Ezért kéri Vitézy Dávid a szavazatok újraszámolását

A szavazólapról való kihúzás módja érdemben befolyásolta több kerületben is a leadott főpolgármesteri szavazatokat, így például Újpesten és Erzsébetvárosban.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.06.12.
Módosítva: 2024.06.12.
Vitézy Dávid szavazólap Merker Szentkirályi Alexandra

Ezres nagyságrendű lehet a szavazatvesztés amiatt, hogy érvénytelennek minősítették a két iksszel (Szentkirályi és Vitézy neve mellett ) voksolók szavazatait, pedig Merker Dávid szerint azok érvényesek voltak. Az LMP politikusa úgy véli, hogy a szavazókörökben erről a szabályról sokaknak nem lehetett tudomása, mert későn értesítették a bizottságokat. 

20220526_kozlekedesi muzeum_ 3964_MK_MP
Vitézy Dávid LMP-s politikus szerint sok helyen megtévesztő volt a szavazólap: ahol rendesen ki volt húzva Szentkirályi neve, ott nagyon alacsony, ahol pedig nem, ott nőtt vagy kiugróan magas volt volt az érvénytelen szavazatok aránya Fotó: Máté Krisztián

Vitézy és Merker szerint, ahol Karácsony Gergely korábban jól szerepelt, ott a részvétel alapján elmondható, hogy sokkal kisebb volt a szavazatok számának emelkedése. 1-1,5 százalékos győzelemre számítottak, ezt írták felül az érvénytelen szavazatok. „Egy ponton megborult a modell, látszott, hogy valami nem stimmel” – nyilatkozta az Indexnek Merker Dávid. Például voltak olyan szavazókörök, amelyeket a kerületi polgármesteri választáson induló Wintermantel Zsolt nyert meg, de Vitézy Dávid elvesztett Karácsony Gergellyel szemben – részletezte  a lapnak, hozzátéve: a VII. és IV. kerületben adtak le kirívóan magas arányban érvénytelen szavazatot a fővárosi listás voksokhoz képest. Ezért Merkerék megvizsgálták a szavazólapokat, és azt látták, hogy ahol rendesen ki volt húzva Szentkirályi Alexandra neve, ott nagyon alacsony volt az érvénytelen szavazatok aránya, ahol pedig nem, ott nőtt vagy kiugróan magas volt. Volt, ahol csak nyomdahibának tűnt Szentkirályi Alexandra kihúzása a szavazólapról. Merker szerint sokan először nem vették észre, hogy Szentkirályi Alexandra ki van húzva, majd amikor észrevették, akkor Vitézyre adták le a voksukat. A Fidesz volt jelöltje például alig láthatóan volt kihúzva Újpesten és Erzsébetvárosban. 

Kifogyóban lévő filc, nyomdahibának látszó kihúzás

Újpesten másfélszer annyi volt a főpolgármesteri szavazólapon leadott érvénytelen szavazatok száma, mint a budapesti átlag. Erről részletesen Wintermantel Zsolt is beszámolt a közösségi oldalán.

Nálunk alig látható módon, félig kifogyó tűfilcekkel húzták ki Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapon. A szavazóköri delegáltjaink tömegesen számoltak be arról, hogy nagyon sok olyan szavazólap volt, ahol csak Szentkirályi Alexandra volt beikszelve, ami érvénytelen szavazat. Ki kell jelenteni, hogy a szavazólapról való kihúzás módja érdemben befolyásolta az Újpesten leadott főpolgármesteri szavazatokat

– írta Újpest fideszes polgármester-jelöltje, hozzátéve: „Közfeladatot ellátó, köztisztviselői esküt tevő személyeknek kötelességük, hogy mindenkor a jogszabályoknak megfelelően és a jóhiszemű joggyakorlás elve mentén végezzék a dolgukat. Azok, akik úgy döntöttek, vagy azok, akik a döntéshozóknak azt javasolták, hogy a szavazólapról való kihúzásnak ezt a módját válasszák, felelősségük van abban, hogy Újpesten másfélszer annyi az érvénytelen szavazat. Ha jogilag ez nem is áll meg, az én szememben ez választási csalás!”

Miért számoltatja újra Vitézy Sávi a szavazatokat? Nézd meg videónkat!

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás