Vajon lesz hó idén Magyarországon? Mutatjuk, elég vicces a helyzet

December második felében egy enyhe hidegfront valószínűsíthető.Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2023.11.05.
meteorológus összetartozás hőmérséklet fehér karácsony hidegfront

Ahogy közeledik az ünnepek ideje, a hóval borított utcák, a csillogó téli táj és a fehér karácsony vágya egyre erősebbé válik az emberekben. Ám a meteorológusok szomorú hírt közöltek: már évek óta nem tapasztaltunk igazi, hófödte karácsonyt, és ez sajnos egyre jellemzőbb lesz. Az AccuWeather legfrissebb adatai alapján a hóesésre legkorábban csak december 20-án van kilátás, amikor egy gyenge hidegfront érkezése valószínűsíthető.

Gyönyörű a havas táj – Csak álom marad? (Fotó: Pexels)

Ráadásul sem előtte, sem utána nem jósolnak havat, így könnyen megtörténhet, hogy idén az ünnepi szezonban mindössze egyetlen nap lesz havazásban részünk. Persze ha ezen a napon jó sok hó esik, akkor nem lehet majd okunk panaszra. Ugyanakkor az előrejelzésekből az látszik, ha esik is, nem sokáig marad majd meg, hiszen bár éjszakánként abban az időszakban néhány fokos fagy várható, napközben 1–5 fok között lesz a hőmérséklet. 

A klímaváltozás egyre inkább érezteti hatását az egész világon, és sajnos Magyarország sem marad ki ebből a folyamatból. A hőmérséklet decemberben átlagosan a fagypont körül ingadozik, de a meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy az elkövetkező években a globális felmelegedés hatásai továbbra is éreztetni fogják a hatásukat, és az ilyen fehér karácsonyok még ritkábbak lehetnek.

Korábban sokkal több volt a havas napok száma, sokkal inkább általánosnak számított a fehér karácsony, amikor a téli táj varázsa mindig a családok összetartozását és az ünnep fényét erősítette. Mások viszont úgy vélik, hogy az éghajlatváltozás hatásainak csökkentése érdekében össze kell fogni, és meg kell találni a módját annak, hogy fenntarthatóbbá tegyük a mindennapi életünket.

Persze a karácsony még messze van, a nagy távlatú meteorológiai adatokban pedig hatalmas a bizonytalanság, így a bizalom megmaradhat bennünk, hogy mégis lesz idén fehér karácsony.

A hét közepén jön némi lehűlés

A koponyeg.hu prognózisa szerint ma még sok eső várható, ám hétfőn már csökken a csapadék mennyisége, és a nap is előbújhat. A hajnali 7 fok után napközben a hőmérő higanyszála 16 fokig is felkúszhat. Kedden is hasonló idő várható, intenzív, rövid ideig tartó csapadékkal. Szerdától derűsebbre fordul az időjárás, de már csak 13 fokos maximumokban bízhatunk, míg hétvégére 12 fokig csökken a csúcshőmérséklet.

 

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás