Megosztotta sikerének titkát az Európa-bajnok Bálint





Czimmer Bálint olyat ért el, ami eddig egyetlen magyar festőnek sem sikerült.



Megosztás
Szerző: H. Á.
Létrehozva: 2023.11.05.
Czimmer Bálint EuroSkills Gdansk 2023 Európa-bajnok festő

Czimmer Bálint festő, díszítőfestő mindössze 20 éves, mégis elmondhatja magáról, hogy olyat ért el, amit eddig egyetlen magyarországi festőnek sem sikerült: első helyezést ért el a lengyelországi szakmák versenyén, azaz a szakmák Európa-bajnokságán, az EuroSkills Gdansk 2023 versenyen. Az Európa-bajnok festő sikerének titkát osztotta meg a Metropollal.

Csák János kulturális és innovációs miniszter, Czimmer Bálint festő versenyző, Csáki Csaba szakértő és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a verseny hazai záróünnepségén (b-j). Fotó: WorldSkills Hungary / MKIK Fotó: Czimmer Bálint / WorldSkills Hungary / MKIK

Az idei Európa-bajnokság 3 napos volt, melyre 6 hónap felkészülési idő állt a megmérettetésre kijutott versenyzők számára. Czimmer Bálintnak ez volt a második ilyen típusú nemzetközi versenye. Az ezen elért eredménye már csak azért is nagy szó, mert más országok indulói nem 6 hónapot, hanem 2-3 évet készülnek egy ilyen megmérettetésre. Bálint annyira elszántnak és céltudatosnak bizonyult, hogy még ezeket a versenytársait is maga mögé utasította, hiszen ő lett az első.

Idén májustól egészen szeptemberig folyamatosan készültem, a hét minden egyes napján, még hétvégén is, minden egyes héten. A verseny előtt volt egy pár napos pihenőm, mielőtt kiutaztunk volna.

A verseny többféle feladatból is állt, melyek között a festés, mázolás és a tapétázás is szerepelt. A verseny előtti nap pedig arról szólt, hogy a fehérre festett felületet, melyen később dolgoztak, előbb kijavítsák. Annak ugyanis olyan minőségűnek kellett lennie, hogy arra megfelelően tudjanak dolgozni. Bálintnak így előbb le kellett azt csiszolnia, hogy olyan felületet képezzen, amire szépen tud rajzolni, festeni.

Czimmer Bálint első lett a szakmák Európa-bajnokságán. Fotó: Czimmer Bálint

„Nemcsak falat kellett festeni, hiszen voltak olyan alapfeladatok, mint például a fal kijavítása, hogy sima legyen. Geometriai formákat, alakzatokat kellett milliméter-pontossággal felszerkeszteni, majd szabad kézzel kifesteni. A gyorsasági feladatban a felrajzolt alakzatot előbb maszkoló szalaggal kellett kiragasztani, és csak utána kifesteni. A szabadon választott feladatban a versenyzők a rájuk jellemző, szívükhöz közel álló formákat kellett fessenek.”

Az idei bajnok csupán a korábbi évek feladatait alapul véve tudott készülni. Ezen kívül az idei verseny tapétaanyagát is igyekezett előre megismerni, hogy ne a versenyen találkozzon vele először.

Csak annyit tudtunk előre dolgozni, hogy előre megrendeltük azt a tapétát, ami kint volt a versenyen, hogy megszokjuk a tulajdonságait és tudjuk, hogyan viselkedik.

„A tanulóknak üzenném, ha szeretnének elérni valamit, soha ne adják fel!” Fotó: Czimmer Bálint

Az első helyezett Bálint azóta Pécsen egy szakiskolában tanít, majd később saját vállalkozást is szeretne indítani, természetesen szakmájában. A festőbajnok lapunkon keresztül üzent a jövő festőinek:

A tanulóknak üzenném, ha szeretnének elérni valamit, soha ne adják fel. Próbálják meg elérni azt, amit elterveztek. Nekem is úgy sikerült, hogy én eldöntöttem, hogy megcsinálom. Nem álltak mögöttem, hogy noszogassanak. Én határoztam el, hogy a legjobb leszek.

Ami a szakmában dolgozó festő szakembereket illeti, Bálint szerint nagyon fontos, hogy mindenki úgy dolgozzon, mintha magának tenné.





 





Ezeket olvastad már?
Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás