Vitézy: Az új főpolgármester megfelelő legitimációval rendelkezzen!

76-szor több az érvénytelen szavazatok száma, mint amennyi a Vitézy Dávidra és Karácsony Gergelyre leadott szavazatok száma közti különbség.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.06.12.
szavazatkülönbség legitimáció választás Vitézy Dávid

"Amennyiben egy választáson az érvénytelen szavazatok száma 76-szor több, mint a két első helyen lévő jelölt közti szavazatkülönbség, akkor ott minden jogi eszközt ki kell használni annak érdekében, hogy az érvénytelen szavazatokat legalább újraszámolják. Így ismerhetjük meg pontosan, mi a választás valódi végeredménye. Ugyanis bármelyikünk is a győztes, mindenkinek az az érdeke, hogy a következő főpolgármester megfelelő legitimációval rendelkezzen"–mondta Vitézy Dávid, aki bejelentette, hogy a mai napon a Fővárosi Választási Bizottság döntését megfellebbezi. 

A választások szervezése és lebonyolításának felelőssége a fővárosé volt– mondta Vitézy Dávid Fotó: Facebook

Vitézy elmondta, hogy az elmúlt két napban felállítottak egy csapatot, amely több ezer bejelentést kapott arról, hogy milyen visszaélések történtek a választások lebonyolítások során. A választás eredményére két, potenciálisan hatással bíró problémát azonosítottak. A választáson  egyébként, 24.592 érvénytelen szavazat volt, a kerületek között pedig jelentős szórás tapasztalható. Vitézy szerint vannak kirívó kerületek, ahol meghaladta az átlagot az érvénytelen szavazatok száma, és ez az egyik problémakör. Ilyen a VII. és a IV. kerület is. "Szentkirályi Alexandra visszalépését követően a választási iroda már nem tudott új szavazólapokat biztosítani. Ezért olyan rendelkezéseket adtak ki, amelyek szerint fekete vonallal kellett eltüntetni, felismerhetetlenné tenni Szentkirályi nevét a szavazólapon".

 Azonban a kerületek radikálisan eltérő gyakorlatot alkalmaztak. Illő lett volna egy egységes fővárosi gyakorlatot alkalmazni, azért van a fővárosban választási bizottság, azért a főpolgármester a felelős a budapesti választások szabályszerű lebonyolításáért, hogy olyasmi ne történjen, mint ami most megtörtént. Például vannak olyan kerületek, Újpest és Erzsébetváros, ahol gyakorlatilag láthatatlan vékonysággal húzták ki Szentkirályi nevét a szavazólapról. Ennek jelentős hatása volt az érvénytelen szavazatok megoszlására Budapesten 

–hangsúlyozta Vitézy. Az LMP főpolgármester-jelöltje összehasonlított két, eltérő gyakorlatot követő kerületet is. A másodikban például csupán 2 százalék volt az érvénytelen szavazatok száma, itt vastagon kitakarták Szentkirályi nevét. De Újpesten közel 6 százalékra ugrott ez a szám, a szerinte megtévesztően láthatatlan, vékony vonal miatt. 

Látszik, hogy az újpesti papíron alig észrevehető a kihúzás, akár nyomdai hibának is betudható Fotó: facebook

A másik problémakör az elsőből fakad: volt, aki Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid neve mellé is tett ikszet. Szerinte a számlálóbiztosok azt hitték, így érvénytelenek a voksok. A Nemzeti Választási Iroda kézikönyve szerinte félreérthetően fogalmazott az ilyen helyzetekre vonatkozóan, annak egyik pontja azt írja, hogy az az érvénytelen, ahol a kiesett jelölt mellett is van × vagy + jel. Ebből gondolhatták azt a delegáltak, hogy amely lapon két név, Szentkirályi és Vitézy neve mellett is van jelölés, az érvénytelen.

A mi fellebbezésünknek az egyik kulcstényezője az, hogy sok érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva emiatt is, miközben azok a választási jogszabályok szerint érvényesek voltak. Hozzánk 20 kerület 202 szavazóköréből érkezett olyan információ, hogy azokat a szavazólapokat, amelyeken két X szerepelt, érvénytelennek minősítették

–mondta. Hozzátette, hogy kizárólag a rendelkezésére álló jogi eszközöket használja, így ha kiderül, hogy Karácsony így is nyer, akkor gratulálni fog neki, és mindenkivel vitában fog állni, aki ezt megkérdőjelezi. 

Vitézy Dávid sajtótájékoztatóját itt nézheted meg:

Vitézy azt mondta, ha az NVI nem számoltatja újra a voksokat, készek a Kúriára, majd az Alkotmánybíróságra vinni az ügyet.

Videónkat itt nézheted meg:

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás