Budapesti körkép a választások után: hogyan fog működni így a város?

Míg a Fővárosi Közgyűlés durva csatározások helyszíne lehet, addig a kerületek többségében várhatóan zökkenőmentes lesz a működés. Mutatjuk, mire számíthatnak a fővárosiak.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.06.12.
Módosítva: 2024.06.12.
választások Fővárosi Önkormányzat Budapest kerületek

Fővárosi szinten zűrzavaros eredmények mellett zárult Budapesten a vasárnapi önkormányzati választás, akárki is lesz végül a főpolgármester, bonyolult 5 évre számíthat.  A kerületek többségében egyszerűbb lehet a működés, a legtöbb helyen világosak lettek az erőviszonyok. Mutatjuk, hogyan döntöttek a  budapestiek.

20220526_kozlekedesi muzeum_ 3964_MK_MP
Vitézy Dávid újraszámoltatná a voksokat Fotó: Mediaworks

Fővárosi szinten még vehető véglegesnek az eredmény, hiszen a minimális, 324 szavazattal vezető Karácsony Gergely főpolgármester kihívója, Vitézy Dávid újraszámoltatná a szavazatokat. Az LMP jelöltje ugyanis kirívóan soknak ítéli meg az érvénytelen szavazatok számát: csaknem 25 ezer. Közösségi oldalán ezzel kapcsolatban Vitézy így fogalmazott:

Nyitott kérdésből és gyanúból ugyanis rengeteg van. 24 592 érvénytelen szavazat volt ezen a választáson, ami rekord. Karácsony Gergely 100%-os feldolgozottságnál 324 szavazattal vezet, tehát 76-szor annyi az érvénytelennek nyilvánított szavazat, mint a kettőnk közötti különbség. A már birtokunkban lévő információk alapján egyes kerületekben rendszerszintű problémák merültek fel a szavazatok érvénytelenné nyilvánításával kapcsolatban, és pont ezekben a kerületben kiugró is volt az ilyen szavazatok aránya.

A helyzet egyelőre tisztázatlan, az LMP-nek három napja van, hogy jogilag alátámasztva kezdeményezze az újraszámolást.

Újpesten Nagy István, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője azt is kifejtette, hogy hogyan is fordulhatott ez elő.

A szavazólap módosítása a visszalépő jelölt miatt a Helyi Választási Iroda feladata. Mivel a kizárólag Szentkirályi Alexandrára való szavazás miatt nagyon nagy arányú az érvénytelenség, meg kell vizsgálni, hogy a szavazólapon a jelölés elégtelensége oka lehet-e ezen érvénytelen szavazatoknak.  Ha a vékony kihúzást alkalmazó  kerületeknél szignifikánsan magasabb arányú az érvénytelenség, akkor megállapítható, hogy a választási irodák eljárása befolyásolta a választás kimenetelét, aminek budapesti, de már az újpesti nagyságrendje is messze meghaladja a két jelölt közötti jelenlegi különbséget

– írta. 

Ilyen lesz az új Fővárosi Közgyűlés

Akár ki is lesz a főpolgármester, nehéz feladata lesz. Az új Fővárosi Közgyűlés összetétele mozgalmas éveket ígér és azt, hogy együttműködések nélkül szinte kivitelezhetetlen lesz a működés. Ha a frakciók nem tudnak összedolgozni, akár akkora is lehet majd a csetepaté, hogy ember legyen a talpán, aki eredményesen elvezeti a testületet... 

a20210616_Karacsony_Gergely_Kiraly_Szallo_PT_fmh  (7)
Nehéz évek következnek Budapesten Fotó: Pesti Tamás

Karácsony Gergely, a várost a csőd szélére „kormányzó” főpolgámester személye vélhetően nem is lesz alkalmas erre a feladatra: Facebook-posztokkal nehéz lesz többséget teremteni Budapesten... Vitézy előnye, hogy a szakmaiság elve esélyesebben kiolthatja a felmerülő konfliktusokat. 

Az új Fővárosi Közgyűlésben nincs világos többség:

  •  A Fidesz–KDNP, valamint a Tisza Párt 10-10 fővel jutott be, Gyurcsányék Karácsonnyal 7 fő (Párbeszéd–ZÖLDEK–DK–MSZP), a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) és a Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP–Zöldek jelen állás szerint 3-3 fővel vesz részt majd a fővárosi munkában. A 33 fős testületben 17 fő kell a többséghez, így akárki vezeti a várost, alkudozásokra kényszerül...

 

A kerületekben most egyszerűbb lehet a működés

Számos meglepetést okozott több kerületben is a szoros „meccs”, a városrészek többségében azonban kiegyensúlyozott működésre lehet számítani. 

Mutatjuk, hol mire lehet számítani:

  • I. kerület

A polgármester a V. Naszályi Mártát leváltó Böröcz László fideszes politikus lesz, aki stabil többséggel kormányozhat A testületben 8 képviselője lesz a Fidesz– KDNP-nek. A Várunk Egyesület–DK–MSZP–Párbeszéd–ZÖLDEK–Momentum 3 képviselője jutott be a testületbe, míg a MKKP csupán 1 fővel. Böröczék működése vélhetően kiegyensúlyozott lesz. 

  • II. kerület

V. Naszályi Márta polgármesterrel ellentétben Örsi Gergely megvédte székét, aki sima többséggel vezetheti a kerületet. A testületbe a DK–Momentum–LMP– Zöldek–Párbeszéd–ZÖLDEK–MSZP 15 képviselőt juttatott, a Fidesz–KDNP 4 képviselőt, az MKKP 2 főt.
 

  • III. kerület

Kiss László balos polgármester itt is megvédte székét, a testület többségét 17 képviselővel a DK–Momentum–MSZP–Párbeszéd–ZÖLDEK–LMP– Zöldek– Jobbik adja majd, a Fidesz–KDNP 3 fővel, az MKKP 2, a Mi Hazánk pedig 1 fővel jutott be. 

  • IV. kerület

Trippon Norbert DK-s politikus nyerte el a polgármesteri mandátumot, a testületének többségét pedig a DK–Momentum–MSZP–LMP–Zöldek–Jobbik– Párbeszéd–ZÖLDEK adja 13 képviselővel. A Fidesz–ÚE 5 fővel jutott be, az MKKP 2, a Mi Hazánk pedig 1 képviselővel.

  • V. kerület

Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz) polgármester is folytatja munkáját, kényelmes fideszes többséggel, a kerületi testületet a Fidesz–KDNP részéről 8, a Momentum–DK–MMN–Nép Pártján–Párbeszéd–ZÖLDEK oldaláról pedig 4 képviselő alkotja majd.

  • VI. kerület

Soproni Tamás szintén megőrizte polgármesteri tisztségét, a testületi többség sem lesz gond számára, mert itt nyert a baloldal. A Momentum–DK–Párbeszéd– ZÖLDEK–LMP–Zöldek 10 képviselővel, a Fidesz–KDNP 2, a Momentum és az MKKP illetve a HAFE Egyesület pedig 1-1 fővel jutott be. 

  • VII. kerület

Niedermüller Péter is marad tovább polgármester, ám elég vegyes a képviselő-testület, neki küzdenie kell a többségért. Testületében a DK–Momentum–MSZP– Párbeszéd–ZÖLDEK részéről 6, a Fidesz–KDNP részéről 4, a független képviselők közül 3, a Színes Erzsébetváros és az MKKP jelöltjei közül pedig 1 fő jutott be.
 

  • VIII. kerület

Pikó András is megtartotta polgármesteri posztját, a testületben pedig baloldali többsége van: 10 fő C8–Momentum–DK–Párbeszéd–ZÖLDEK–Szikra Mozgalom–LMP–Zöldek, 6 fő Fidesz–KDNP, 1 független és 1 MSZP -s képviselőből áll majd.

  • IX. kerület

Baranyi Krisztina is megőrizte székét, a testületének többségét 13 fővel a BKFE adja majd, a Fidesz–KDNP 3, a DK–MSZP pedig 2 képviselővel jutott be.

  • X. kerület

Kovács Róbert Antal is marad polgármester, és sima többséggel kormányozhat, a testületét a Fidesz–KDNP 12 képviselővel, a DK–MSZP– Párbeszéd–ZÖLDEK–LMP–Zöldek 4, míg a Momentum és a Mi Hazánk 1-1 képviselővel alkotják.

  • XI. kerület

László Imre is marad polgármester, kényelmes többséggel: az újbudai testületbe a DK–Momentum–MSZP–Párbeszéd–ZÖLDEK–LMP–Zöldek 15 képviselővel, a Fidesz–KDNP 5, az MKKP 2, független és a Mi Hazánk 1-1 képviselővel jutott be.

  • XII. kerület

A kutyapártos Kovács Gergely veszi át Pokorni Zoltántól a polgármesteri széket, a testület 10 fővel az MKKP, 4 fővel a Fidesz–KDNP, 2 fővel a Momentum, 1 fővel a Hegyvidék jövőjéért Egyesület, 1 fővel az MKKP, és 1 fővel a DK–MSZP– Magyar Liberális Párt–Liberálisok alakulhat majd meg.

  • XIII. kerület

A legrégebben regnáló baloldali polgármester, Tóth József is újrázott, és sima többsége van: a testületét az MSZP–XIII. Kerületi Lokálpatrióták–DK– Momentum–Párbeszéd–ZÖLDEK 16 képviselővel, a Fidesz–KDNP 4 képviselővel, a Mi Hazánk és az LMP–Zöldek 1-1 képviselővel alkotják majd.

  • XIV. kerület

Miután itt széthullott a korrupt baloldali koalíció, leváltották az MSZP-s polgármestert. Végül Rózsa András momentumos politikus került Zugló élére, de nagyon nehéz dolga lesz, mivel a testülete igen sok színű: a Fidesz–KDNP 6, a DK–Momentum–Párbeszéd–ZÖLDEK–Magyar Liberális Párt–Liberálisok 5, a Momentum–MARÉG–MMN–Szikra Mozgalom–DK 3, a CZE–Momentum–DK– MMN–Szikra Mozgalom–MARÉG 2, az MKKP szintén 2 fővel jutott be, Momentum 2, Mi Hazánk és az Összefogás Zuglóért 1-1 fővel alakulhat meg.

  • XV. kerület

Cserdiné Németh Angéla marad a polgármester, kényelmes többséggel. A testülete így alakul majd októbertől: DK–Jobbik–LMP–Zöldek–Momentum– MSZP–Párbeszéd–ZÖLDEK 13 képviselő, Fidesz–KDNP 4, Mi Hazánk 1 bejutó képviselő.

  • XVI. kerület

Kovács Péter (Fidesz) is marad tovább polgármester, a testületét a  Fidesz– KDNP–MVMP 12 fővel, a DK–Momentum–MSZP–LMP–Zöldek–Párbeszéd– ZÖLDEK 4, a XVI. Kerületi Közösségi Egyesület és a Mi Hazánk 1-1 fővel alkotja majd.

  • XVII. kerület

Horváth Tamás (Fidesz) szintén újrázott, a testületében a Fidesz–KDNP 15 képviselőjét, a Momentum és az Itthon 2-2, az MSZP–DK–Jobbik–LMP–Zöldek– Párbeszéd–ZÖLDEK szintén 2 képviselőt küldhet majd.

  • XVIII. kerület

A baloldali Szaniszló Sándor is megtartotta a polgármesteri széket, a testületét 14 fő DK–Jobbik–Momentum–MSZP–Párbeszéd–ZÖLDEK, 5 fő Fidesz–KDNP, 1-1 fő Mi Hazánk és LMP–Zöldek részéről küldött politikus adja majd. 

  • XIX. kerület

Gajda Péter is marad polgármester, testülete pedig, 13 DK–Momentum–MSZP - Párbeszéd–ZÖLDEK–LMP–Zöldek, 4 Fidesz–KDNP és 1 MKKP képviselőkkel alakulhat meg.

  • XX. kerület

Újrázott Szabados Ákos is, leendő testületében viszont nincs világos többség: bejutott 8 fő a DK–Momentum–MSZP–LMP–Zöldek–Párbeszéd–ZÖLDEK részéről, 7 fő a Fidesz–KDNP, illetve 1 független valamint 1-1 képviselő a Mi Hazánk és a Helló Pesterzsébetiek–Szolidaritás részéről.

  • XXI. kerület

Borbély Lénárd is folytathatja a polgármesteri munkát, a testületében a Borbély Lénárd Csapatából 13 fő, a Fidesz–KDNP részéről 2,
a Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–ZÖLDEK részéről szintén 2 fő, míg az MKKP jelöltjei közül 1 fő jutott be.
 

  • XXII. kerület

Karsay Ferenc is megőrizte polgármesteri székét, testületét a Fidesz–KDNP 9, a DK–Momentum–Jobbik–LMP–Zöldek–MSZP–Párbeszéd–ZÖLDEK 7, az MKKP és a Mi Hazánk 1-1 fővel erősíti majd.

  • XXIII. kerület 

Bese Ferenc polgármester újra bizalmat kapott, testületét a SLE–Fidesz–KDNP részéről 6 fő, független 2 fő, szintén 2 a Momentum–DK–Párbeszéd–ZÖLDEK– Jobbik–Közéleti klub delegáltjai közül, míg 1-1 fő a SORIÉRT Egyesület és a 23. kerületért Egyesület–LMP–Zöldek részéről alkotja majd.

 

  

 

--

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás