hívására nem is reagált napokig. Mikor pedig tudomást szerzett Vitézy kezdeményezéséről, dühösen reagált. Most pedig Karácsony azzal próbálkozik, hogy aláássa a választási eljárás tisztaságába vetett közbizalmat és társadalmi elfogadottságát. 

Vitézy: Az új főpolgármester megfelelő legitimációval rendelkezzen!

Az már rögtön látszott, hogy 76-szor több volt az érvénytelen szavazatok száma, mint amennyi a Vitézy Dávidra és Karácsony Gergelyre leadott szavazatok száma közti különbség. A gyanú emiatt már helyből felmerült, hogy valami nem stimmel. Vitézy később azt mondta, hogy 20 kerületből, azon belül 202 szavazókörből érkezett hozzájuk arról bizonyíték, hogy tévesen érvénytelenné nyilvánítottak szavazatokat. Hiszen, mint az ismert, mindössze 324 voks a különbség Karácsony Gergely javára, Vitézy Dávid előtt, miközben kiemelkedően sok, 24.592 érvénytelen szavazólap is volt az urnákban.

Megalapozott gyanú

A zűrzavart az okozta, hogy Szentkirályi Alexandra törvényes határidőben bejelentett visszalépése után új szavazólapok nyomtatására már nem volt mód, ezért a Fővárosi Választási Iroda intézkedett a jelölt nevének áthúzásáról. A fellebbezés szerint egyes választási irodák nem azonos módon végezték el a kihúzást, ezek közül több nem volt egyértelmű, egy könnyen összetéveszthető vonal jelezte csak a jelölt kiesését. Vitézy Dávid érvelése szerint nagyszámú olyan szavazatot adtak le, ahol a választópolgár a kiesett jelöltre adott le szavazatot, majd észlelve az áthúzást, egy másik jelöltre is szavazott. A törvény szerint a kiesett jelöltre leadott szavazat nem számít, ily módon érvényesnek kell tekinteni a másik jelöltre leadott voksot.

A Nemzeti Választási Bizottság még pénteken összeül

Bár pénteken lezajlik az újraszámlálás, majd a Nemzeti Választási Bizottság várhatóan még péntek este közzéteszi annak eredményét, a végleges hivatalos eredmény csak jóval később várható. A jelöltek ugyanis a Kúriához, majd az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak, amennyiben nem fogadják el a kihirdetett eredményt.

Nézd meg az újraszámolással kapcsolatos videónkat!

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás