Most végre kiderült, lesz-e fehér karácsonyunk





Reménykedni még lehet, de gyakorlatilag nincs esély arra, hogy idén karácsonyra hó lepje be a tájat.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.15.
havazás időjárás karácsony eső

Vannak dolgok, amelyekhez ragaszkodik a magyar ember. Az egyik ilyen, hogy szenteste essen a hó, vagy legalábbis addigra öltözzön fehérbe a táj. Nos, az időjárás az utóbbi időben nem túl kegyes hozzánk ebből a szempontból, hiszen egyre ritkább, hogy fehér a karácsony.

A Metropol nemrég számolt be a Klímapolitikai Intézet tanulmányáról, amely egyrészt arra világít rá, hogy az érzéseinkkel szemben régen sem volt olyan gyakori a fehér karácsony, másrészt pedig egy nagyon megdöbbentő megállapítást is tesz. 

Állításuk szerint könnyen lehet, hogy ha idén fehér lepelbe borul az ország karácsonyra, az lehet az utolsó hazánkban. Legalábbis a sík vidékeken.

Nos, könnyen lehet, hogy már idén sem borítja fehérbe hó a tájat karácsonyra. A koponyeg.hu előrejelzése szerint december 15-én egyszerre hullik majd eső és némi hó, majd pénteken már csak eső, míg szombaton újra eső és hó hullhat hazánkban. 

Szenteste a portál jóslata szerint megismétlődik majd a csütörtöki időjárás, hiszen ezen a napon is lehet részünk egyszerre esőben és némi hóban is. Megmaradni a hó valószínűleg nem fog, hiszen fagypont felett lesz a hőmérséklet.

City During Rainy Season
Fotó: Manuel Peric / EyeEm / Getty Images

 

Korábban a Ripost már beszámolt egy fiatalember előrejelzéseiről, melyek meglepően pontosak voltak, így most a Metropol is megkereste, hogy mire is számíthatunk a karácsonyi ünnepekre.

A jövő héten újabb enyhülés veszi kezdetét, a csapadék fokozatosan megszűnik, nem kell rá számítani. Napról napra kissé erősödik a nappali felmelegedés mértéke, a jövő hét első felében 0 és +6, míg a hét közepén és december 24-én 3 és 9 fok közötti maximumok várhatóak, a hajnali időszakban pedig döntően –3 és +2 fok körüli minimumértékekkel számolhatunk. Lehűlés leghamarabb 25-én érkezhet, de ennek a mértéke most még igen bizonytalan, azt viszont kijelenthetjük, hogy minden bizonnyal idén sem számíthatunk fehér karácsonyra

– mondta Bakota Zsolt, a Borsod Meteo időjárás-előrejelző csoport alapítója, aki több éve foglalkozik időjárás-előrejelzéssel.

Az idokep.hu meteorológiai portál szerint sem várható havazás, sőt még eső sem a karácsonyi ünnepek alatt. Mindhárom nap erősen felhős időt jósolnak csapadék nélkül. December 27-én még várható némi havas eső, de az év többi napján már nem valószínű csapadék.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás