Idén lehet utoljára fehér a karácsony?

A klímaváltozás miatt megeshet, hogy hazánk sík vidékein többé nem látunk majd havat.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.14.
időjárás karácsony havazás klímaváltozás

Egyre több embert foglalkoztat karácsony ünnepének közeledtével a havas, fehér karácsony esélye. Az ünnepi hangulathoz fontos a hideg és a hó a legtöbb ember, különösen a gyerekek számára az év utolsó napjaiban. A Klímapolitikai Intézet most készített egy nagyon érdekes tanulmányt, amely egyrészt arra világít rá, hogy az érzéseinkkel szemben régen sem volt olyan gyakori a fehér karácsony, másrészt pedig egy nagyon megdöbbentő megállapítást is tesz. 

Állításuk szerint könnyen lehet, hogy ha idén fehér lepelbe borul az ország karácsonyra, az lehet az utolsó hazánkban. Legalábbis a sík vidékeken.

A megjelent tanulmány szerint a 20. század első felében a mainál alig volt hidegebb a karácsonyi időszak középhőmérséklete, mint napjainkban, ennek ellenére arányaiban kicsivel több fehér karácsony volt, mint a 2000-es években. 
Az 1960–2000-ig tartó négy évtized volt hazánkban az elmúlt 110 év leghidegebb decemberi periódusa. Az 1960-as és az 1990-es évtizedben fordult elő legtöbbször havas karácsony, míg a legkevesebb havas karácsony az 1970-es és 2010-es évtizedre jellemző.

Fotó: Sandor Bankuti

Ha megnézzük, hogy az ország területének legalább kétharmadát mikor borította karácsony (december 24–26.) idején hó, akkor megállapítható, hogy 1960–2000 átlagában az egy évtizedre jutó fehér karácsonyok száma 3, ami jóval magasabb, mint a 2000–2020 közötti 1 nap. Ez azt jelenti, hogy jelenleg 10 évből 1-szer fehér a karácsony az ország legalább kétharmadán.

Ha az 1990-es évek statisztikáját vizsgáljuk, akkor arra lehetünk figyelmesek, hogy ebben az évtizedben volt a legtöbb fehér karácsony az 1950-es évek óta. Emlékezetes az 1993-as karácsonyi hóvihar, nagyon sokunk emlékében megmaradt az az év.

Vajon az elmúlt 110 évből hányszor volt az országban hó karácsonykor? Nos, ilyen mindössze 38 alkalommal fordult elő.

Hazánkban és Közép-Európában korábban sem volt jellemző a mindig havas, hótakarós karácsony az elmúlt évtizedekben, de a Klímapolitikai Intézet szerint a fehér karácsonyok aránya még tovább csökken majd a klímaváltozási előrejelzések ismeretében. Teleink is egyre enyhébbé válnak a jövőben, havat legközelebb középhegységeink magasabban fekvő területein láthatunk szerencsés esetben, vagy a Kárpátok és az Alpok magasabb térszínein.

Milyen lehet az idei karácsony?

A Klímapolitikai Intézet szerint idén a karácsonyi ünnep és újév között az elmúlt évektől eltérően nagyobb az esélye hideg és havas időjárásnak. Bár most még a meteorológiai modellek nem „látnak el” olyan nagy távolságra – a légkörre jellemző változékonyság miatt –, de már a modelleken feltűnik a jelenleginél hidegebb időjárás lehetősége december 11. után. Ez azt jelenti, hogy többször, akár hosszabb ideig is hátoldali áramlási rendszerbe kerülnénk, mely esetben hideg levegő érkezne hozzánk, havazásokkal. Ugyanakkor a tömegvonzás alapú Dávid-naptár szerint december közepén felmelegedés várható, amit ugyan lehűlés követ ismételten, de a december végi hőmérséklet csak éjszaka megy majd 0 fok alá, napközben inkább 5-10 fokot jelez a naptár. Így a Dávid-naptár előrejelzése szerint azok, akik havas karácsonyra, szilveszterre vágynak, el kell menniük a hegyekbe. Még az is lehet, hogy nem itthon, hanem külföldön.

 


 

 

 

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás